Σάββατο 2 Οκτωβρίου 2010

Εδώ Σάμος!!

Εδώ Σάμος

ΣΑΜΟΣ ΣΤΟ… «ΚΟΚΚΙΝΟ» ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ

Ενός κακού δοθέντος μύρια έπονται!»
Ο ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ που εξαφάνισε τους περισσότερους δήμους της Χώρας μας, φαίνεται πως θα επεκταθεί σε όλα: συνενώσεις αστυνομικών τμημάτων, σχολείων ως και… νοσοκομείων ενώ πιθανολογείται πως θα εφαρμοστεί και στα Πανεπιστήμια!
Η «είδηση» θορύβησε αφάνταστα τους κατοίκους Καρλοβάσου Σάμου οι οποίοι φοβούνται πως το ένα από τα τρία τουλάχιστον τμήματα του πανεπιστημίου Αιγαίου που λειτουργούν στην περιοχή, θα κάνει… φτερά!

ΠΩΣ ΕΧΕΙ Η ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑ
Στο πλαίσιο του διαλόγου για το νέο νόμο στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, το υπουργείο Παιδείας προτείνει συνενώσεις πανεπιστημίων και ΤΕΙ με συγχωνεύσεις, συνενώσεις και καταργήσεις τμημάτων.
Σε σχετική συνάντηση που έγινε παρευρίσκονταν πρυτάνεις, οι πρόεδροι των ΤΕΙ, εκπρόσωποι των κοινωνικών φορέων και των εκπαιδευτικών.
Η Αννα Διαμαντοπούλου περιέγραψε την κατάσταση στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, κάνοντας λόγο για greek statistics όχι μόνο στην οικονομία αλλά και στην παιδεία.
«Εδώ και εννέα μήνες προσπαθούμε με τον υφυπουργό να συλλέξουμε τα στοιχεία των Πανεπιστημίων και των ΤΕΙ», είπε η κα Διαμαντοπούλου και πρότεινε την καθιέρωση περιφερειακών συμβουλίων, τα οποία θα έχουν τον έλεγχο για τον αριθμό των φοιτητών, των διδασκόντων, των εισακτέων και των πτυχιούχων.
<

ΤΙ ΕΙΠΕ Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΚΑΡΛΟΒΑΣΙΟΥ
"Ο κόσμος ανησυχεί μαθαίνοντας πως η Κυβέρνηση συζητά το θέμα συνενώσεων, κατάργησης και μεταφοράς τμημάτων της Ανωτάτης εκπαίδευσης. Θλίβομαι διαπιστώνοντας πως πουθενά δε λαμβάνεται υπόψη η νησιωτικότητα η οποία προβλέπεται και προστατεύεται από Σύνταγμα. Ακούγεται ότι το τμήμα Πληροφοριακών Συστημάτων που λειτουργεί με επιτυχία στο Καρλόβασι, θα συγχωνευτεί με κάποιο άλλο, κάτι που αν γίνει, θα αποτελέσει την αρχή του τέλους για το Πανεπιστήμιο του Καρλοβάσου", ανέφερε ο δήμαρχος Καρλοβάσου.

ΕΦΗΣΥΧΑΖΕΙ Ο ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ
Απαντώντας στα όσα ψιθυρίζονται, ο βουλευτής Σάμου Πυθαγόρας Βαρδίκος είπε:
"Πρόκειται για υπερβολές που λέγονται ενόψει της προεκλογικής περιόδου. Το Καρλόβασι δε θα χάσει τίποτα, γιατί ότι έχει, το κατέκτησε με αγώνες. Πράγματι γίνεται μια συζήτηση για τα Πανεπιστήμια αλλά αυτή κυρίως αφορά συνενώσεις και καταργήσεις ΤΕΙ όχι Πανεπιστημιακές σχολές. Σίγουρα δεν αφορά τα τρία τμήματα του Πανεπιστημίου Αιγαίου που λειτουργούν στο Καρλόβασι."

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΤΟΝ ΠΡΥΤΑΝΗ
Με επιστολή του στον Πρύτανη Πανεπιστημίου Αιγαίου αλλά και τον Πρωθυπουργό καθώς και τους αρμόδιους υπουργούς εκφράζει την ανησυχία της τοπικής κοινωνίας, ο δήμαρχος Καρλοβασίων Παναγιώτης Λυμπέρης.
Αναφέρει συγκεκριμένα:
<<Αξιότιμε κύριε Πρύτανη,
Τον τελευταίο καιρό ολοένα και αυξάνονται οι φήμες ότι στα πλαίσια της επερχόμενης χωροταξικής και θεματικής αναδιάρθρωσης των πανεπιστημίων προβλέπεται η μεταφορά του Τμήματος Μηχανικών Πληροφοριακών και Επικοινωνιακών Συστημάτων (ΜΠΕΣ) από τη Σάμο. H φημολογία αυτή ενισχύεται από το γεγονός ότι έχει ήδη ληφθεί απόφαση από το Συμβούλιο Ανώτατης Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης (ΣΑΠΕ) και αναμένεται τους επόμενους μήνες η τυπική έκδοση σχετικού ΦΕΚ για την ίδρυση "Πολυτεχνικής Σχολής" στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου στην οποία θα ενταχθούν τα τρία Τμήματα Μηχανικών που λειτουργούν στα νησιά Σάμο, Σύρο και Χίο. Ως εκ τούτου, αποτελεί εύλογη συνέπεια το να έχει προκληθεί έντονη ανησυχία και τεράστιος προβληματισμός στην τοπική κοινωνία του Καρλοβάσου αλλά και του νησιού μας γενικότερα.
Το Τμήμα ΜΠΕΣ αποτελεί ένα από τα πιο παραγωγικά τμήματα του Πανεπιστημίου Αιγαίου με αξιολογότατη ακαδημαϊκή και κοινωνική συνεισφορά. Αποτελώντας μια κοινότητα με 700 περίπου ενεργά μέλη - προπτυχιακοί και μεταπτυχιακοί φοιτητές, υποψήφιοι διδάκτορες, μέλη ΔΕΠ, διοικητικοί υπάλληλοι - παίζει ουσιαστικό κοινωνικό και αναπτυξιακό ρόλο για το ακριτικό μας νησί.
Ενδεχόμενη αποδυνάμωση της Πανεπιστημιακής Μονάδας της Σάμου δεν θα έχει απλά αρνητικές συνέπειες στην αναπτυξιακή πορεία και την κοινωνική, οικονομική και πολιτισμική ευημερία του νησιού αλλά θα σημάνει και την οριστική παρακμή και απαξίωση ολόκληρης της Δυτικής Σάμου…»

ΚΙΝΔΥΝΟΛΟΓΙΚΑ ΠΑΡΑΛΗΡΗΜΑΤΑ;
Απαντώντας, η Νομαρχιακή του ΠΑΣΟΚ Σάμου -διά του εκροσώπου της και ακαδημαϊκού Κώστα Σοφούλη- τονίζει:
«Τις τελευταίες μέρες τα νεοδημοκρατικά φερέφωνα του Καρλοβάσου, μη έχοντας να πουν το παραμικρό ουσιαστικό για την ατζέντα των προσεχών εκλογών της τοπικής αυτοδιοίκησης, έχουν πέσει με τα μούτρα σε μια απροσχημάτιστη κινδυνολογία γύρω από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, που τελικά μπορεί και να καταλήξει στη δημιουργία προβλήματος εκεί που δεν υπάρχει.
Λησμονούν οι κινδυνολόγοι ότι το Πανεπιστήμιο Αιγαίου σχεδιάστηκε εξ αρχής με την γνωστή δικτυακή του μορφή, όχι επειδή το επιθυμούσε ο τάδε ή ο δείνα βλαχοδήμαρχος, αλλά επειδή αυτό υπαγόρευε μια ευρύτερη στρατηγική για την κοινωνική, οικονομική και πολιτισμική θωράκιση του μοναδικού και εθνικά πολύτιμου Αρχιπελάγους!
Ας μη ξεχνάμε ότι ο Υφυπουργός Παιδείας και υπεύθυνος για τη τριτοβάθμια εκπαίδευση κ. Γιάννης Πανάρετος, ήταν σαφής και κατηγορηματικός: Καμία αλλοίωση, συρρίκνωση ή υποβάθμιση δεν θα υποστεί η Πανεπιστημιακή Κοινότητα του Καρλοβάσου…»

Ο «ΕΡΜΗΣ» ΠΕΤΑΞΕ ΣΤΗ ΣΑΜΟ

Στην πανελλήνια άσκηση επικοινωνιών έκτακτης ανάγκης «Ερμής 2010″ που διεξήχθη στις 25 & 26 Σεπτεμβρίου το Παράρτημα Σάμου
Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης κατατάχθηκε μεταξύ των τριών πρώτων ομάδων, σε σύνολο 36 παραρτημάτων αλλά και 6 κρατικών φορέων.
Οι διασώστες διανυκτέρευσαν στην κορυφή «Αη Λιάς» του Καρβούνη σε πλήρη επιχειρησιακή ανάπτυξη για δύο ημέρες που διήρκεσε η άσκηση.
Η πραγματοποίηση της άσκησης «ΕΡΜΗΣ 2010″ είχε σκοπό την αξιολόγηση των κινητών σταθμών της ΕΟΔ αλλά και τη δυνατότητα συνεργασίας τους με τους φορείς που εμπλέκονται σε περιπτώσεις αντιμετώπισης καταστάσεων έκτακτης ανάγκης σε θέματα τηλεπικοινωνιακών επαφών.
Φέτος ειδικά, συμμετείχαν: Ολυμπία Ράδιο – ΟΤΕ, το 487 τάγμα διαβιβάσεων ΓΕΣ, πλοίο σκοπούντος Πολεμικού Ναυτικού, ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης (ΕΚΣΕΔ)/Αεροπορικός Τομέας του ΓΕΑ, Σταθμός ΚΕΠ και ιπτάμενα μέσα της Πολεμικής Αεροπορίας, περιπολικά Σκάφη του Λιμενικού Σώματος καθώς και το κινητό Κέντρο Επιχειρήσεων της ΕΟΔ «ΕΡΜΗΣ».
«Η δοκιμασία και η εξάσκηση σε εναλλακτικούς τρόπους επικοινωνίας αυξάνει την επιχειρησιακή ικανότητα όλων των φορέων, πέραν των υπαρχόντων σχεδίων και καλλιεργεί την αποτελεσματική συνεργασία τους» σχολίασε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του παραρτήματος Σάμου της ΕΟΔ, Δημήτρης Καλατζής και συμπλήρωσε:
«Τα μέλη μας που ασχολούνται με τον τομέα των τηλεπικοινωνιών είναι πτυχιούχοι ασυρματιστές (ραδιοερασιτέχνες) και έχουν αποφοιτήσει επιτυχώς από τα σχολεία ειδικότητας ασύρματων επικοινωνιών της οργάνωσης. Σε αρκετές περιπτώσεις του παρελθόντος υποστήριξαν με τον εξοπλισμό και την εμπειρία τους τον κρατικό μηχανισμό έχοντας ως μοναδικό σκοπό τη θετική έκβαση της επιχείρησης…»
Αξίζει να σημειωθεί πως η ΕΟΔ έχει διοργανώσει μέχρι στιγμής μία ημερίδα τηλεπικοινωνιών σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης και τρεις διημερίδες αεροδιάσωσης, όπου έγινε ιδιαίτερη μνεία σε τηλεπικοινωνιακά θέματα.

«ΣΚΟΥΠΑ» στο ΠΟΣΕΙΔΩΝΙΟ ΣΑΜΟΥ

Οκτώ πλαστικές βάρκες, δώδεκα ρόδες, μπαταρίες σκαφών, δεκάδες μπουκάλια, χιλιόμετρα πετονιάς, πεταμένα δίχτυα με παγιδευμένα ψάρια, πλαστικά και μεταλλικά αντικείμενα κάθε είδους, ήταν «η ψαριά» των εθελοντών από το βυθό της πανέμορφης περιοχής Ποσειδωνίου στη Σάμο.
H Σχολή Καταδύσεων Aegean Scuba, o Σύλλογος Αυτοδυτών Σάμου, ο Εξωραϊστικός Σύλλογος Ποσειδωνίου, η ΣΤ1 τάξη του 1ου Δημοτικού Σχολίου, το «Αρχιπέλαγος Αιγαίου» καθώς και πολλοί εθελοντές αλλά και ξένοι επισκέπτες, ένωσαν τις δυνάμεις τους με αφορμή τον εορτασμό της 25ης Διεθνούς Ημέρας Καθαρισμού Ακτών.
Τεράστιοι σωροί απορριμμάτων συγκεντρώθηκαν στην προβλήτα του γραφικότατου Ποσειδωνίου όπου τους έγινε λεπτομερής καταγραφή. Τα στοιχεία εστάλησαν στην Ελληνική Ένωση Προστασίας Θαλάσσιου Περιβάλλοντος ώστε να προστεθούν στην παγκόσμια αναφορά καθαρισμού ακτών του Ocean Conservancy 2010.

Ξανάνοιξε η «ΑΓΚΑΛΙΑ»
στους ΦΟΥΡΝΟΥΣ ΚΟΡΣΕΩΝ

Άνοιξε και πάλι τα πανιά της στο Αιγαίο η «Ανοιχτή Αγκαλιά» με προορισμό τους Φούρνους, το Αγαθονήσι και τους Λειψούς. Η ομάδα εθελοντών ιατρών και νοσηλευτών, προσφέρουν δωρεάν τις υπηρεσίες τους στους ακρίτες των περιοχών αυτών, στο πλαίσιο του Προγράμματος Προληπτικής Ιατρικής που φέρει το τίτλο «Υποστηρίζουμε τη ζωή».
Στα παιδιά, η Ανοιχτή Αγκαλιά, εκτός από τον προληπτικό ιατρικό έλεγχο, προσέφεραν και πλούσιο ψυχαγωγικό πρόγραμμα.
Το Πρόγραμμα τελεί υπό την αιγίδα των Υπουργείων Εθνικής Άμυνας, Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Παιδείας διά Βίου Εκμάθησης και Θρησκευμάτων και θα ολοκληρωθεί στις 4 Οκτωβρίου.

ΗΞΕΙΣ… ΑΦΙΞΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΞΕΝΙΑ ΣΑΜΟΥ

Θολό παραμένει το τοπίο όσον αφορά το μέλλον του ξενοδοχείου ΞΕΝΙΑ το κουφάρι του οποίου «κοσμεί» την παραλία της πρωτεύουσας της Σάμου.
Το Υπουργείο Πολιτισμού δεν έχει ακόμη αποφανθεί εάν το κτίριο είναι διατηρητέο ή όχι. Εάν κριθεί διατηρητέο και παραχωρηθεί στον Δήμο της Σάμου τότε θα απαιτηθούν και πολλά χρήματα ώστε να ανακαινιστεί χωρίς να αλλοιωθεί η αρχιτεκτονική δομή του.
Σε μιά εποχή λιτότητας που οι πιστώσεις είναι περιορισμένες, φαίνεται πως ούτε η νέα δημοτική αρχή θα προβεί σε κάποια ενέργεια οπότε το ΞΕΝΙΑ θα συνεχίσει να μετατρέπεται σε σωρό ερειπίων!
Σημειώνεται ότι κατά τη διάρκεια καθαρισμού που επιχείρησαν συνεργεία της Εταιρείας Τουριστικών Ακινήτων προκλήθηκε μεγάλη ζημιά σε τοιχογραφία του Φασιανού που υπάρχει στο κτίριο και την σεβάστηκαν ως τότε μέχρι και λαθρομετανάστες που παρανόμως διέμεναν εκεί…

πηγη:http://www.lesvosnews.gr