Πτώση της τάξης του 23,9% παρουσίασαν τον Αύγουστο οι αεροπορικές αφίξεις εσωτερικού στη Μυτιλήνη, σε αντίθεση με τη γείτονα Χίο, που είχε αύξηση (!!!) 0,8% σύμφωνα με δημοσίευμα της ιστοσελίδας kykladesnews.
Το πλήρες ρεπορτάζ αναφέρει:
«Πρωτόγνωρη πτώση, της τάξης του 14%, σημείωσε το σύνολο των αεροπορικών αφίξεων στο εσωτερικό της χώρας τον Αύγουστο, αποτυπώνοντας την κρίση που βιώνει ο ελληνικός τουρισμός τη φετινή περίοδο και εντός των τειχών.
Η μεγάλη πτώση της εσωτερικής τουριστικής κίνησης αεροπορικώς στον κατ’ εξοχήν μήνα αιχμής της σεζόν συνέβαλε και στην πτώση κατά 4,3% των διακινούμενων ταξιδιωτών με μέσο το αεροπλάνο στους ελληνικούς προορισμούς στο διάστημα Ιανουαρίου – Αυγούστου, σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο. Σε απόλυτους αριθμούς αυτό σημαίνει απώλεια 200.000 ταξιδιωτών για την ελληνική αεροπορική αγορά αυτή την περίοδο.
Πτώση στις αεροπορικές αφίξεις εσωτερικού εμφανίζουν τον Αύγουστο όλοι οι δημοφιλείς προορισμοί, με εξαίρεση τη Χίο, που εμφανίζει οριακή άνοδο κατά 0,8%.
Τη μεγαλύτερη πτώση της τάξης του 31,8% εμφανίζει η Ζάκυνθος και ακολουθούν η Λήμνος με κάμψη 31%, η Κως με 24,3%, η Μυτιλήνη με 23,9%, η Καβάλα με 19,4%, το Ηράκλειο με 14,7%, τα Χανιά με 12,4%, η Μύκονος με 12,1%, η Ρόδος με 9,5%, η Σάμος με 8% και η Κέρκυρα με 3,4%. Τη μικρότερη πτώση εμφανίζουν η Σαντορίνη σε ποσοστό 1% και η Πάρος σε ποσοστό 0,9%.
Nα σημειωθεί ότι, πέρυσι, εν μέσω της διεθνούς οικονομικής κρίσης, οι αφίξεις αεροπορικώς στο εσωτερικό της χώρας τον Αύγουστο εμφάνιζαν αύξηση κατά 9,5%, ενώ στο οκτάμηνο -σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία- η αύξηση της κίνησης άγγιζε το 4% σε σχέση με το ίδιο διάστημα του 2008.
«Προπύργια»» του εγχώριου τουρισμού σε ό, τι αφορά τις αεροπορικές αφίξεις τον Αύγουστο έπεσαν, συμπληρώνοντας το παζλ της αρνητικής εικόνας του ελληνικού τουρισμού για τη φετινή σεζόν. Να σημειωθεί ότι οι τουριστικές εισπράξεις από το εξωτερικό στο διάστημα Ιανουαρίου – Ιουλίου εμφάνισαν πτώση της τάξης κατά 9% ή απώλεια 473 εκατ. ευρώ σε σχέση με τα έσοδα πέρυσι. Στο οκτάμηνο οι αεροπορικές αφίξεις τουριστών από το εξωτερικό παρουσίαζαν μείωση κατά 1%, που σημαίνει απώλεια άνω των 80.000 επισκεπτών συγκριτικά με την ίδια περίοδο του 2009. Στις αρνητικές επιδόσεις του ελληνικού τουρισμού θα πρέπει να προστεθεί η πτώση κατά 11,4% που εμφανίζουν οι εισπράξεις από τα μουσεία και κατά 5,4% από τους αρχαιολογικούς χώρους στο διάστημα Ιανουαρίου – Μαΐου σε σχέση με πέρυσι.
Οι επισκέπτες συνολικά σε αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία μειώθηκαν κατά 68.567 στο εν λόγω διάστημα.
Κάμψη κατά 10,2% κατέγραψε και ο τζίρος των υπηρεσιών παροχής καταλύματος και εστίασης στο δεύτερο τρίμηνο του 2010, έναντι της ίδιας περυσινής περιόδου. Αντίθετα με την πτωτική πορεία σε όλα τα επίπεδα του ελληνικού τουρισμού, οι ανταγωνιστικοί προορισμοί εντός ή εκτός Ευρωζώνης έχουν ανακάμψει φέτος, μετά τις απώλειες που υπέστησαν κατά την περυσινή περίοδο εξαιτίας των επιπτώσεων της διεθνούς οικονομικής κρίσης.»
Του Σταθη Kουσουνη