Κυριακή 5 Σεπτεμβρίου 2010

28/09 το ''Αλ Τσαντιρι'' επιστρεφει


Στις 28 Σεπτεμβρίου επιστρέφει στις οθόνες μας ο Λάκης Λαζόπουλος με το Τσαντίρι του μέσα από τη συχνότητα του ΑLPHA.



Αναζητούν σπέρμα στην Ελλάδα


Φαίνεται πως εκτός από τον ήλιο και τις γαλάζιες θάλασσες, η Ελλάδα διαθέτει και άλλους λόγους για να κεντρίσει το ενδιαφέρον αλλοδαπών γυναικών. Για τις Αυστραλές συγκεκριμένα, η χώρα μας αποτελεί το δημοφιλέστερο προορισμό για τεχνητή γονιμοποίηση.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Herald Sun, ο ανδρικός πληθυσμός της Αυστραλίας φαίνεται να μην είναι και τόσο…προικισμένος, καθώς οι δωρητές σπέρματος αποτελούν είδος υπό εξαφάνιση.

Το γεγονός αυτό, αναγκάζει χιλιάδες Αυστραλές κάθε χρόνο να μαζεύουν άρον άρον τα πράγματά τους σε μία βαλίτσα και να ταξιδεύουν ανά τον κόσμο, προς αναζήτηση δυνατού σπέρματος, με κύριες χώρες επιλογής τους την Ελλάδα, τη Νότια Αφρική, την Ισπανία και τις ΗΠΑ.
Την ίδια στιγμή η αυστηρή νομοθεσία στην Αυστραλία, που απαγορεύει στους δωρητές να παραμείνουν ανώνυμοι και να αμείβονται, έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση του αριθμού τους, σε αντίθεση με χώρες του εξωτερικού, όπου οι δωρητές όχι μόνο πληρώνονται αλλά κρατούν και την ανωνυμία τους.
Η Ελλάδα και η Νότια Αφρική αποτελούν επίσης τους πιο δημοφιλείς προορισμούς τεχνητής γονιμοποίσης, καθώς το κόστος της εξωσωματικής αγωγής είναι σχετικά χαμηλότερο απ' ότι σε άλλες χώρες του κόσμου.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΩΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΩΝ ΤΟΥ BLOG newschios.blogspot.com

Με μεγαλη χαρα ανακοινωνουμε οτι το newschios.blogspot.com αρθρογραφει και στο www.frapesport.blogspot.com αναρτωντας ολα τα αθλητικα νεα απο το Βορειο Αιγαιο

Φουλάρει για την άνοδο ο ΓΑΣ Λέσβου

Νέα εποχή στο ΓΑΣ Λέσβου, που ενισχύθηκε σε όλα τα επίπεδα, με στόχο την άνοδο του στη Β΄ Εθνική

Μια νέα προσπάθεια για την ανάπτυξη του λεσβιακού βόλεϊ, ξεκίνησε ο ΓΑΣ Λέσβου την τρέχουσα χρονιά. Με νέα διοικητική ομάδα υποστήριξης, νέους παίκτες, προπονητικό team και πολύ όρεξη για δουλειά, ξεκινά τη χρονιά με όνειρα για άνοδο στη Β΄ Εθνική κατηγορία.
Με το νέο σύστημα ανόδου στη Β΄ Εθνική, προκρίνεται αυτόματα η ομάδα που θα αναδειχθεί πρωταθλήτρια στα προκριματικά μπαράζ του Αιγαίου στη Β΄ εθνική κατηγορία, γεγονός που δίνει πολλές ελπίδες ανόδου στο ΓΑΣ Λέσβου, να εκπληρώσει ένα όνειρο ετών αλλά και το Λεσβιακό βόλεϊ να έχει επιτέλους έναν άξιο εκπρόσωπο στο πανελλήνιο κοινό. Άλλωστε πριν από λίγες μέρες, και το μπάσκετ γνώρισε μια μεγάλη χαρά, με την άνοδο της Γέρας στο πρωτάθλημα της Γ΄ Εθνικής.

Ενίσχυση παντού!

Άτομα με εμπειρία και αγάπη για τον αθλητισμό αλλά και με πολύ όρεξη για δουλειά, όπως ο Δουβαλέτας Θόδ., ο Βαμβακάς Αλέξ., αλλά και ο Μαμάκος Μαν., πλαισιώνουν το τμήμα βόλεϊ του ΓΑΣ στο νέο αυτό ξεκίνημα. Την ομάδα προπονητικά ανέλαβε το δίδυμο Γιακουμή Σωκ. - Τσάτσου Σακ., παίκτες της ομάδας με εμπειρία στις εθνικές κατηγορίες και μεγάλη διάθεση να βοηθήσουν στην προσπάθεια ανόδου. Το ρόστερ της ομάδας, ενισχύθηκε με παίκτες από το νησί αλλά και εκτός. Συγκεκριμένα επέστρεψε στην ομάδα ο Μελάς Σωτ., παίκτης με εμπειρία στην Α΄ εθνική κατηγορία, αλλά αποκτήθηκαν και οι Γλούφτσιος Αποσ. και Καλογερογιάννης Βασ., από Πανιώνιο και Ίλιον αντίστοιχα. Επιπρόσθετα η ομάδα απέκτησε τους ντόπιους Παπασταύρου Θεοδ., Κουκώνη Μαρ. (ελεύθεροι) και Τριανταφυλλίδη Σταυρ. (υποσχετική), ολοκληρώνοντας την ενίσχυση της, που στηριζόμενη και στην περυσινή ομάδα, ξεκινά σε λίγες ημέρες την προετοιμασία της με όνειρα για άνοδο. Ο Δουβαλέτας Θόδ., ένας ακούραστος παράγοντας, λάτρης του αθλήματος, δήλωσε στο «Ε»: «Για πρώτη φορά γίνεται μια τόσο συντονισμένη και οργανωμένη προσπάθεια σε όλους τους τομείς και ελπίζουμε να πανηγυρίσουμε επιτέλους όλοι μαζί μετά από χρόνια, την άνοδο σε εθνική κατηγορία, βάζοντας τις βάσεις για την παραμονή σε αυτή αλλά και την ανάπτυξη του Λεσβιακού βόλεϊ, που δυστυχώς βρίσκεται σε παρακμή τα τελευταία χρόνια.».

Για το Κύπελλο Χίου σήμερα παίζουν....

Για το Κύπελλο Χίου σήμερα παίζουν: Μικρασιατική-Α.Ε. Χίου/Βροντάδου (Δημ. Στάδιο), Πανοινούσσιος-Κοφινάς (Οινουσσών), Ατρόμητος-Ολυμπιάδα (Φαφαλίειο). Όλοι οι αγώνες θα αρχίσουν στις 5 μ.μ.

Aναβληθηκε ο αγωνας Βαρβασιακού - Ελάτας, για το Κύπελλο Χίου

Αναβλήθηκε με απόφαση της ΕΠΣ Χίου, η προγραμματισμένη για χθες συνάντηση Βαρβασιακού - Ελάτας, για το Κύπελλο Χίου, μετά τον άδικο χαμό σε τροχαίο του τερματοφύλακα του Βαρβασιακού Μάριου Μπαράκου. Το παιχνίδι ορίστηκε για την Κυριακή 12/9 στο Δημοτικό Στάδιο Χίου (2 μ.μ.). Το Δ.Σ. της ΕΠΣ Χίου με ανακοίνωσή του εκφράζει στην οικογένεια του άτυχου ποδοσφαιριστή καθώς και στο Βαρβασιακό τα θερμά του συλλυπητήρια.

Παραχώρηση της μαρίνας Μυτιληνης για 40 χρόνια !!!

Παραχώρηση της μαρίνας για 40 χρόνια !!!

Το ξεπάγωμα μεγάλων επενδύσεων στον τουρισμό, που παραμένουν βαλτωμένες για περισσότερο από έξι χρόνια, σχεδιάζει η διοίκηση της Εταιρείας Τουριστικής Ανάπτυξης (ΕΤΑ), στο χαρτοφυλάκιο της οποίας έχει περιέλθει εδώ και 10 χρόνια το σύνολο της τεράστιας ακίνητης περιουσίας του ΕΟΤ.
Η πρώτη φουρνιά των αξιοποιήσεων θα περιλαμβάνει μεγάλες τουριστικές εκτάσεις, μαρίνες και Ξενία του ΕΟΤ, τα οποία αναμένεται να παραχωρηθούν σε ιδιώτες με μακροχρόνιες μισθώσεις ή να πωληθούν (τα ξενοδοχεία) μέσω διεθνών διαγωνισμών.
Ηδη σε τροχιά παραχώρησης μπαίνουν οι μαρίνες της Βουλιαγμένης και της Μυτιλήνης.
Προς πώληση σε ιδιώτες οδηγούνται μέσω διαγωνισμών και αρκετά Ξενία που εξακολουθούν να ανήκουν στο περιουσιολόγιο της ΕΤΑ.
Σημειώνεται ότι λόγω της πρωτοφανούς ολιγωρίας της ΕΤΑ, η οποία εδώ και έξι χρόνια δεν κατάφερε να αξιοποιήσει ούτε ένα από τα μεγάλα τουριστικά φιλέτα (πλην της πώλησης του καζίνου της Κέρκυρας που ολοκληρώθηκε στις αρχές της εβδομάδας), η μεγάλη ακίνητη περιουσία του ΕΟΤ έχει γίνει βορά για τους ιδιώτες.
Το χαρτοφυλάκιο της ΕΤΑ περιλαμβάνει πάνω από 70.000 στρέμματα γης και 371 ακίνητα- φιλέτα του ΕΟΤ σε όλη την Ελλάδα, διατηρώντας επ΄ αυτών δικαιώματα αξίας άνω των 380 εκατ. ευρώ. Οι εκτάσεις αυτές στην πλειονότητά τους ανήκαν σε ιδιώτες και απαλλοτριώθηκαν από το Δημόσιο στο διάστημα από το 1960 έως το 1973, «με κύριο σκοπό την τουριστική αξιοποίησή τους προς όφελος του Δημοσίου και της εθνικής οικονομίας».
Ομως, εγκαταλείφθηκαν και η τουριστική αξιοποίησή τους δρομολογήθηκε ουσιαστικά μετά το 2000. Το 2004 με την αλλαγή κυβέρνησης, η ΕΤΑ πέρασε από… σαράντα κύματα. Αλλαξε όνομα και αρκετές διοικήσεις, γεγονός που είχε ως αποτέλεσμα την πλήρη παράλυσή της επί εξαετία.

Οι νέοι διαγωνισμοί
Οι μαρίνες: σε ιδιώτες με μακροχρόνια παραχώρηση (έως 40 χρόνια) σχεδιάζεται να ανατεθεί (μέσω διαγωνισμών) και η λειτουργία των μαρινών της ΕΤΑ στη Βουλιαγμένη και τη Μυτιλήνη.

Η μαρίνα της Βουλιαγμένης βρίσκεται στη νοτιοανατολική ακτή του Μικρού Καβουρίου Αττικής. Εχει δυναμικότητα 106 σκαφών μήκους έως και 45 μέτρων.

Πρόκειται για VΙΡ μαρίνα η οποία φιλοξενεί κυρίως μεγάλες ιδιωτικές θαλαμηγούς. Το υπό παραχώρηση συγκρότημα, εμβαδού περίπου 35 στρ. περιλαμβάνει γραφεία (250 τ.μ.), εστιατόριο Μoorings (600 τ.μ., μισθωμένο), καταστήματα (110 τ.μ.), βοηθητικούς χώρους και αποθήκες (300 τ.μ.).

Η μαρίνα της Μυτιλήνης διαθέτει περίπου 200 θέσεις ελλιμενισμού και η λειτουργία της έχει ανατεθεί προσωρινά στην ΕΤΑ.

ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΩΡΑ Η ΜΑΡΙΝΑ ΤΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΣΤΗΝ ΧΙΟ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΑΝΑΞΙΟΠΟΊΗΤΟΙ ΧΩΡΙΣ ΚΑΝΕΝΑΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ''ΑΧΡΗΣΤΟΥΣ΄΄ ΠΟΥ ΚΥΒΕΡΝΟΥΝ ΤΟ ΝΗΣΙ ΜΑΣ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΚΑΤΙ....ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΙΚΑ ΣΑΣ!

Ασκηση «Παρμενίων» 4-8 Οκτωβρίου !

Η άσκηση «Παρμενίων» επαναλαμβάνεται

Μετά από δύο χρόνια διακοπής επαναλαμβάνεται φέτος η μεγαλύτερη διακλαδική άσκηση των Ενόπλων Δυνάμεων, η άσκηση «Παρμενίων», με συμμετοχή και του κρατικού μηχανισμού διαχείρισης κρίσεων, κατά το χρονικό διάστημα 4-8 Οκτωβρίου.

Η άσκηση θα διεξαχθεί σε όλο το Αιγαίο, τη Θράκη και τα νησιά. Σύμφωνα με πληροφορίες, παρά τις αρχικές σκέψεις για μία ακόμη αναβολή της άσκησης λόγω της οικονομικής συγκυρίας, τελικά επικράτησε η άποψη ότι πρέπει να διεξαχθεί, προκειμένου να διαπιστωθεί η πολεμική ικανότητα των Ενόπλων Δυνάμεων. Με απόφαση του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Ε. Βενιζέλου, η άσκηση θα διεξαχθεί με αναβαθμισμένα σενάρια.

Βασικός χώρος της άσκησης είναι η περιοχή από τον Έβρο μέχρι το Καστελλόριζο, ενώ για το Πολεμικό Ναυτικό και την Αεροπορία ο χώρος ενδιαφέροντος και δράσης είναι ευρύτερος

Επίσημα πλέον το ΠΑΣΟΚ με Νάσο Γιακαλή για την περιφερεια Βορείου Αιγαίου!

Επίσημα πλέον το ΠΑΣΟΚ με Νάσο Γιακαλή

Ανακοινώθηκαν οι υποψηφιότητες του ΠΑΣΟΚ για τους μεγάλους δήμους και τις περιφέρειες της χώρας, από το βήμα των εργασιών του Εθνικού Συμβουλίου, το οποίο ολοκληρώθηκε σήμερα. Ειδικότερα, υποψήφιος περιφερειάρχης Αττικής θα είναι ο Γιάννης Σγουρός, ενώ το Δήμο Αθηναίων θα διεκδικήσει ο μέχρι πρότινος Συνήγορος του Πολίτη, Γιώργος Καμίνης. Στην περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, επιλέχθηκε ο Μ. Μπόλαρης, ενώ το ΠΑΣΟΚ κατέληξε τελικά στον Γιάννη Μπουτάρη για το δήμο Θεσσαλονίκης. Τέλος, το δήμο Πειραιά θα διεκδικήσει ο νυν νομάρχης Πειραιά, Γιάννης Μίχας.

Αναλυτικά, οι υποψηφιότητες του ΠΑΣΟΚ έχουν ως εξής:

Μεγάλοι δήμοι

Δήμος Πατρέων: Δημήτρης Κατσικόπουλος

Δήμος Πειραιωτών: Γιάννης Μίχας

Δήμος Θεσσαλονικέων: Γιάννης Μπουτάρης

Δήμος Αθηναίων: Γιώργος Καμίνης

Περιφέρειες

Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης: Άρης Γιαννακίδης

Κεντρικής Μακεδονίας: Μάρκος Μπόλαρης

Δυτικής Μακεδονίας: Γιάννης Παπαϊορδανίδης

Ήπειρος: Βαγγέλης Αργύρης

Θεσσαλίας: Απόστολος Παπατόλιας

Ιονίων Νήσων: (έχει επιλεγεί ακαδημαϊκός που διδάσκει στο εξωτερικό και η υποψηφιότητά του θα ανακοινωθεί την ερχόμενη εβδομάδα).

Δυτικής Ελλάδας: Απόστολος Κατσιφάρας

Στερεάς Ελλάδας: Κλέαρχος Περγαντάς

Αττικής: Γιάννης Σγουρός

Πελοποννήσου: θα στηριχθεί ο συνδυασμός «Νέα Πελοπόννησος» του Πέτρου Τατούλη

Βορείου Αιγαίου: Νάσος Γιακαλής

Νοτίου Αιγαίου: Γιάννης Μαχαιρίδης

Κρήτης: Σταύρος ΑρναουτάκηςΏρα 13.55

Ο ΝΑΣΟΣ ΓΙΑΚΑΛΗΣ ΠΗΡΕ ΤΟ ΧΡΙΣΜΑ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ

Επισήμως πλέον το ΠΑΣΟΚ δίνει το χρίσμα και τη στήριξη στο Δήμαρχο Μυτιλήνης Νάσο Γιακαλή.

πηγη: www.lesvosnews.gr

Πρώτο κόμμα η αδιευκρίνιστη ψήφος..αλλαγή πολιτικής ζηταει ο λαός!

Συγκεκριμένα, στη δημοσκόπηση της RASS για την εφημερίδα «Παρόν» η διαφορά μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΝΔ βρίσκεται στο 6,2%, με το ΠΑΣΟΚ να λαμβάνει 26,4%, η ΝΔ 20,2%, το ΚΚΕ 7,3% ο ΛΑΟΣ 4,7% και ο ΣΥΡΙΖΑ 2,9%. Η αδιευκρίνιστη ψήφος ανέρχεται σε 27,1%.

Το 71,5% των πολιτών δηλώνουν απαισιόδοξοι ή μάλλον απαισιόδοξοι για την πορεία της χώρας. Το 53,2% πιστεύει ότι δεν θα βγούμε από την κρίση. Οι 6 στους 10 λένε όχι στην πολιτική της κυβέρνησης.

Η δημοσκόπηση της MRB για την εφημερίδα «Real News» δείχνει την ψαλίδα στο 7,1%. Στην πρόθεση ψήφου το κυβερνών κόμμα λαμβάνει ποσοστά 27,1% , έναντι 20% της ΝΔ. Η αδιευκρίνιστη ψήφος είναι στο 26,4%. Ακολουθούν το ΚΚΕ με 7,5%, ο ΛΑΟΣ με 5,3% και ο ΣΥΡΙΖΑ με 3%.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της MRB, ο Γιώργος Παπανδρέου προηγείται στην καταλληλότητα για την πρωθυπουργία με 35,1% έναντι 22,5% του Αντώνη Σαμαρά. Ωστόσο το 38,3% δηλώνει ότι κανένας από τους δύο δεν είναι κατάλληλος.

Το 76,4% του συνόλου των ψηφοφόρων και το 57,1% των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ εκτιμούν ότι τα πράγματα στη χώρα πάνε αρκετά ή πολύ άσχημα. Το 57,6% του εκλογικού σώματος δηλώνει ότι η αποτελεσματικότητα της κυβέρνησης όσο περνά ο καιρός χειροτερεύει και ζητά αλλαγές προσώπων. Επίσης, το 69,3% του συνόλου των πολιτών και το 52,7% των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ πιστεύει ότι η οικονομική πολιτική που έχει υιοθετήσει η κυβέρνηση δεν δημιουργεί προϋποθέσεις ανάπτυξης. Το 55,2% πιστεύει ότι οι θυσίες δεν θα έχουν αποτέλεσμα.

Η πλειοψηφία των ερωτηθέντων θεωρεί ότι υπάρχει ανάγκη ανασχηματισμού και μάλιστα άμεσα. Tο 57,2% θεωρεί ότι υπάρχει ανάγκη ανασχηματισμού, το 30,9% ότι δεν υπάρχει ανάγκη, ενώ το 11,9% δήλωσε «δεν ξέρω/δεν απαντώ». Επίσης, το 72,3% θεωρεί ότι ο ανασχηματισμός πρέπει να γίνει άμεσα και το 23,7% σε βάθος χρόνου.

Όσον αφορά στις επερχόμενες δημοτικές εκλογές, το 60,7% των ερωτηθέντων στη δημοσκόπηση της Rass δηλώνει ότι θα «ψηφίσει ικανούς ανθρώπους για την αυτοδιοίκηση», το 11,2% δηλώνει αποχή και το 18,6% βλέπει την κάλπη ως μέσο για να διαμαρτυρηθεί με την ψήφο του στην κυβερνητική πολιτική.

Σχετικά με τους υποψήφιους, αν στην Αθήνα διεκδικήσουν τη δημαρχία ο Νικήτας Κακλαμάνης κόντρα στην Φώφη Γεννηματά, τότε ο πρώτος συγκεντρώνει το 46,3% των θετικών ψήφων, έναντι 44,2% που συγκεκντρώνει η Φ. Γεννηματά, όπως δείχνει η MRB. Στον δήμο Θεσσαλονίκης η υποψηφιότητα του Γιάννη Μπουτάρη συγκεντρώνει 49,3% έναντι 44,8% του Κώστα Γκιουλέκα.

Στην Περιφέρεια Αττικής καταγράφονται τα εξής ποσοστά: Γιάννης Σγουρός, 42,5%, Κώστας Σκανδαλίδης 36,1%, Μάκης Βορίδης 31,1% και Βασίλης Κικίλιας 27,3%. Στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας ο Παναγιώτης Ψωμιάδης προηγείται με 47,2% και ακολουθούν οι ενδεχόμενες υποψηφιότητας του Γιώργου Φλωρίδη (28,7%), Γιάννη Μαγκριώτη (28,2%) και Κώστα Κιλτίδη με 17,2%.

tvxs.gr

“ΤΟ ΣΧΈΔΙΟ ΑΝΤΙΜΕΤΏΠΙΣΗΣ ΤΩΝ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΏΝ”....ΝΕΕΣ ΑΝΤΙΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ



Στην κορυφή της ατζέντας του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη βρίσκεται το θέμα της διαχείρισης των μεταναστευτικών ροών, όπως αποδεικνύει σειρά πρωτοβουλιών στις οποίες προχώρησαν τις τελευταίες ημέρες ανώτατα στελέχη και υπηρεσιακοί παράγοντες της Κατεχάκη. Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος βρίσκεται η υλοποίηση του action plan ή «οδικού χάρτη» (όπως τον αποκαλούν στο υπουργείο) για τη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών. Πρόκειται για το πρώτο ολοκληρωμένο σχέδιο αντιμετώπισης της παράνομης μετανάστευσης που απέκτησε η χώρα, το οποίο υπεβλήθη στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις 20 Αυγούστου.

Πρωτοβουλίες λαμβάνονται και σε επίπεδο πρωθυπουργού, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ» στο Μέγαρο Μαξίμου συγκροτήθηκε και λειτουργεί άτυπη ομάδα συντονισμού των δράσεων για τη διαχείριση της παράνομης μετανάστευσης. Συμμετέχουν στελέχη των υπουργείων Προστασίας του Πολίτη, Εξωτερικών, Υγείας και Εσωτερικών. Η πρώτη συνάντηση εργασίας πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη. Ενα εικοσιτετράωρο νωρίτερα, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Μιχάλης Χρυσοχοΐδης συγκάλεσε ευρεία σύσκεψη, με αντικείμενο την άμεση υλοποίηση όσων προβλέπει το 80σέλιδο σχέδιο δράσης. Στη σύσκεψη συμμετείχαν υπηρεσιακοί παράγοντες της ΕΛ. ΑΣ. ακόμα και ανώτατα στελέχη της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών. Η ΕΥΠ εμφανίζεται να διαδραματίζει κεντρικό ρόλο σε θέματα προστασίας συνόρων μέσω της συλλογής πληροφοριών για τα κυκλώματα διακίνησης.

Στη σύσκεψη της Τρίτης συγκροτήθηκε ειδική ομάδα με αρμοδιότητα την εξεύρεση χώρων για την κατασκευή κέντρων κράτησης παράνομων μεταναστών. Οπως προκύπτει από τα περιεχόμενα του «οδικού χάρτη» πρόκειται για την υπ’ αριθμόν ένα προτεραιότητα του σχεδίου και μάλιστα φιλοδοξία των αρμοδίων στελεχών είναι μέχρι τα μέσα Σεπτεμβρίου να έχουν μεσολαβήσει οι αναγκαίες πρωτοβουλίες γύρω από το θέμα. Συντονιστικό ρόλο στην ειδική ομάδα υλοποίησης του έργου ανέλαβαν ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Τάξης κ. Γρηγόρης Τασούλας και ο γενικός γραμματέας Ασφάλειας Ναυσιπλοΐας κ. Αθανάσιος Χριστόπουλος. Το σχέδιο του υπουργείου προβλέπει δημιουργία τουλάχιστον δύο Κέντρων χωρητικότητας το λιγότερο 500 θέσεων, σε Αττική και Εβρο. Πρόκειται για εγκαταστάσεις «μακράς παραμονής» (όπως αποκαλούνται), αντίστοιχες του κτιρίου που στεγάζει τη Διεύθυνση Αλλοδαπών στην Π. Ράλλη. Εκεί, θα κρατούνται οι παράνομοι μετανάστες μέχρι την απέλασή τους. Από στατιστικά στοιχεία προκύπτει ότι η ΕΛ. ΑΣ. διαχειρίζεται καθημερινά 4.000 αλλοδαπούς κρατούμενους, τη στιγμή που η χωρητικότητα των υφιστάμενων εγκαταστάσεων είναι ακριβώς η μισή. Το αποτέλεσμα είναι ένας μεγάλος αριθμός κρατουμένων να στοιβάζεται επί μακρόν σε κρατητήρια τμημάτων. Για το θέμα, στελέχη του υπουργείου έχουν στις 15 Σεπτεμβρίου στις Βρυξέλλες άτυπη σύσκεψη με τα μέλη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Στόχος είναι στη συνάντηση να υποβληθούν από την ελληνική πλευρά συγκεκριμένες προτάσεις για την κατασκευή των Κέντρων Κράτησης προκειμένου να διερευνηθεί το ενδεχόμενο χρηματοδότησης του έργου με ευρωπαϊκά κονδύλια.

Η σχετική ιδέα προέκυψε στα μέσα Ιουλίου οπότε κλιμάκιο της Επιτροπής επισκέφθηκε τη χώρα και είχε διαδοχικές συναντήσεις με στελέχη του υπουργείου για θέματα μετανάστευσης. Τότε, οι Ευρωπαίοι εμπειρογνώμονες εξέφρασαν την πρόθεσή τους να στηρίζουν οικονομικά τυχόν πρωτοβουλίες της Ελλάδας θέτοντας στη διάθεση της χώρας κονδύλι ύψους 57 εκατομμυρίων ευρώ με τη μορφή των «κατεπειγόντων μέτρων» (emergency measures). Mετά την κατάρτιση και υποβολή του action plan, τα αρμόδια στελέχη του υπουργείου εκφράζουν αισιοδοξία ότι θα καταφέρουν να κάνουν χρήση των κοινοτικών πόρων, ώστε το αργότερο μέσα 12 μήνες να ολοκληρωθεί η κατασκευή των κέντρων.

Οι πέντε βασικοί άξονες του «οδικού χάρτη»

Οι βασικοί άξονες του εθνικού σχεδίου δράσης για τη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών είναι:

α) Δημιουργία τριών Κέντρων Πρώτης Υποδοχής σε Εβρο, Δωδεκάνησα και Λέσβο μέχρι τα τέλη του 2011. Εκεί, θα γίνεται ταυτοποίηση των παράνομα εισερχομένων μεταναστών από άνδρες της ΕΛ. ΑΣ. Ανώτατος χρόνος παραμονής στα ΚΕ. Π. Υ. είναι οι 15 μέρες.
β) Δημιουργία νέας υπηρεσίας Ασύλου. Στο ΣτΕ βρίσκεται το Π. Δ. για το «μεταβατικό στάδιο» (όπως αποκαλείται) στη διαδικασία χορήγησης ασύλου. Μακροπρόθεσμα, ο στόχος είναι να δημιουργηθεί νέα υπηρεσία Ασύλου, υπό την ευθύνη του υπ. Εσωτερικών.
γ) Δημιουργία δομών για την υποστήριξη των ευπαθών ομάδων. Σε αυτή την κατηγορία εντάσσεται εγκατάσταση της ΕΛ. ΑΣ. στην Αμυγδαλέζα όπου κρατούνται - φιλοξενούνται ανήλικοι.
δ) Δημιουργία Κέντρων Κράτησης των υπό απέλαση αλλοδαπών. Eκτός από την κατασκευή δύο νέων σε Αττική και Β. Ελλάδα χωρητικότητας 500 θέσεων, το action plan προβλέπει βελτίωση εγκαταστάσεων που υπάρχουν σε Ελληνικό, Ασπρόπυργο, Μαρούσι και Πειραιά.
ε) Βελτίωση των επιδόσεων της χώρας στις εθελούσιες επιστροφές. Στο πολυνομοσχέδιο για τη Μετανάστευση που θα ψηφιστεί έως τις 14 Δεκεμβρίου προβλέπεται η δημιουργία εθνικού προγράμματος εθελούσιων επαναπατρισμών. Στην επιτροπή που επεξεργάζεται το νομοσχέδιο μετέχουν μεταξύ άλλων αξιωματικοί της Διεύθυνσης Αλλοδαπών της ΕΛ. ΑΣ. και στελέχη του υπ. Εσωτερικών.

Του Γιαννη Σουλιωτη