Παρασκευή 10 Σεπτεμβρίου 2010

Προκαλεί... εθισμό και αϋπνίες η καφεϊνη;

Το markos.tv σήμερα θα σας μάθει τα πάντα για την καφεϊνη:
Παρότι όλοι σχεδόν την καταναλώνουμε σε καθημερινή βάση μέσω του καφέ αλλά και διαφόρων άλλων ροφημάτων και τροφίμων, οι περισσότεροι δεν γνωρίζουμε τι είναι η καφεΐνη και ποια είναι η ακριβής δράση της στο σώμα μας.

Πρόκειται για μία φυσική ουσία που απαντάται στους καρπούς και τα φύλλα πολλών φυτών, όπως στους κόκκους του καφέ και του κακάο, στα φύλλα του τσαγιού και τους καρπούς του φυτού guarana. Η καφεΐνη εκδηλώνει ήπια διεγερτική δράση στον οργανισμό, γι’ αυτό και η κατανάλωσή της συνεπάγεται την άμεση τόνωσή μας, τη μείωση του αισθήματος κόπωσης και τη βελτίωση της πνευματικής και σωματικής απόδοσης.
Μύθοι και αλήθειες
Η καφεΐνη προκαλεί αφυδάτωση: η διουρητική δράση της καφεΐνης είναι ήπια και παροδική και δεν οδηγεί σε σημαντική απώλεια νερού από το σώμα. Σύμφωνα μάλιστα με τις τελευταίες συστάσεις του Ινστιτούτου Ιατρικής της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των Η.Π.Α, όλα τα μη αλκοολούχα ροφήματα και ποτά, μεταξύ των οποίων και τα καφεϊνούχα, μπορούν να συνεισφέρουν στην καθημερινή ενυδάτωση του οργανισμού».
Η καφεΐνη προκαλεί εθισμό: δεν υπάρχουν επιστημονικές αποδείξεις ότι η καφεΐνη είναι εθιστική. Συμπτώματα όπως πονοκέφαλος και ευερεθιστότητα που μπορεί να παρουσιαστούν όταν κάποιος την διακόψει δεν διαρκούν πάνω από 1-3 μέρες.
H καφεΐνη προκαλεί αϋπνία: η διεγερτική δράση της καφεΐνης δε θεωρείται τόσο έντονη ώστε να επιδράσει αρνητικά στον ύπνο μας. Αυτό εξαρτάται βέβαια και από την ποσότητα και τη συχνότητα κατανάλωσης, καθώς και από την ευαισθησία του κάθε ατόμου στην καφεΐνη.
Τι ποσότητα μπορούμε να καταναλώνουμε μέσα στην ημέρα;
Σύμφωνα με την Αμερικάνικη Ιατρική Εταιρεία, η μέτρια πρόσληψη καφεΐνης κυμαίνεται στα 200-300 mg ημερησίως (ενδεικτικά αναφέρουμε ότι 1 φλιτζάνι στιγμιαίου καφέ περιέχει περίπου 70mg καφεΐνης, 1 φλιτζάνι καφές φίλτρου 100mg καφεΐνης και 1 μικρό φλιτζανάκι ελληνικού καφέ 40mg καφεΐνης), ποσότητα η οποία δεν ενέχει καμία ανησυχία για την υγεία μας.
http://markos.tv/

Aνακοινωση των διαχειριστων του blog!

Μεσα σε 2 εβδομαδες επαναλειτουργιας του blog μας η επισκεψημοτητα μας αυξηθηκε και ετσι πριν κλεισουμε ειχαμε 4,500 επισκεψεις και τωρα 10/09/2010 στις 16.20 φτασαμε στους 7.076!
Kαι συνεχιζουμε! γιατι μας δινεται κουραγιο και δυναμη να συνεχισουμε!!Καλο Χειμωνα!

Θέμα: Σοβαρές δυσλειτουργίες στο Εθνικό Σύστημα Υγείας λόγω έλλειψης νοσηλευτικού και ιατρικού προσωπικού.

Ένα σύγχρονο σύστημα υγείας δημόσιου χαρακτήρα που παρέχει υπηρεσίες υψηλού επιπέδου, ισότιμα προσβάσιμες σε όλους τους πολίτες, αποτελεί προϋπόθεση για την άσκηση αποτελεσματικής κοινωνικής πολιτικής.

Στον αντίποδα των προγραμματικών δεσμεύσεων της Κυβέρνησης για «αναγέννηση και η ολοκλήρωση του ΕΣΥ», η διεύρυνση χρεών[1] και ελλειμμάτων[2] των νοσοκομείων, σε συνδυασμό με τις δεσμεύσεις του προγράμματος σταθερότητας[3] και τη μαζική έξοδο προσωπικού[4] κατά τους επόμενους μήνες, στο πλαίσιο της εφαρμογής του νέου ασφαλιστικού συστήματος, οδηγούν το σύστημα σε εκτός ορίων λειτουργία. Αυτό φαίνεται πως έχει ήδη συμβεί στα μεγάλα νοσοκομειακά ιδρύματα[5] της χώρας και επεκτείνεται προς την περιφέρεια.

Τα αντίστοιχα προβλήματα προσωπικού που αντιμετωπίζει το ΙΚΑ αναμένεται να ενταθούν εντός του προσεχούς Οκτωβρίου, με τη λήξη 1.200 σε σύνολο 8.000 συμβάσεων έργου ιατρών[6]. Παρά την υπογραφή απόφασης ανανέωσης των συμβάσεων αυτών από το Υπουργείο Εσωτερικών Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, το Υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε τη μείωσή τους κατά 30%, γεγονός που οδηγεί με βεβαιότητα, στην κατάρρευση του συστήματος παρεχόμενης περίθαλψης. Σύμφωνα με δημοσίευμα του τοπικού τύπου, το πρόβλημα επιβεβαιώνει και ο Διευθυντής Υγειονομικού του ΙΚΑ Χίου, το οποίο εξυπηρετεί, σε ημερήσια βάση ακόμη και εκτός προγραμματισμένων συναντήσεων, 160 με 200 ασφαλισμένους, ενώ οι ελλείψεις εξοπλισμού επιβαρύνουν περαιτέρω τον προϋπολογισμό του Ιδρύματος.

Παρά τις φιλότιμες προσπάθειες που καταβάλλουν οι εναπομείναντες ιατροί και οι τοπικές διευθύνσεις των μονάδων, τα σοβαρότατα αυτά προβλήματα, χαρακτηρίζονται δυνάμει του άρθρου 27 του Ν. 3232/04 «Θέματα κοινωνικής ασφάλισης και άλλες διατάξεις» ως εξαιρετικές περιπτώσεις και ως τέτοιες πρέπει να αντιμετωπίζονται από την Πολιτεία.

Ερωτώνται οι κ. Υπουργοί:

1. Ποια οργανωτικό-διοικητικά, διαχειριστικά και οικονομικά προβλήματα του Ε.Σ.Υ. έχουν ήδη αντιμετωπισθεί από την Κυβέρνηση και ποιες οι προτεραιότητες που θέτει η νέα πολιτική ηγεσία των συναρμόδιων Υπουργείων, προκειμένου να αποφευχθεί η περαιτέρω υποβάθμισή του, λόγω αποχωρήσεων του νοσηλευτικού και ιατρικού προσωπικού;

2. Πώς προτίθενται να αντιμετωπίσουν τα συναρμόδια Υπουργεία την, κατά 30% περικοπή των συμβάσεων έργου ιατρών ΙΚΑ;

3. Ειδικότερα, για το ΙΚΑ Χίου, σε ποιες ενέργειες προτίθενται να προβούν και με ποιό χρονοδιάγραμμα, ώστε να καλυφθούν οι αυξημένες ανάγκες των ασφαλισμένων και να αντιμετωπισθούν οι ελλείψεις σε αναγκαίο και σύγχρονο ιατρικό εξοπλισμό; Στις ενέργειες αυτές περιλαμβάνεται η κατάρτιση νέου οργανογράμματος;

Ο Ερωτών Βουλευτής Αθήνα 8.9.2010

Κωστής Μουσουρούλης

Βουλευτής Νομού Χίου



[1] 600 εκ. Ευρώ κατά το τελευταίο τρίμηνο του 2009

[2] Τα ελλείμματα έχουν υπερβεί κατά πολύ την πρόβλεψη του προϋπολογισμού (800 εκ.Ευρώ).

[3] Εξοικονόμηση 1,4 δις Ευρώ

[4] Σύμφωνα με την Ομοσπονδία Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας, οι αιτήσεις συνταξιοδότησης αναμένεται να υπερβούν τις 4.000 στους νοσηλευτές, τις 800 έως 1.000 στους ιατρούς όπως και στους διοικητικούς υπαλλήλους, τεχνολόγους και στις λοιπές παραϊατρικές ειδικότητες.

[5] Στον Ευαγγελισμό, λειτουργούν οι μισές κλίνες της μονάδας εμφραγμάτων, είναι κλειστές 6 από τις 12 χειρουργικές αίθουσες, ενώ εκτός λειτουργίας έχει τεθεί και η Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας. Στο Λαϊκό Νοσοκομείο η Μονάδα Τεχνητού Νεφρού λειτουργεί με διπλοβάρδιες. Στο Γενικό Κρατικό Νίκαιας 4 νοσηλευτές καλύπτουν τις ανάγκες 20 ιατρείων.

[6] Εκτιμήσεις της ηγεσίας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Επιστημονικού Υγειονομικού Προσωπικού ΙΚΑ (ΠΟΣΕΥΠΙΚΑ),

Πανάκριβη η "μετακόμιση" της Κυβέρνησης στην ΔΕΘ! Και μετα σου λενε οι χρειαζονται θυσιες!

- Μόνο... 25.000 ευρώ κοστίζει η διανυκτέρευση μόνο του υπουργικού συμβουλίου
- Περίπτερα στη ΔΕΘ χωρίς καμία εμπορική αξία αλλά με χιλιάδες ευρώ έξοδα και απασχόληση πολλών ατόμων
- Έντονες αντιδράσεις ακόμα και από το εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ και της κυβέρνησης


Δυσφορία ακόμη και σε κυβερνητικούς βουλευτές, αλλά και στην κοινή γνώμη έχει προκαλέσει η “μετακόμιση” σύσσωμου του υπουργικού συμβουλίου στη ΔΕΘ, γεγονός που θα προκαλέσει έξοδα εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ, την ώρα που...
βρισκόμαστε σε δεινή οικονομική θέση σας χώρα με σκληρά μέτρα με περικοπές μισθών και συντάξεων.

Με εντολή Παπανδρέου τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου θα μείνουν σε μονόκλινα δωμάτια του Μακεδονία Παλλάς, που κοστίζουν από 119 έως 568 ευρώ το βράδυ. Αν δηλαδή κατά μέσο όρο, τα κυβερνητικά στελέχη κάνουν δυο διανυκτερεύσεις, το δημόσιο θα χρεωθεί 25.000 ευρώ. Αν προστεθούν και οι δεκάδες πρόεδροι και διοικητικές οργανισμών το ποσό θα ξεπεράσει τις 50.000 ευρώ.

Σε αυτά πρέπει να προστεθούν το κόστος των αεροπορικών εισιτηρίων, τα γεύματα αλλά και το κόστος της μετακίνησης γραμματέων και φρουρών των υπουργών.

Από την άλλη, υπάρχει και το κόστος των περιπτέρων. Από τους 1041 εκθέτες, οι 177 είναι του δημοσίου, δηλαδή το 18% των εκθετών θα είναι κρατικοί φορείς. Περίπτερο θα έχουν πολλοί οργανισμοί του δημοσίου, όπως η Αστυνομία και η Πυροσβεστική. Στα περίπτερα των οργανισμών του δημοσίου θα χρειαστεί να απασχοληθούν και δεκάδες υπάλληλοι, με έξτρα απολαβές.

Το θέμα που προκύπτει είναι ποια είναι η χρησιμότητα της ύπαρξης περιπτέρων πχ για την αστυνομία ή την πυροσβεστική, καθώς εκ των πραγμάτων εμπορικός λόγος δεν υπάρχει.

Στο πλαίσιο της περικοπής δαπανών, πάντως, οι κρατικοί φορείς στήνουν μικρότερα περίπτερα, ενώ για πρώτη φορά δε θα συμμετάσχουν το υπουργείο Εργασίας και η Αγροτική Τράπεζα.

Το υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε ότι το κόστος παρουσία του, μαζί με τους οργανισμούς του θα φτάσει τις 166.000 ευρώ ενώ πέρυσι ανήλθε στις 522.000 ευρώ.

Η κυβέρνηση στόχευε αρχικά να στείλει θετικό μήνυμα με τη μετακίνηση του υπουργικού συμβουλίου στη ΔΕΘ, αλλά τώρα κατάλαβαν ότι έχουν κάνει λάθος και τώρα προσπαθούν να το γυρίσουν.

Έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων

Επιδείνωση του καιρού με κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπεται το επόμενο διήμερο στις περισσότερες περιοχές της χώρας.

Συγκεκριμένα: από τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου (11-9-2010) ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα εκδηλωθούν στα νησιά του ιόνιου, την ήπειρο, τη δυτική Θεσσαλία, τη δυτική στέρεα, τη δυτική Πελοπόννησο και από το μεσημέρι στην ανατολική Πελοπόννησο, την ανατολική στέρεα (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής), την Εύβοια, την υπόλοιπη Θεσσαλία και το βορειοδυτικό αιγαίο-Σποράδες. Από το βράδυ τα φαινόμενα βαθμιαία θα εξασθενήσουν στη δυτική Ελλάδα και την Πελοπόννησο.

Το πρωί της Κυριακής (12-9-2010) οι ισχυρές βροχές και οι καταιγίδες θα περιοριστούν στην ανατολική Θεσσαλία, τις Σποράδες, την ανατολική στέρεα, και την Εύβοια και σταδιακά θα εξασθενήσουν.

Αναλυτικά ο καιρός για το Σάββατο:

Μακεδονία, Θράκη
καιρός: στην δυτική και κεντρική Μακεδονία νεφώσεις με βροχές και πρόσκαιρες τοπικές καταιγίδες. Στα υπόλοιπα λίγες νεφώσεις που βαθμιαία θα αυξηθούν και θα σημειωθούν τοπικές βροχές.
Άνεμοι: ανατολικοί βορειοανατολικοί 5 με 7 μποφόρ
θερμοκρασία: από 14 έως 29 βαθμούς κελσιου. Στη δυτική Μακεδονία η μέγιστη 3-4 βαθμούς χαμηλότερη.
Νησιά ιόνιου, ήπειρος, δυτική στερεα, δυτική Πελοπόννησος
καιρός: νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες οι οποίες κατά τόπους θα είναι ισχυρές. Εξασθένηση των φαινομένων από το βράδυ.
Άνεμοι: στο βόρειο ιόνιο πρόσκαιρα νοτιοανατολικοί 4 με 5 στα υπόλοιπα βορειοδυτικοί με την ίδια ένταση.
Θερμοκρασία: από 15 έως 27 βαθμούς κελσιου.
Θεσσαλία, ανατολική στερεα, Εύβοια, ανατολική Πελοπόννησος
καιρός: νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες αρχικά στα βορειότερα και σταδιακά στα υπόλοιπα. Τα φαινόμενα κατά τόπους θα είναι ισχυρά.
Άνεμοι: βόρειων διευθύνσεων 3 με 5 μποφόρ και στα βόρεια θαλάσσια τοπικά 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 14 έως 28 βαθμούς κελσιου.
Κυκλάδες, Κρήτη
καιρός: λίγες νεφώσεις που βαθμιαία θα αυξηθούν και θα σημειωθούν τοπικές βροχές αρχικά στα δυτικά και στη συνεχεία στα υπόλοιπα.
Άνεμοι: δυτικοί βορειοδυτικοί 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 20 έως 31 βαθμούς κελσιου.
Νησιά ανατολικού αιγαίου, Δωδεκάνησα
καιρός: αρχικά αίθριος με λίγες νεφώσεις στα βόρεια. Το βράδυ οι νεφώσεις θα αυξηθούν και θα σημειωθούν τοπικές βροχές και καταιγίδες κυρίως στα βόρεια.
Άνεμοι: στα βόρεια βορειοανατολικοί 6 με 8 μποφόρ στα νότια δυτικοί 3 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 18 έως 31 βαθμούς κελσιου.
Αττική
καιρός: νεφώσεις με τοπικές βροχές κυρίως το μεσημέρι- απόγευμα όποτε θα εκδηλωθούν και πρόσκαιρες καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές.
Άνεμοι: βόρειων διευθύνσεων 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 19 έως 28 βαθμούς κελσιου.
Θεσσαλονίκη
καιρός: νεφώσεις με παροδικές βροχές και αργά το βράδυ πιθανόν πρόσκαιρη καταιγίδα.
Άνεμοι: ανατολικών διευθύνσεων 4 μποφόρ και στα ανατολικά 5 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 19 έως 26 βαθμούς κελσιου.

πηγη:www.newsit.gr

Η χειροτερη σχολικη χρονια μετα τη μεταπολιτευση η φετινη!!

Η υπουργός προσπάθησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, παραδεχόμενη όμως ότι και κενά θα υπάρχουν και ότι όλα τα βιβλία δεν είναι ακόμα στα σχολεία

Στην... αναμονή για καθηγητές και βιβλία θα είναι οι μαθητές όταν θα πάνε στα σχολεία
Μια «ειδυλλιακή» εικόνα, που έρχεται σε αντίθεση με όσα αναφέρουν οι εκπαιδευτικοί, παρουσίασε, χτες, το υπουργείο Παιδείας, σε συνέντευξη Τύπου για την έναρξη της σχολικής χρονικής. Λες και δεν καλλιέργησε, η ίδια και η κυβέρνηση, ένα κλίμα για τη «δυσκολότερη χρονιά στην Παιδεία», τώρα μιλάει για τις «Κασσάνδρες» που «διαψεύστηκαν». Λες και δε γνωρίζει η κυβέρνηση τι συμβαίνει στα σχολεία, κάνει λόγο για «μικροπολιτικές σκοπιμότητες στα κενά», από κόμματα και συνδικαλιστές και άλλα τέτοια.

Η υπουργός Παιδείας υποστήριξε ότι «δεν υπάρχει ούτε ένα τμήμα με 30 μαθητές», έκανε λόγο για «διάλογο κωφών επί πολλούς μήνες» για το θέμα, ενώ για τα κενά εμφανίστηκε σίγουρη ότι θα καλυφθούν. Το κουδούνι θα χτυπήσει τη Δευτέρα και όλα αυτά μένει να αποδειχθούν. Προς το παρόν υποστηρίζεται ότι ο «ορθολογισμός» και ο «συντονισμός» έλυσαν το πρόβλημα. Να σημειώσουμε, πάντως, πως τα κενά θα καλυφθούν (αν καλυφθούν) με αύξηση των ελαστικών σχέσεων στην εκπαίδευση (υπάρχουν πιστώσεις για 15.500 αναπληρωτές και 10.800 ωρομίσθιους).

Η Α. Διαμαντοπούλου υποστήριξε ότι θα καλυφθούν τα κενά που προέκυψαν από:

  • Τις 7.100 περισσότερες συνταξιοδοτήσεις (σ.σ. λόγω της επίθεσης της κυβέρνησης),
  • τις μειωμένες προσλήψεις μόνιμων εκπαιδευτικών (μισές σε σχέση με πέρσι)
  • τους 1.800 περισσότερους εκπαιδευτικούς ειδικοτήτων που χρειάζονται για τα 800 ολοήμερα με ενιαίο αναμορφωμένο πρόγραμμα (τα 800 καλύπτουν το 1/3 του συνόλου των μαθητών του δημοτικού)
  • και την «εκτίμηση» ότι, χωρίς όλα τα προηγούμενα, πέρσι υπήρχαν στην έναρξη της χρονιάς 8.000 κενά.

Σύμφωνα με το υπουργείο, την περασμένη βδομάδα στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση υπήρχαν 2.843 κενά: Τα 1.380 ανήκαν στις βασικές ειδικότητες, όπου προσλήφθηκαν 1.064 εκπαιδευτικοί.

Η υπουργός έκανε λόγο για 4.277 «πλεονάζον εκπαιδευτικό προσωπικό», χωρίς να μπει στον κόπο να εξηγήσει τι σημαίνει «πλεονάζον».

Στα Δημοτικά Σχολεία υπήρχαν 3.047 κενά και έγιναν 2.554 προσλήψεις αναπληρωτών και στα Νηπιαγωγεία υπήρχαν 1.677 κενά και έγιναν 1.304 προσλήψεις.

Στα 800 ολοήμερα σχολεία διατέθηκαν με μετακίνηση από τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση 815 εκπαιδευτικοί Φυσικής Αγωγής, Πληροφορικής και Αγγλικών, καθώς και 1.000 άτομα για την «Αισθητική Αγωγή».

Οσο για το «μπάχαλο» που αναμένεται με το άνοιγμα των σχολείων, είναι επίσης χαρακτηριστικό ότι η υπουργός παραδέχτηκε ότι το 13% των βιβλίων δεν έχουν φτάσει καν στα σχολεία και προσπάθησε να υποβαθμίσει το γεγονός λέγοντας ότι πρόκειται για βοηθήματα που δεν είναι, λέει, αναγκαία στην αρχή του χρόνου(!) και ότι... φταίει η απεργία των φορτηγατζήδων που έχει λήξει εδώ και πάνω από ένα μήνα!!

Πάντως, για τον προγραμματισμό και τον «εξορθολογισμό», που τόσο διαφημίζει το υπουργείο, χαρακτηριστικό είναι ότι ειπώθηκε πως τα κενά, που μένουν, τα άφησαν ...επίτηδες, για τα «απρόβλεπτα» που μπορεί να προκύψουν τις επόμενες μέρες. Απ' όσο γνωρίζουμε τα «απρόβλεπτα», όσον αφορά τα κενά, μπορούσαν να είχαν ληφθεί ήδη υπόψη, αφού οι καθηγητές είναι απ' την προηγούμενη βδομάδα στα σχολεία. Οσον αφορά τις λειτουργικές δαπάνες, η απάντηση περί εκταμίευσης ποσών μέσα στο Σεπτέμβρη δε λέει κάτι «πρακτικό» για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα σχολεία.

Τέλος, η Πρόσθετη Διδακτική Στήριξη θα λειτουργήσει μόνο σε απομακρυσμένα σχολεία και θα ανακοινωθεί νέο πρόγραμμα στήριξης.

πηγή:ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

H Σοσια-λιστικη κυβερνηση του ΠΑΣΟΚ Κοβει και την Προσθετη Διδακτικη Στηριξη(ενισχυτικη) Οδηγωντας τα παιδια στα Φροντιστηρια!

«Διαψεύστηκαν οι Κασσάνδρες» δήλωσε, περιχαρής, χθες, η υπουργός Παιδείας, ανακοινώνοντας πως λίγες μέρες πριν από την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς όχι μόνο τα κενά στα σχολεία είναι λιγότερα σε σχέση με πέρυσι (υπολογίζονται σε 2.645 σε Α'βάθμια και Β'βάθμια) αλλά μπορούν και να καλυφθούν άμεσα.
Απέφυγε, ωστόσο, να δώσει στοιχεία παρά μόνον διαβεβαιώσεις για τις -συνήθως μεγάλες- ανάγκες που θα προκύψουν με το άνοιγμα των σχολείων ενώ ακόμα δεν έχουν τελειώσει οι ασκήσεις επί χάρτου για τις μετακινήσεις, τις συγχωνεύσεις τμημάτων κ.ά. Τις έντονες αντιδράσεις, πάντως, αναμένεται να προκαλέσει η κατάργηση ουσιαστικά της Πρόσθετης Διδακτικής Στήριξης (βλ. δωρεάν φροντιστήριο) και της Ενισχυτικής Διδασκαλίας. Θυσία κι αυτές στο βωμό της εξοικονόμησης προσωπικού...
«Τη δυσκολότερη χρονιά, κάνουμε το καλύτερο ξεκίνημα» δήλωσε η κ. Διαμαντοπούλου για να προχωρήσει στην παρουσίαση των στοιχείων που διαψεύδουν τις Κασσάνδρες αλλά και τους δικούς της υπολογισμούς που, φοβούμενη επίσης τις μεγάλες απώλειες, ζήτησε και έλαβε πιστώσεις για 15.000 σναπληρωτές, οι περισσότεροι εκ των οποίων ακόμα περιμένουν διορισμό. «Οσοι θέλησαν να επενδύσουν σε μικροπολιτικές σκοπιμότητες στα κενά, βλέπουν την προσπάθειά τους να πέφτει στο κενό» ήταν η απάντησή της προς «συνδικαλιστές αλλά και κόμματα όπως η Ν.Δ. και ο ΣΥΡΙΖΑ που έλεγαν πως θα έχουμε 20.000 κενά φέτος».

Ωστόσο, επήλθε το «επίτευγμα» όπως χαρακτήρισε η ίδια την προσπάθεια που ξεκίνησε από τον περασμένο Νοέμβριο (διαρκής έλεγχος, συνεχής παρακολούθηση, νομοθετική ρύθμιση Μαΐου για προσλήψεις, εξορθολογισμός αποσπάσεων κ.ά.). Κατόπιν τούτων και σύμφωνα με τη χθεσινή παρουσίαση:

Την περασμένη εβδομάδα, στη Β'βάθμια εκπαίδευση υπήρχαν
-2.843 κενά (από τα οποία τα 1.380 αντιστοιχούν σε βασικές ειδικότητες), 4.277 πλεονάζον προσωπικό και 1.304 διορισμοί αναπληρωτών.
Στην Α'βάθμια εκπαίδευση:
-3.047 κενά
-2.554 προσλήψεις αναπληρωτών
Στα νηπιαγωγεία
-1.677 κενά
-1.304 προσλήψεις αναπληρωτών.

Στα δε ολοήμερα μετακινήθηκαν και διορίστηκαν 815 Φυσικής Αγωγής, Πληροφορικής, Αγγλικών και 1.000 Αισθητικής Αγωγής. Αποτέλεσμα; Κενά 1.779 για τη Β'βάθμια και 866 για την Α'βάθμια που θα καλυφθούν. «Σκοπίμως τα αφήσαμε για να δούμε την πραγματική εικόνα με το άνοιγμα των σχολείων» εξήγησε. Εξού και η ανακοίνωση για δεύτερη φάση αναπληρωτών κατά το πρώτο δεκαήμερο Σεπτεμβρίου.

Οσο για τα τμήματα, η κ. Διαμαντοπούλου επιμένει: «Εδώ υπάρχει διάλογος κωφαλάλων επί πολλούς μήνες. Δεν υπάρχει ούτε ένα τμήμα με 30 μαθητές». Η ανταπάντηση της ΟΛΜΕ είναι τα στοιχεία που συγκεντρώνει αυτές τις ημέρες για να αποδείξει το αποτέλεσμα των πιέσεων των Περιφερειακών Διευθύνσεων προς τα σχολεία για τμήματα πάνω από 25 μαθητές, ειδικά στην Αττική. «Μόνο για κτιριακές ανάγκες πάνω από 25», διαβεβαιώνει η υπουργός.

Ανάλογες διαβεβαιώσεις δίνει και για τα βιβλία που ήδη έχουν φθάσει κατά 87% στα σχολεία, όπως τόνισε. Οχι πειστικές, ωστόσο, οι διαβεβαιώσεις για τις αντισταθμιστικές διδασκαλίες.
«Η Πρόσθετη Διδακτική Στήριξη θα αλλάξει μορφή» δήλωσε η κ. Διαμαντοπούλου χθες, στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε εν όψει έναρξης της νέας χρονιάς, την ερχόμενη Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου. «Θα γίνεται σε απομακρυσμένες περιοχές και μικρά σχολεία ενώ θα παρουσιάσουμε κάποια προγράμματα αργότερα» συμπλήρωσε. Τα απολύτως απαραίτητα δηλαδή, θα γίνουν. Η μεγάλη πλειονότητα των μαθητών, ειδικά αυτή την περίοδο, δεν θα καλυφθεί. Βέβαια, οι αντισταθμιστικές αυτές μορφές φυτοζωούσαν. Το χρέος έχει φθάσει στα 5,5 εκατ. ευρώ τα τελευταία δύο χρόνια.
Πλέον, όμως, έσβησε κάθε προοπτική αναβάθμισης. Υπενθυμίζεται πως άμα τη αναλήψει των καθηκόντων της, η υπουργός είχε δώσει εντολή να σταματήσει η χρηματοδότηση της ΠΔΣ την οποία και πήρε γρήγορα πίσω μετά τις έντονες αντιδράσεις του κλάδου.

Της ΑΝΝΑΣ ΑΝΔΡΙΤΣΑΚΗ

"Υποδεχτείτε" και εσείς τον πρωθυπουργό στην ΔΕΘ

"Υποδεχτείτε" και εσείς τον πρωθυπουργό μας στη ΔΕΘ μέσα απο ενα παιχνίδι...

http://www.kongregate.com/games/JohnWeeks/shoet-jeffry

Νεο θανατηφορο τροχαιο;

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΛΙΓΟ....