Κυριακή 19 Σεπτεμβρίου 2010

Σοβαρος τραυματισμος κυνηγου στην Χιο.

Σοβαρος τραυματισμος κυνηγου ειχαμε σημερα το μεσημερι, συμφωνα λοιπον με πληροφοριες του newschios το μεσημερι της Κυριακηςο 42χρονος Ματσακος πηγε με αλλους 3 φιλους για κυνηγι καποια στιγμη δεκτηκε μια σφαιρα απο καραμπινα στο ματι με αποτελεσμα να σωριαστει στο εδαφος αμεσως μεταφερθηκε με ασθενοφορο του ΕΚΑΒ στο νομαρχιακο νοσοκομειο Χιου ''Σκυλιτσειο" οπου και οι γιατροι διαπιστωσαν σοβαρο τραυμα στο ματι.Οι γιατροι εκριναν οτι πρεπει να μεταφερθει στην Αθηνα αλλα οχι με στρατιωτικο αεροσκαφος καθως φοβουνται οτι λογο της υψηλης πιεσης μπορει να προκληθει περισσοτερο κακο. Και ετσι μιας και δεν επιγει θα μεταφερθει στην Αθηνα αποψε το βραδυ με το πλοιο ''Νησος Χιος''. Συμφωνα με πληροφοριες οι πιθανοτητες να μην χασει το ματι του ειναι λιγες, καθως η σφαιρα κυριολεκτικα καρφωθηκε στο ματι του κυνηγου. Απο μεριας αστυνομιας διεξαγεται προανακριση για τα ακριβη αιτια κατω απο τα οποια εγινε το συμβαν, συμφωνα με αποκλειστικες πληροφοριες μας η σφαιρα δεν προηλθε απο τα οπλα των τριων φίλων του ατυχου κυνηγου, αλλα απο αλλο οπλο.

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ ΦΟΙΤΗΤΗΣ: ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΤΙ ΚΑΝΟΥΜΕ;

της Καλλιόπης Σωτηράκη

Ψυχολόγος-Σύμβουλος Επαγγελματικού Προσανατολισμού (MSc)

Τα αποτελέσματα βγήκαν και η είσοδος στο Πανεπιστήμιο είναι γεγονός. Τι καινούργιο έχουν να αντιμετωπίσουν οι πρωτοετείς φοιτητές και πώς μπορούν να διευκολύνουν την προσαρμογή τους στη νέα πραγματικότητα;

Η πρώτη χρονιά στο Πανεπιστήμιο είναι η απόδειξη της σκληρής δουλειάς της προηγούμενης σχολικής χρονιάς, η υπόσχεση της μάθησης, η εξειδίκευση στο επιστημονικό αντικείμενο που έχει επιλέξει ο καθένας καθώς και η προετοιμασία για την επαγγελματική αποκατάσταση και την είσοδο στην αγορά εργασίας. Η προσαρμογή στο Πανεπιστήμιο είναι μία πολυσύνθετη διαδικασία και καθορίζεται από ατομικούς παράγοντες αλλά και από παράγοντες που σχετίζονται με τη νέα κατάσταση. Στους ατομικούς παράγοντες μπορούν να περιληφθούν η ιδιοσυγκρασία του φοιτητή, οι προηγούμενες εμπειρίες προσαρμογής σε νέες καταστάσεις, οι προσδοκίες και απαιτήσεις της σχολής ή της πόλης που σπουδάζει και η προσωπικήεπιλογή και ευαρέσκεια του αντικειμένου σπουδών του ίδιου.

Στους παράγοντες που αφορούν τη νέα κατάσταση που αντιμετωπίζει ο φοιτητής ανήκουν:

Η γνωριμία με άλλους φοιτητές και η δημιουργία σχέσεων

To ξεκίνημα στο Πανεπιστήμιο προσφέρει ένα καινούργιο κοινωνικό πλαίσιο. Ο φοιτητής θα έχει την ευκαιρία να γνωρίσει ένα ευρύτερο φάσμα απόψεων, συναισθηματικών και κοινωνικών καταστάσεων και να δοκιμάσει ένα νέο τρόπο ζωής. Πιο συγκεκριμένα, δημιουργεί νέες φιλίες, κατανοεί καλύτερα αυτές που ήδη έχει και του δίνεται η δυνατότητα επιλογής μεταξύ πολλών διαφορετικών ανθρώπων, αυτών με τους οποίους ταιριάζει περισσότερο. Άτομα με διαφορετικές εμπειρίες και βιώματα, από διαφορετικά κοινωνικο-οικονομικά στρώματα και κουλτούρες συγχρωτίζονται και έχουν να προσφέρουν πολλά ο ένας στον άλλο. Οι φιλίες προσφέρουν στο νέο φοιτητή υποστήριξη, σιγουριά κι ευχαρίστηση και τον βοηθούν να γνωρίσει καλύτερα κάποιες πτυχές του εαυτού του.

Η απομάκρυνση από το σπίτι για πρώτη φορά

Κάποιοι φοιτητές παραμένουν στην πόλη τους, ενώ άλλοι μετακομίζουν σε άλλες πόλεις. Ενώ μέχρι αυτή τη φάση η οικογένεια του νέου φοιτητή βρισκόταν κοντά του και είχε τον κύριο υποστηρικτικό ρόλο, τώρα καλείται να αντιμετωπίσει την πραγματικότητα ενός νέου πλαισίου, με νέους όρους παιχνιδιού. Η αίσθηση ότι κανείς πρέπει να αρχίσει από το μηδέν μπορεί να προκαλέσει σε κάποιους αρκετό άγχος για το αν θα τα καταφέρουν μόνοι τους. Είναι σημαντικό να γίνεται προσπάθεια για αυτονομία από τους γονείς ώστε ο φοιτητής να αποκτήσει σταδιακά προσωπική αίσθηση αυτό-αποτελεσματικότητας και ελέγχου της ζωής του. Συχνά οι γονείς εξακολουθούν να βλέπουν το φοιτητή σαν μικρό παιδί. Έτσι προκαλείται συναισθηματική ένταση και η τάση για αυτονόμηση γίνεται πιο έντονη. Κατά της προσπάθεια για αυτονόμηση, άλλοι φοιτητές επιλέγουν να «ρίξουν μαύρη πέτρα πίσω τους» και να αφήσουν τους γονείς τους έξω από τις λεπτομέρειες της νέας τους ζωής, άλλοι κρατούν τα κανάλια της επικοινωνίας ανοιχτά και κουβεντιάζουν με τους γονείς τους όχι μόνο για τα μικροπράγματα της καθημερινότητάς τους αλλά και για το πώς αισθάνονται και το πώς προσαρμόζονται σταδιακά στη νέα τους πραγματικότητα!

Ισορροπία ανάμεσα στις υποχρεώσεις του Πανεπιστημίου και τις απαιτήσεις της καθημερινότητας

Μέχρι τώρα η καθημερινότητα των περισσότερων ήταν «πρωινό ξύπνημα, σχολείο, φαγητό, φροντιστήρια, ύπνος» και συχνά δεν έμενε χρόνος για περαιτέρω δραστηριότητες. Τώρα εκτός από το ακαδημαϊκό κομμάτι, οι φοιτητές καλούνται να αναλάβουν ευθύνες και αποφάσεις όχι μόνο σοβαρών αλλά και καθημερινών μικροπραγμάτων που δεν είχαν αντιμετωπίσει προηγουμένως (π.χ. προετοιμασία φαγητού, πλύσιμο ρούχων κλπ.). Για την επίτευξη αυτής της ισορροπίας απαιτείται αξιοποίηση και καλή διαχείριση των χρημάτων και του χρόνου των φοιτητών.

Αλλαγή στον τρόπο μελέτης

Ο τρόπος μελέτης θα πρέπει να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα τα οποία περιλαμβάνουν τα υποχρεωτικά μαθήματα (βάθος και πλάτος εννοιών και δεδομένων, απαιτώντας ενεργή συμμετοχή στην προσέγγιση και κατανόησή τους) αλλά και τη δυνατότητα επιλογής μαθημάτων (ευκαιρίες γνωσιακής εξερεύνησης).

Η νέα αυτή πραγματικότητα είναι αναμενόμενο να προκαλεί άγχος στους νέους ωστόσο χρειάζεται χρόνος και υπομονή αλλά και αξιοποίηση των ευκαιριών και των ερεθισμάτων που δίνονται. Παρά τις όποιες δυσκολίες ενδέχεται να αντιμετωπίσει ο πρωτοετής φοιτητής, η είσοδος στο Πανεπιστήμιο του δίνει τη δυνατότητα να αντιμετωπίσει έναν άλλο τρόπο ζωής, να γνωρίσει καινούργια πράγματα, να αποκτήσει ταυτότητα, λόγο και δύναμη.

130 σωματοφυλακες φυλουν τον πρωθυπουργο της σοσια-λιστι-κης κυβερνησης!

ΣΥΓΧΑΡΗΤΉΡΙΑ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΩΡΑ ΠΟΥ ΛΗΣΤΕΣ & ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΕΣ ΑΛΛΟΝΙΖΟΥΝ ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ Ο ΓΙΩΡΓΑΚΗΣ ΕΧΕΙ 130 ΣΩΜΑΤΟΦΥΛΑΚΕΣ ΝΑ ΤΟΝ ΧΑΙΡΟΜΑΣΤΕ! ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ Του Γιαννη Σουλιωτη ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΕΖΑ ΤV
Ενα σύνηθες πρόβλημα για τη φρουρά του πρωθυπουργού είναι η συνήθειά του να αλλάζει αιφνιδιαστικά πρόγραμμα. Ετσι, ενώ ένας ολόκληρος μηχανισμός ενεργοποιείται για την ασφαλή μετακίνησή του, για παράδειγμα, από το Μέγαρο Μαξίμου προς ένα κεντρικό ξενοδοχείο των Αθηνών, την τελευταία στιγμή αποκαλύπτονται αλλαγές στα σχέδιά του στις οποίες η προσωπική ασφάλεια οφείλει να προσαρμοστεί άμεσα. Στη ΔΕΘ, το περασμένο Σάββατο, για παράδειγμα, ο κ. Γ. Παπανδρέου ήταν προγραμματισμένο να επισκεφθεί συγκεκριμένα περίπτερα και εκθεσιακούς χώρους, αλλά τελικώς κινήθηκε εκτός πρωτοκόλλου, υποχρεώνοντας τους αστυνομικούς της ασφάλειας να προσαρμοστούν άμεσα στα νέα δεδομένα.
Πληροφορίες από αστυνομικές και κυβερνητικές πηγές κατατείνουν στο συμπέρασμα ότι η πρωθυπουργική φρουρά αποτελείται από συνολικά 130 άτομα. Πενήντα άτομα μετέχουν στην προσωπική του ασφάλεια και οι υπόλοιποι στη φύλαξη εγκαταστάσεων, όπως το Μέγαρο Μαξίμου και η πρωθυπουργική κατοικία.
Ενας πυρήνας 40 - 50 αστυνομικών από τους συνολικά 130 παραμένει ίδιος από την περίοδο που ο κ. Παπανδρέου βρισκόταν στη αντιπολίτευση. Οι υπόλοιποι προστέθηκαν αφότου ανέλαβε καθήκοντα πρωθυπουργού.

Πληροφορίες –που ωστόσο δεν επιβεβαιώνονται επισήμως– αναφέρουν ότι την περασμένη εβδομάδα αποφασίστηκε η ενίσχυση της ασφάλειας του κ. Παπανδρέου με επιπλέον 30 αστυνομικούς. Οι 8 από την Αμεση Δράση, 10 από αστυνομικά τμήματα και οι υπόλοιποι 12 από τμήματα και υποδιευθύνσεις ασφαλείας. Την εκπαίδευσή τους ανέλαβε η Υπηρεσία Ασφαλείας του προέδρου της κυβέρνησης.
Η φρουρά του κ. Παπανδρέου είναι επιφορτισμένη με την ασφάλεια του πρωθυπουργού, των μελών της οικογένειάς του καθώς επίσης του Μεγάρου Μαξίμου και της πρωθυπουργικής κατοικίας. Στην εξωτερική φύλαξη των κτιρίων, ωστόσο, συνήθως μετέχουν και άλλες υπηρεσίες, όπως για παράδειγμα η Διεύθυνση Ασφάλειας Αττικής, η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία ή ακόμα και τα τοπικά τμήματα. Προ μηνός, αναφέρουν αστυνομικές πηγές, εκδόθηκε γραπτή οδηγία - διαταγή για περαιτέρω ενίσχυση των μέτρων ασφαλείας. Το αποτέλεσμα είναι τις τελευταίες εβδομάδες να έχουν πυκνώσει τα κλιμάκια αστυνομικών Αντιτρομοκρατικής και Ασφάλειας που μετέχουν στα σχέδια για την προστασία του πρωθυπουργού.

Η εκπαίδευσή τους γίνεται στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Τα τελευταία εκπαιδευτικά ταξίδια, αναφέρουν πηγές της «Κ», είχαν προορισμό τη Γερμανία, τη Γαλλία και το Ισραήλ. Επιπλέον, τον περασμένο Ιούνιο η ΕΛ. ΑΣ απέκτησε δέκα επιπλέον «πιστοποιημένους» εκπαιδευτές. Αυτοί με τη σειρά τους ανέλαβαν να μεταφέρουν τις γνώσεις τους σε νέους συναδέλφους.

Ο ίδιος πάντως ο πρωθυπουργός (σημειώνουν άνθρωποι του περιβάλλοντός του) επιλέγει στις μετακινήσεις του να μη συνοδεύεται από μεγάλο αριθμό αστυνομικών. Εξακολουθεί να χρησιμοποιεί το υβριδικό 1.600άρι Ι. Χ., αλλά στον πρωθυπουργικό «στόλο» υπάρχουν και θωρακισμένα αυτοκίνητα.

Στο ταξίδι του στην Πάρο, συνοδευόταν από δέκα άτομα, ενώ ίδιος ήταν ο αριθμός των αστυνομικών που ταξίδεψαν μαζί του στην Κίμωλο τον Ιούνιο. Στην Πάρο, αναφέρουν αυτόπτες μάρτυρες, τις συναντήσεις του με στελέχη της κυβέρνησης παρακολουθούσαν διακριτικά τρεις αστυνομικοί, ένας συνόδευε τον υπάλληλο του ξενοδοχείου που σέρβιρε τον πρωθυπουργό, ενώ στις μετακινήσεις του στο νησί ο κ. Παπανδρέου συνοδευόταν από 5 αστυνομικούς.

Στην Κίμωλο, πριν από την άφιξη του πρωθυπουργού, δύο αστυνομικοί είχαν «επιθεωρήσει» το νησί, ενώ τον κ. Παπανδρέου συνόδευαν 2 ή 3 σωματοφύλακες ανά βάρδια. Ενας από τους φρουρούς ήταν χρεωμένος το... πρωθυπουργικό κανό και ένας δεύτερος τον ακολουθούσε με τζιπ στις βόλτες του με ποδήλατο. Τη φορά που αποφάσισε να χρησιμοποιήσει το κανό, αυτό έγινε συνοδεία σκάφους του Λιμενικού.

Του Γιαννη Σουλιωτη

Μεταγγραφες εξπρες στα ΑΕΙ...Αλλα και αυστηρες ποινες!

Με πλεονέκτημα τη σημαντική επίσπευση της διαδικασίας αλλά και με επιμέρους ενστάσεις, εφαρμόζεται φέτος το νέο σύστημα μετεγγραφών στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ.

Ειδικότερα, όπως ανέφερε στην «Κ» ο ειδικός γραμματέας τριτοβάθμιας εκπαίδευσης του υπ. Παιδείας, κ. Βασίλης Παπάζογλου, οι ενδιαφερόμενοι φοιτητές και σπουδαστές θα πρέπει να υποβάλουν την αίτηση για μετεγγραφή μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Οκτωβρίου, δηλαδή αμέσως μετά την ολοκλήρωση της προθεσμίας εγγραφών των εισακτέων στα ΑΕΙ. Η αίτηση πρέπει να υποβληθεί ηλεκτρονικά στο υπ. Παιδείας και θα ακολουθήσει ο πρώτος έλεγχος των αιτήσεων από τις υπηρεσίες του υπ. Παιδείας. Εως τις 15 Οκτωβρίου οι ενδιαφερόμενοι θα έχουν ενημερωθεί για το αποτέλεσμα της αίτησής τους και όσοι πληρούν τις τυπικές προϋποθέσεις για μετεγγραφή θα εγγράφονται άμεσα στο Τμήμα υποδοχής. Κατόπιν θα ακολουθήσει ο έλεγχος των δικαιολογητικών από τις υπηρεσίες του ΑΕΙ, στο οποίο ο φοιτητής έχει μετεγγραφεί, ενώ παράλληλα και το υπουργείο θα κάνει δειγματοληπτικούς ελέγχους στα δικαιολογητικά των φοιτητών. Σε περίπτωση υποβολής ανακριβών ή πλαστών δικαιολογητικών η μετεγγραφή θα ανακαλείται, ενώ εφόσον αποδειχθεί και υπαιτιότητά του, ο φοιτητής θα διαγράφεται και από το τμήμα στο οποίο αρχικά εισήχθη.

Το νέο σύστημα μετεγγραφών έχει σημαντικές αλλαγές, οι οποίες υπαγορεύθηκαν από την ανάγκη να διευκολυνθούν λόγω της οικονομικής κρίσης οι οικογένειες με παιδιά-φοιτητές σε ΑΕΙ μακριά από την οικογενειακή εστία. Την ανάγκη αυτή υπηρετεί το γεγονός ότι όλοι -δηλαδή, όχι μόνο οι ειδικές κατηγορίες φοιτητών όπως οι τρίτεκνοι αλλά και όσοι πληρούν τις οικονομικές προϋποθέσεις που ορίζει ο νόμος- θα πάρουν άμεσα μετεγγραφή στο κεντρικό ΑΕΙ και δεν θα χρειαστεί να μείνουν ένα ακαδημαϊκό έτος στο περιφερειακό ΑΕΙ όπου εισήχθησαν. Συγκεκριμένα:

– Δικαίωμα μετεγγραφής έχουν οι εισακτέοι των οποίων το οικογενειακό εισόδημα δεν ξεπερνά τα 45.000 ευρώ κατά μέσο όρο την τελευταία τριετία.

– Δικαίωμα υποβολής αίτησης έχουν οι πρωτοετείς και όσοι βρίσκονται στο τρίτο εξάμηνο και έχουν περάσει με επιτυχία όλα τα μαθήματα του πρώτου έτους.

Παρότι η διαδικασία μετεγγραφής με το νέο σύστημα επισπεύδεται, έχουν διατυπωθεί ενστάσεις που αφορούν κυρίως το ύψος του οικογενειακού εισοδήματος. «Υστερα από τις περικοπές που έγιναν στους δημοσίους υπαλλήλους, το όριο του οικογενειακού εισοδήματος θα έπρεπε να έχει μειωθεί», ανέφερε στην «Κ» ενδιαφερόμενος γονιός. «Πολλοί γονείς, που είχαν κατά μέσο όρο την τελευταία τριετία εισόδημα 45.000 ευρώ, από φέτος έχουν υποστεί περικοπές στις απολαβές τους. Ετσι, θα δυσκολευτούν να αντιμετωπίσουν τα έξοδα των σπουδών ενός παιδιού μακριά από το σπίτι», συμπληρώνει. Ενστάσεις εγείρονται και από τα κεντρικά ΑΕΙ τα οποία ζητούν μείωση των μετεγγραφών. Είναι χαρακτηριστικό ότι λόγω μετεγγραφών ο τελικός αριθμός των πρωτοετών φοιτητών στα ΑΕΙ της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης αυξάνεται κατά 15% περίπου.

Τέλος, με το νέο σύστημα, είναι ελεύθερες οι μετεγγραφές μεταξύ περιφερειακών ΑΕΙ.

ΠΡΕΖΑ TV