Τρίτη 31 Αυγούστου 2010

Δηλωσεις καλλιτεχνων που συμμετεχουν στο 36ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ - «ΟΔΗΓΗΤΗ» που θα γινει 16-17-18 Σεπτέμβρη Πάρκο Τρίτση στο Ίλιον

Κόντρα στη μεθοδευμένη μοιρολατρία και τρομοκράτηση που καλλιεργείται από ομόκεντρους κύκλους, το 36ο Φεστιβάλ της ΚΝΕ και του «ΟΔΗΓΗΤΗ» στέλνει το μήνυμα: «ΜΕ ΤΟ ΚΚΕ ΥΠΑΡΧΕΙ ΛΥΣΗ. ΝΑ ΣΥΝΑΝΤΗΘΟΥΜΕ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΤΗΣ ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ». Φέτος, μετά από πολλά χρόνια, το αντάμωμα στην Αθήνα θα γίνει στα δυτικά προάστια, στο Ιλιον (πάρκο Τρίτση)στις 16, 17 και 18 του Σεπτέμβρη. Και το φετινό Φεστιβάλ αποκτά ξεχωριστή σημασία και ιδιαίτερο βάρος, καθώς θα πραγματοποιηθεί σε μια περίοδο που η καπιταλιστική βαρβαρότητα κορυφώνεται και η ολομέτωπη επίθεση στα δικαιώματα του λαού και των παιδιών του δεν αφήνει περιθώρια παρά μόνο για αντεπίθεση, ανυπακοή. Στόχος, η γιορτή της νιότης να αποτελέσει άλλη μια πηγή αντίστασης των λεηλατημένων και των καταπιεσμένων.

Ξεχωριστή θέση στο τριήμερο του Φεστιβάλ θα έχει ο Αθλητισμός για τον οποίο παλεύουν οι κομμουνιστές, ενώ στις σκηνές του Φεστιβάλ θα φιλοξενηθούν - με βάση τις μέχρι τώρα συμμετοχές - οι παρακάτω καλλιτέχνες: Γεράσιμος Ανδρεάτος, Καλλιόπη Βέττα, «En Cardia», Ελεονώρα Ζουγανέλη, Χρήστος Θηβαίος, Δημήτρης Κοντογιάννης, Βαγγέλης Κορακάκης, Βασίλης Λέκκας, Λαυρέντης Μαχαιρίτσας, Δημήτρης Μητροπάνος, Νατάσα Μποφίλιου, Γιάννης Ντουνιάς, Γιώτα Νέγκα, Βασίλης Παπακωνσταντίνου, Μίλτος Πασχαλίδης, Λάκης Χαλκιάς, Πολυφωνικό Τραγούδι («Χαονία», «Lοt Curbeti», «Rodino», Ηπειρώτικη Ζυγιά Θωμά Λώλη), Χάλκινα Κοζάνης.

Οι συζητήσεις, οι στίχοι, οι μελωδίες να αποτελέσουν πηγή έμπνευσης και αντίστασης υπέρ των δικαιωμάτων και της ζωής που λεηλατούνται
Μερικοί από τους παραπάνω καλλιτέχνες εξηγούν την απόφασή τους να συμμετάσχουν σ' ένα σημαντικό πολιτικό γεγονός που πλέον είναι θεσμός και ταυτόχρονα αποτελεί ολοκληρωμένη πολιτιστική πρόταση και παρέμβαση της Οργάνωσης.

Δημήτρης Μητροπάνος

Να σκεφτούμε και να δούμε σε τι καλύτερο μπορούμε να ελπίζουμε και να παλεύουμε

«Το Φεστιβάλ της ΚΝΕ είναι ένας θεσμός με ιστορία, καλύπτει όλα τα μήκη και τα πλάτη της καλλιτεχνικής δημιουργίας. Η ΚΝΕ πάντα ήταν πρωτοπόρα και στο θέμα του πολιτισμού, με την ιδία έννοια του όρου. Γι' αυτό κι εγώ, πέρα από το ότι συμφωνώ και πολιτικά με τον αγώνα που δίνει η ΚΝΕ, στο πλευρό του ΚΚΕ, δε θα μπορούσα να λείπω από το Φεστιβάλ της ΚΝΕ. Από τη δεκαετία του 1970 κιόλας, όταν το Φεστιβάλ ήταν στα πρώτα του τα βήματα, έδινα κι εγώ το "παρών" όπως μπορούσα και θα συνεχίσω να το κάνω. Οι καιροί που ζούμε είναι δύσκολοι και ο φτωχός κόσμος θα περάσει ακόμα χειρότερες μέρες, αφού θα πληρώσει γι' αυτά που του έχουν κλέψει τόσα χρόνια και θα χάσει τα πάντα με τα μέτρα του ΔΝΤ και της κυβέρνησης. Θα πρέπει να σκεφτούμε όλοι και να δούμε σε τι καλύτερο μπορούμε να ελπίζουμε και να παλεύουμε».

Βαγγέλης Κορακάκης

Το πιο σημαντικό πολιτικό και πολιτιστικό γεγονός

«Το Φεστιβάλ της ΚΝΕ είναι ίσως ο παλιότερος θεσμός που υπάρχει. Είναι κάτι που έχω συνδέσει τη ζωή μου από 15 χρονών παιδί. Είμαι περήφανος που υφίσταται και θα συνεχίσει να υπάρχει. Είναι ίσως το πιο σημαντικό πολιτικό και πολιτιστικό γεγονός που πραγματοποιείται χάρη στην προσφορά και στον αγώνα των παιδιών της ΚΝΕ».

Λάκης Χαλκιάς

Δεσπόζει σαν μια πελώρια πηγή αντίστασης

«Θεωρώ ότι το φετινό 36ο Φεστιβάλ της ΚΝΕ θα είναι το πιο σημαντικό γεγονός όχι μόνο πολιτιστικά, αλλά και πολιτικά, για τους κοινωνικούς αγώνες που ο λαός μας γι' άλλη μια φορά καλείται να δώσει, στις θύελλες που προγραμματίζουν τα κοράκια της ΕΕ και οι κόλακες του παγκόσμιου καπιταλιστικού συστήματος, με συνοδοιπόρους τους μεγάλους... Ελληνες πατριώτες, σημερινούς κυβερνώντες τη χώρα μας, και όλους τους προηγούμενους, που μας οδήγησαν σ' αυτή την κατάσταση.

Σε μια εποχή που οι αξίες και τα ιδανικά θυσιάζονται στο βωμό του εύκολου κέρδους, της εμπορευματοποίησης, του αποπροσανατολισμού και της ευτέλειας, της αποχαύνωσης και της υποτέλειας των λαών, σε μια εποχή που ο καπιταλισμός δείχνει το πιο σκληρό του πρόσωπο, σαρώνοντας όλα τα κεκτημένα δικαιώματα, που με τεράστιες θυσίες και αγώνες ενός αιώνα ο λαός μας είχε κατακτήσει, γκρεμίζοντας σε μια νύχτα όλα τα όνειρα για τη ζωή και το μέλλον των νέων μας, η ΚΝΕ, με τη δράση, την παρουσία και την προσφορά της στους κοινωνικούς και πολιτικούς αγώνες της νεολαίας και των εργαζομένων, δεσπόζει σαν μια πελώρια πηγή αντίστασης.

Η ΚΝΕ, με την καθοδήγηση του ΚΚΕ, είναι πάντα στην πρώτη γραμμή του αγώνα, αποδεικνύοντας ότι είναι άξιος συνεχιστής της ΕΠΟΝ και γιγαντώνεται καθημερινά μεγαλώνοντας και τον αγώνα της για ένα καλύτερο αύριο κι ένα πιο σίγουρο μέλλον. Γι' αυτό κάθε ένας από εμάς, αξίζει και πρέπει να στηρίζουμε κάθε στιγμή, όλους τους αγώνες, τις προσπάθειες και τη δράση της ΚΝΕ.

Τελειώνοντας, θέλω να στείλω ένα μήνυμα σε όλους: Ο λαός μας μπορεί να πέρασε δύσκολες καταστάσεις και πολύ φτωχά χρόνια, ήταν όμως αξιοπρεπής και υπερήφανος. Εμείς θα εξακολουθήσουμε να αρνιόμαστε να σκύψουμε το κεφάλι και θα αντιδρούμε. Θα αντιστεκόμαστε με ακόμα μεγαλύτερη δύναμη και αποφασιστικότητα».

Καλλιόπη Βέττα

Ολοκληρωμένη πολιτιστική πρόταση και παρέμβαση

«Το Φεστιβάλ της ΚΝΕ κάθε χρόνο αποτελεί μια ολοκληρωμένη πολιτιστική πρόταση και μια πολιτιστική παρέμβαση. Ειδικά φέτος, έχουν ιδιαίτερη σημασία οι συζητήσεις και οι παρεμβάσεις που θα γίνουν για την οικονομική κρίση που περνά η χώρα. Είναι όμορφο και αισιόδοξο, σε εποχές δύσκολες, όπου κυριαρχεί ο ατομικισμός, να βλέπεις νέους να συναντιούνται με τα ίδια ιδανικά και να παλεύουν για έναν καλύτερο κόσμο μέσα από μια συλλογική προσπάθεια. Προσωπικά έχω συμμετάσχει σε πολλά Φεστιβάλ της ΚΝΕ, και παλιότερα στη διοργάνωση, αλλά και με την παρουσία μου σε συναυλίες. Φέτος είμαι ιδιαίτερα ευτυχής και συγκινημένη που θα συμμετάσχω σ' ένα αφιέρωμα για την Μαρία Δημητριάδη, που τραγούδησε τόσο όμορφα και διαφορετικά τραγούδια με τη δική της χαρακτηριστικά επική και λυρική φωνή. Εύχομαι καλή επιτυχία στο Φεστιβάλ!».


Βασίλης Βασιλάτος

Θα είμαστε εκεί...

«Φεστιβάλ ΚΝΕ- "ΟΔΗΓΗΤΗ"... Ενα καθιερωμένο - για δεκαετίες - σημείο αναφοράς της πολιτιστικής και πολιτικής δράσης της νεολαίας, σε ένα νέο χώρο... Ευχόμαστε κάθε επιτυχία... Εμείς θα είμαστε εκεί... για τις "Ιστορίες για Κρουστά"».







Σπύρος Σαμοΐλης

Αλλος δρόμος για ένα λαό κυρίαρχο και περήφανο

Με χαρά παίρνω μέρος στις φετινές προφεστιβαλικές εκδηλώσεις της νεολαίας μας και είναι τιμή μου, που θα εμφανιστώ, μετά από χρόνια, πάλι, στο κεντρικό φεστιβάλ. Και είναι τιμή και περηφάνια για μένα, που έβαλα το λιθαράκι μου, στο πρώτο φεστιβάλ στην Καισαριανή και σε τόσα άλλα, στο Περιστέρι. Οι καιροί είναι δύσκολοι κι αυτοί που θα 'ρθουν ακόμα πιο δύσκολοι... Και είναι ανάγκη των καιρών, οι πνευματικοί άνθρωποι, οι άνθρωποι της Τέχνης και του Πολιτισμού, να μπούνε και πάλι μπροστάρηδες στους αγώνες του λαού. Και είναι ανάγκη, όλοι, μαζί με τη νεολαία της ΚΝΕ και με το ΚΚΕ μπροστά, να δείξουμε ότι υπάρχει ο άλλος δρόμος, ο δρόμος του σοσιαλισμού, για ένα λαό κυρίαρχο και περήφανο.


Λαυρέντης Μαχαιρίτσας

Ο καθένας ό,τι μπορεί κι ακόμα παραπάνω

Δε θα μπορούσα να λείπω από καμία συναυλία που έχει τη μορφή διαμαρτυρίας. Και ειδικά φέτος δε θα μπορούσα να μη συμμετάσχω στο 36ο Φεστιβάλ της ΚΝΕ, που είναι κάτι παραπάνω από μια συναυλία διαμαρτυρίας. Δε θα μπορούσα να μείνω απαθής σ' αυτό που συμβαίνει σήμερα. Τα πράγματα είναι τόσο πολύ προχωρημένα που πρέπει να κάνει ο καθένας ό,τι μπορεί κι ακόμα παραπάνω. Δε γίνεται αλλιώς. Οταν σε «σφάζουν» εν ψυχρώ, πρέπει τουλάχιστον να βγεις να φωνάξεις, να αντιδράσεις.


Γεράσιμος Ανδρεάτος

Ελληνες και ξένοι εργάτες είμαστε στην ίδια μεριά

Είναι μεγάλη χαρά που επιστρέφω μετά από χρόνια στο Φεστιβάλ της ΚΝΕ και μάλιστα με ένα αφιέρωμα στα τραγούδια της μετανάστευσης. Ξεκινώντας από το μεταναστευτικό κύμα των Ελλήνων τον προηγούμενο αιώνα, το θέμα της μετανάστευσης είναι πάντα επίκαιρο, αφού τα τελευταία χρόνια και στη χώρα μας ζουν χιλιάδες μετανάστες, θύματα της φτώχειας και των πολέμων. Σήμερα, με τη λεγόμενη κρίση, προβάλλεται πάλι ως λύση για τους Ελληνες η φυγή στο εξωτερικό. Είναι ένας φαύλος κύκλος. Ολοι εμείς, Ελληνες και ξένοι εργάτες, είμαστε από την ίδια μεριά. Ζούμε την ίδια εκμετάλλευση. Είναι κοινός ο αγώνας για το μεροκάματο και την επιβίωση. Αυτός ο αγώνας πρέπει να μας ενώνει και να μας κάνει αλληλέγγυους. Το Φεστιβάλ της ΚΝΕ, σαν καθιερωμένος θεσμός, ενώνει κάθε χρόνο τις φωνές χιλιάδων νέων και μεγαλύτερων ανθρώπων. Είναι μαζί και μια γιορτή ελπίδας ότι οι αγώνες μας θα δικαιωθούν. Προσωπικά, σαν λαϊκός τραγουδιστής, τα τραγούδια της μετανάστευσης μιλάνε στην ψυχή μου και χαίρομαι ιδιαίτερα που μου δίνεται η ευκαιρία να τα τραγουδήσω στο Φεστιβάλ.


Γιάννης Ντουνιάς

Αφιέρωμα στον Στέλιο Καζαντζίδη

Μαζί με τον Δημήτρη Κοντογιάννη ετοιμάζουμε ένα μουσικό αφιέρωμα στο μεγάλο λαϊκό τραγουδιστή, τον Στέλιο Καζαντζίδη, και είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος που σε ένα τέτοιο πολιτιστικό και πολιτικό γεγονός, όπως το Φεστιβάλ της ΚΝΕ, θα έχουμε τη δυνατότητα να το παρουσιάσουμε και να συμμετέχουμε και μ' ένα γλέντι λαϊκό από αυτά που μόνο ο κόσμος του ΚΚΕ και της ΚΝΕ ξέρουν να κάνουν.






Δημήτρης Κοντογιάννης

Συμπαραστέκομαι στους κοινωνικούς αγώνες του ΚΚΕ

Συμμετέχοντας και φέτος στο 36ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή», δηλώνω καλλιτεχνικά και προσωπικά τη συμπαράστασή μου στους κοινωνικούς αγώνες του ΚΚΕ. Ολοένα τα τελευταία χρόνια γίνεται σε όλους μας επιτακτική ανάγκη η πάλη και η αντίσταση ενάντια στα απάνθρωπα μέτρα που προσπαθεί να επιβάλλει ο καπιταλισμός με την πρόφαση της παγκοσμιοποίησης, που στόχο έχει την επαναφορά του νόμου της ζούγκλας, με τη δήθεν φιλελεύθερη οικονομία. Επιλέξαμε να συμμετέχουμε στη συναυλία - αφιέρωμα στον Στέλιο Καζαντζίδη, έναν από τους μεγαλύτερους Ελληνες τραγουδιστές, πρώτον, για τους κοινωνικούς αγώνες και τις διεκδικήσεις του ίδιου απέναντι στους μεγαλοκαρχαρίες της μουσικής βιομηχανίας και γιατί επίσης έχει τραγουδήσει όλους τους μεγάλους Ελληνες συνθέτες.

Διανύσης Τσακνής

Ευλογημένη συνήθεια η συμμετοχή μου κάθε χρόνο στο Φεστιβάλ

Κάθε χρόνο βρίσκομαι στο κεντρικό Φεστιβάλ της ΚΝΕ αλλά και σε διάφορες προφεστιβαλικές ανά την Ελλάδα εκδηλώσεις.

Θα ήταν περίπου αδιανόητο για μένα, να λείπω φέτος. Βλέπεις, δεν είναι μόνο μια ευλογημένη συνήθεια αυτή η συμμετοχή μου, αλλά και μια αίσθηση καθήκοντος και σεβασμού στην προσωπική μου ιστορία στο πλαίσιο της πρωτοπόρας οργάνωσης της νεολαίας.

πηγη:kne

ΕΠΙΣΚΕΨΗ Κ. ΜΟΥΣΟΥΡΟΥΛΗ ΣΤΗΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ



Τρίτη, 31.8.2010

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ο Βουλευτής N. Χίου της Νέας Δημοκρατίας, Κωστής Μουσουρούλης, επισκέφθηκε το Σαββατοκύριακο την Κωνσταντινούπολη.

Το Σάββατο, 27 Αυγούστου παρακολούθησε την τέλεση του γάμου της Βουλευτού Δωδεκανήσου της Νέας Δημοκρατίας, κας Μίκας Ιατρίδη, στον Πατριαρχικό Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου στο Φανάρι.

Την Κυριακή, 28 Αυγούστου, ο Κωστής Μουσουρούλης έγινε δεκτός από την Α.Θ. Παναγιότητα, τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο. Ο Βουλευτής αναφέρθηκε στην προ ενός έτους επίσκεψή του στο Φανάρι, με την ιδιότητά του ως Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Ανάπτυξης, καθώς και στην μετέπειτα ανάδειξή του στο αξίωμα του Βουλευτή του Ν. Χίου. Ο Οικουμενικός Πατριάρχης, καλωσορίζοντας το Βουλευτή, αναφέρθηκε στους δεσμούς που έχει αναπτύξει με το νησί κατά τη διάρκεια της Πατριαρχείας του, και, ιδίως, στην τριήμερη επίσκεψή του στη Χίο, τον Αύγουστο του 1997, από την οποία διατηρεί πολλές και καλές αναμνήσεις.

Ο Βουλευτής Ν. Χίου επισκέφθηκε επίσης, την Ιερά Μονή Αγίας Τριάδος στη νήσο Χάλκη, στους χώρους της οποίας στεγάζεται η ιστορική Θεολογική Σχολή, όπου παρουσία του Υπουργού Πολιτισμού κ. Παύλου Γερουλάνου και του Δημάρχου Αθηναίων, κ. Νικήτα Κακλαμάνη, παρακολούθησε το Μέγα Εσπερινό. Ακολούθως, παρέστη σε έκθεση ζωγραφικής Ελλήνων καλλιτεχνών με τίτλο «Ιχνηλατώντας την Κωνσταντινούπολη», την οποία εγκαινίασε ο Οικουμενικός Πατριάρχης σε χώρους της Ιεράς Θεολογικής Σχολής. Ο Κωστής Μουσουρούλης, αφού περιηγήθηκε στις άριστα συντηρημένες αίθουσες και στη βιβλιοθήκη της Σχολής, αποχαιρέτησε με συγκίνηση τον Παναγιότατο, ευχόμενος ευόδωση των προσπαθειών για την άμεση επαναλειτουργία της Σχολής την οποία έκλεισαν οι Τουρκικές αρχές το 1971.

Περιγραφή φωτογραφιών:

Φώτο 1: Από την επίσκεψη στη Θεολογική Σχολή της Χάλκης

Φώτο 2: Με τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο

Το Κανόνι του Νότιου Προμαχώνα.....

Όπως οι περισσότεροι έχουμε δει,πάνω στον Νότιο Προμαχώνα υπάρχει ένα κανόνι.Το συγκεκριμένο κανόνι είναι ορατό και από τον δρόμο,πίσω από το τελωνείο,φτάνει να γυρίσουμε να κοιτάξουμε στην πλευρά του προμαχώνα.

___079_320x200

Οι περισσότεροι βλέποντας το συγκεκριμένο κανόνι(ή κανονάκι) αναρωτιούνται "όλα τα κάστρα έχουν κανόνια μεγάλα-εντυπωσιακά,το δικό μας Κάστρο υστερεί ακόμα και σ αυτο?"

Έχουμε ακούσει οτί αυτό δεν είναι κανόνι,αλλά πιστόλι,κουβάς και διάφορα άλλα υποτιμητικά σχόλια.

Σίγουρα τέτοια σχόλια δεν αρμόζουν σε αρχαιολογικά ευρήματα,διότι το κάθε ένα έχει την δική του ιστορία και είναι δείγμα μίας εποχης.

Εδώ όμως υπάρχει κάτι που πολλοί δεν ξέρουν,το συγκεκριμένο κανόνι ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΟΥ ΚΑΣΤΡΟΥ!!

Ναι,καλά ακουσατε!Το συγκεκριμένο κανόνι είναι της ναυαρχίδας του Καρά Αλί,είναι δηλαδή κανόνι πλοίου(γι αυτό και το μικρό του μέγεθος και το περίεργο σχήμα).

Τα κανόνια του Κάστρου της Χίου είναι αυτά

kanonia

Αυτά τα κανόνια βρισκόντουσαν παλιά στον προάυλιο χώρου,στο τζαμί του βουνακίου αλλά και στο αρχαιολογικό μουσείο.

Αυτή την στιγμή ΜΑΛΛΟΝ είναι σε κάποια αποθήκη της Αρχαιολογικής υπηρεσίας.

Γιατί τώρα στο Κάστρο της Χίου επάνω υπάρχει κανόνι πλοίου(?) και όχι από του Κάστρου μας,είναι σίγουρα ένα ερώτημα στο οποίο εμέις δεν μπορούμε να απαντήσουμε!

πηγή:chioscastle.gr