Κυριακή 17 Οκτωβρίου 2010

ΝΤ.ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: "ΣΤΙΣ 21 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ ΙΔΡΥΕΤΑΙ ΤΟ ΚΟΜΜΑ ΜΟΥ"

Στις 21 Νοεμβρίου ιδρύεται το νέο κόμμα της πρώην υπουργού Εξωτερικών Ντόρας Μπακογιάννη. Όπως δήλωσε η ίδια στην εφημερίδα «Καθημερινή της Κυριακής» «θέλουμε να δημιουργήσουμε ένα διαφορετικό πολιτικό φορέα. Eνα κίνημα που θα καλύψει ένα πολιτικό και ιδεολογικό χώρο που σήμερα αισθάνομαι ότι δεν αντιπροσωπεύεται από κανέναν»...


Η κα Μπακογιάννη επιτέθηκε και πάλι στη Νέα Δημοκρατία λέγοντας ότι «καθοδηγείται από εμμονές και δόγματα ενός ακροδεξιού, αντιευρωπαϊκού πυρήνα, που δεσμεύει την ηγεσία της». Συμπληρώνει ότι «το μεγάλο αστικό κόμμα της χώρας - η Νέα Δημοκρατία - όφειλε την ώρα της κρίσης να στηρίξει το πακέτο δανειοδότησης και να διαφωνήσει με τα επιμέρους μέτρα» Τέλος υπογράμμισε ότι συμμερίζεται την άποψη του πρώην Πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Μητσοτάκη ότι «ο Αντώνης Σαμαράς είναι λαϊκιστής» και συμπλήρωσε ότι «δεν έχει σχέση με τη σοβαρότητα και την αλήθεια η θέση του Σαμαρά για μηδενισμό του ελλείμματος σε 1 - 1,5 χρόνο».
Πρώτη καταχώρηση: Κυριακή, 17 Οκτωβρίου 2010, 19:23

Εγκατελειψαν νεογεννητο στο πεζοδρομιο!

Πρώτη καταχώρηση: Κυριακή, 17 Οκτωβρίου 2010, 19:20
Η ώρα ήταν 23.00 όταν ένας άνδρας που περπατούσε επι της οδού Λυκαίου 14 στου Γκύζη αντίκρυσε μία σακκούλα στο πεζοδρόμιο, μέσα στην οποία βρισκόταν ένα αγοράκι μόλις λίγων ωρών! Το μωράκι ήταν πρόχειρα τυλιγμένο με πετσέτες και ρούχα.

Ο άνδρας ειδοποίησε αμέσως την αστυνομία και το νεογνό μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο στο νοσοκομείο παίδων Αγία Σοφία οπου οι γιατροί διαπίστωσαν οτι χαίρει άκρας υγείας.

Απο την Υποδιεύθυνση Προστασίας Ανηλίκων της Ασφάλειας Αττικής γίνονται έρευνες προκειμένου να βρεθεί η μητέρα του νεογνού.

Νέο άγριο ''χέρι'' στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων

Πρώτη καταχώρηση: Κυριακή, 17 Οκτωβρίου 2010, 19:16

- Ποιές κατηγορίες δημοσίων υπαλλήλων είναι στο στόχαστρο
- Ποιά επιδόματα και έκτακτες αμοιβές θα κοπούν
- Λύσεις αλά ΟΣΕ στις ζημιογόνες ΔΕΚΟ

Σε έναν ακριβώς μήνα από τώρα είναι το κρίσιμο ραντεβού της κυβέρνησης με την τρόικα για την οριστικοποίηση των μέτρων του προυπολογισμού για το 2011. Εκεί η κυβέρνηση θα πρέπει να προσέλθει με ένα φάκελλο,το μισθολόγιο δηλαδή των δημοσίων υπαλλήλων και η τρόικα θα κρατάει ένα ψαλίδι.
Μόνο οι βασικοί μισθοί δεν κινδυνεύουν, σύμφωνα με το Έθνος της Κυριακής. Αντιθέτως μειώσεις θα υποστούν όσοι έχουν αποδοχές που ξεπερνούν το μέσο όρο τόσο στο δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα,λόγω επιδομάτων και έκτακτων παροχών.
Σύμφωνα με πληροφορίες οι καλύτερα αμοιβόμενοι δημόσιοι υπάλληλοι βρίσκονται στα υπουργεία Οικονομικών, Αγροτικής Ανάπτυξης, Ανάπτυξης, Δικαιοσύνης, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Εξωτερικών, Εσωτερικών και Πολιτισμού και Τουρισμού.
''Αφοπλιστική'' είναι η σύγκριση των αποδοχών δημ.υπαλλήλου με πανεπιστημιακή εκπαίδευση και 17 χρόνια υπηρεσίας.Αν εργάζεται στο υπουργείο Οικονομικών έχει αποδοχές 3.194 ευρώ ενώ στο υπουργείο Παιδείας λαμβάνει μηνιαίως 1.726 ευρώ.
Κατά το επικρατέστερο σενάριο,το ''ψαλίδισμα'' στα επιδόματα και στις έκτακτες αμοιβές στο στενό δημόσιο τομέα θα φτάσει στο 10 % και στις ΔΕΚΟ στο 30 % .

Ιδού γιατί πάνε στο ''βρόντο'' οι θυσίες των πολιτών

Πρώτη καταχώρηση: Κυριακή, 17 Οκτωβρίου 2010, 19:15

- Από την μία τσέπη βγαίνουν τα λεφτά και από την άλλη μπαίνουν
- Κανείς δεν ξέρει ποιός παίρνει ποιά επιδόματα
- Σε ποιά ελλειμματική ΔΕΚΟ παίρνουν ακόμα επίδομα πλυσίματος χεριών!

''Τρίβουν'' τα μάτια τους στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους αφού μετράνε, ξαναμετράνε και οι αριθμοί δεν τους βγαίνουν.
Ανώτερο στέλεχος παραδέχεται στην Καθημερινή της Κυριακής, ότι περίμεναν φέτος, μετά το ''τσεκούρι'' στους μισθούς, να βρουν ''κοντύτερο" το έλλειμμα.

Αμ δε όμως, αφού οι οι περικοπές μισθών για κάποιες κατηγορίες δημοσίων υπαλλήλων ''ξαναπαντελονιάστηκαν'' με άλλο τρόπο. Βαφτίστηκαν δηλαδή ως υπερωρίες και επιδόματα που κανείς στη κεντρική διοίκηση δεν τα ξέρει και συνεπώς κανείς δεν τα ελέγχει!
Αναφέρεται μάλιστα, ως κορυφή του παγόβουνου, το παράδειγμα του ζημιογόνου ΗΣΑΠ, που κάποιοι στο τεχνικό προσωπικό παίρνουν, μεταξύ άλλων και ένα επίδομα που είναι γνωστό ως «επίδομα πλυσίματος χεριών» και μην το υποτιμάτε καθόλου γιατί ισούται με το 4 % του μέσου μισθού.
Την ώρα λοιπόν που οι περισσότεροι Έλληνες στενάζουν για να τα βγάλουν πέρα με τον κουτσουρεμένο τους μισθό ή σύνταξη, κάποιοι άλλοι συνεχίζουν το πάρτυ αυξάνοντας χωρίς κόπο τις απολαβές τους κατά 40% με 50% με επιδόματα και έκτακτες αμοιβές ''μαγκιάς"'.



Ο μεγαλύτερος σε διάρκεια αυνανισμός από άντρα: 9 ώρες και 58 λεπτά

Πρώτη καταχώρηση: Κυριακή, 17 Οκτωβρίου 2010, 19:12

Ένας άντρας ονόματι Masanobu Sato έλαβε μέρος στο παγκόσμιο πρωτάθλημα αυνανισμού (Masturbate-a-thon) του 2009 που διοργανώθηκε από το Center for Sex & Calture στο Σαν Φρανσίσκο καιπέτυχε νέο παγκόσμιο ρεκόρ σε διάρκεια αυνανισμού, αφού αυνανιζόταν ασταμάτητα για 9 ώρες και 58 λεπτά. Το προηγούμενο ρεκόρ (που ήταν επίσης δικό του) ήταν 9 ώρες και 33 λεπτά.
δηλαδη??? ποσες φορες εκσπερματισε?

Βίαια επεισόδια στις φυλακές Κορυδαλλού με τραυματίες

Πρώτη καταχώρηση: Κυριακή, 17 Οκτωβρίου 2010, 19:10

Αιματηρές συμπλοκές μεταξύ αλλοδαπών κρατουμένων συνέβησαν χθες και σήμερα στις φυλακές Κορυδαλλού, με αποτέλεσμα τον τραυματισμό τουλάχιστον 15 ανθρώπων αλλά και δύο σωφρονιστικών υπαλλήλων που επιχείρησαν να επέμβουν. Σημειώνεται ότι μέχρι αργά το απόγευμα δεν υπήρξε καμία ενημέρωση για τα γεγονότα, τα οποία έγιναν γνωστά από την Ομοσπονδία Σωφρονιστικών Υπαλλήλων Ελλάδας.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Ομοσπονδίας Σωφρονιστικών Υπαλλήλων Ελλάδας, χθες το απόγευμα στη Γ πτέρυγα των κεντρικών φυλακών της χώρας αλλοδαποί κρατούμενοι άρχισαν να ξυλοκοπούνται με αιχμηρά αντικείμενα μεταξύ τους. Οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι Νίκος Πετρόπουλος και Άγγελος Χαντζηκωνσταντής αποπειράθηκαν να επέμβουν και τραυματίστηκαν και οι ίδιοι - ο πρώτος μετέβη στο χειρουργείο όπου υποβλήθηκε σε 6 ράμματα ενώ ο δεύτερος δέχτηκε χτυπήματα από σίδερο στην ωμοπλάτη. Τελικώς, λίγο μετά τη 01.00 τα ξημερώματα και με Εισαγγελείς παρόντες, η κατάσταση ηρέμησε και οι κρατούμενοι επανήλθαν στα κελιά τους.

Η συνέχεια διαδραματίστηκε σήμερα το μεσημέρι στη Β πτέρυγα, όπου και πάλι είχαμε συμπλοκές μεταξύ αλλοδαπών κρατουμένων χωρίς ευτυχώς να αναφερθεί κάποιος σοβαρός τραυματισμός. Και οι δύο πτέρυγες έχουν υποστεί εκτεταμένες υλικές καταστροφές.

Η Ομοσπονδία Σωφρονιστικών Υπαλλήλων Ελλαδας εκφράζει την «έντονη ανησυχία και ελεγχόμενη οργή της για τα επαναλαμβανόμενα επεισόδια σε όλες τις φυλακές της χώρας, περιστατικά τα οποία διαμορφώνουν και οδηγούν τις εξελίξεις στο σωφρονιστικό μας σύστημα», όπως τονίζουν.

Σχετικά με τα αίτια των βίαιων κρουσμάτων, η Ομοσπονδία παραθέτει την εκδοχή της: «Τα δύο σημαντικότερα αίτια είναι η υπερσυμφόρηση των φυλακών με σημαντικές παρενέργειες στις συνθήκες κράτησης των κρατουμένων και η αλλαγή του εγκληματικού χάρτη με τη μετάλλαξη της παραβατικής συμπεριφοράς από τους παραβατικούς, τόσο έξω στην κοινωνία, όσο και μέσα στις φυλακές κατά την κράτησή τους».

Και καταλήγει η ανακοίνωση: «Οι επιρροές από αντιλήψεις, πολιτισμούς, θρησκείες, ιδεολογίες, συνήθειες και αντιδράσεις που θεωρούν τα πάντα, ακόμη και τη ζωή, ως συγκρίσιμο μέγεθος, αντάμωσαν με τη φτώχεια, την ανέχεια, την εξαθλίωση και την εγκατάλειψη. Μαζί με όλα αυτά, η διαφθορά από πολιτική υποχρέωση για την πάταξή της, έγινε επιχείρημα πολιτικής υπεροχής. Έτσι, το ξέφωτο του ξεπεσμού φάνηκε και πολλοί προσέτρεξαν. Οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι όμως, με συμπεριφορές σαν αυτές των συναδέλφων Νίκου Πετρόπουλου και Άγγελου Χαντζηκωνσταντή απέδειξαν ότι έχουν άλλες επιλογές και αρνούνται να ακολουθήσουν αυτό το μονοπάτι του ξεπεσμού. Διαισθάνονται και όλοι όσοι θα έπρεπε τις ευθύνες τους;».

πηγη:http://www.zougla.gr

ΠΡΟΣΟΧΗ! Πώς κλέβουν πετρέλαιο θέρμανσης την ώρα της παράδοσης...

Πρώτη Καταχώρηση, Κυριακή 17 Οκτωβρίου 2010, 15:45

Χρυσές… ευκαιρίες για έσοδο 700 ευρώ την ημέρα από τις ελλειμματικές ποσότητες του πετρελαίου θέρμανσης υπάρχουν πλεόν για επιτήδειους διακινητές.

Πρόκειται για το βασικό κόλπο βυτιοφορέων που μπορούν κλέβοντας πετρέλαιο θέρμανσης
και μεταπωλώντάς το να κερδίζουν σε μία μέρα ένα μηνιάτικο ενός εργαζομένου…

Ο υφυπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Ντ. Ρόβλιας έχει θέσει σε συναγερμό τα αρμόδια ελεγκτικά συνεργεία, ενώ ελέγχους ξεκινούν και οι Νομαρχίες.
Η πώληση του πετρελαίου θέρμανσης έχει ξεκινήσει από την...



Παρασκευή 15/10/2010.


Σύμφωνα με μαρτυρίες υπαλλήλων του υπουργείου η κλασική τακτική είναι η παράδοση στις κατοικίες λιγότερων ποσοτήτων από αυτές που έχουν παραγγελθεί είτε «πειράζοντας» τους μετρητές των βυτιοφόρων είτε αναρροφώντας λίτρα από τις δεξαμενές.

Ένα βυτίο 6.000 λίτρων μπορεί στην περίπτωση που το κρύο είναι ισχυρό να κάνει και πέντε παραδόσεις την ημέρα. Να διαθέσει σε πέντε κατοικίες από 1.200 λίτρα. Ένας επιτήδειος οδηγός μπορεί να «κλέψει» από 100 λίτρα σε κάθε παράδοση, δηλαδή 500 λίτρα. Αν η τιμή στο λίτρο είναι 0,70 ευρώ τότε κερδίζει 350 ευρώ. Τα 500 λίτρα τα πουλά ξανά και κερδίζει άλλα τόσα, άρα συνολικά 700 ευρώ.

Η αναρρόφηση γίνεται με τη μάνικα από
τις δεξαμενές και είναι εύκολο συνήθως όσες έχουν υποδοχή στην κάτω πλευρά τους.

Επιπλέον, μπορούν να εξαπατήσουν τους ιδιοκτήτες ή τους διαχειριστές των πολυκατοικιών με τον μετρητή ή χρησιμοποιώντας διαφορετική βέργα μέτρησης.
thenetwar.com

H συνεχεια του θρυλικου "50-50"

Πρώτη Καταχώρηση, Κυριακή 17 Οκτωβρίου 2010, 15:45

Τον επόμενο μήνα αρχίζουν τα γυρίσματα των νέων επεισοδίων του τρίτου κύκλου της πετυχημένης σειράς του Mega «Πενήντα–Πενήντα» που δίνει ραντεβού με τους τηλεθεατές στις αρχές Φεβρουαρίου 2011.
Η ιστορία θα ξεκινήσει ... ένα χρόνο μετά από το σημείο που μας άφησαν οι έξι ήρωες, δηλαδή από την κατάληψη στο τσιπουράδικο όπου έδιναν ραντεβού μια φορά την εβδομάδα.

«Θα εκκρεμεί εναντίον τους μια δίκη. Οι ήρωες δεν βάζουν μυαλό. Θα ξεπεράσουν τους εαυτούς τους και θα καταπατήσουν τις δέκα εντολές», λέει ο Βασίλης Ρίσβας, ένας από τους δημιουργούς της σειράς, καθώς μοιράζεται το σενάριο με τη Δήμητρα Σακαλή και την Έλενα Σολωμού.

«Οι γυναίκες της παρέας θα είναι πιο δυναμικές. Θα έχουμε ανακατατάξεις σημαντικών προσώπων και θα γίνει επαναπροσδιορισμός σχέσεων. Ο τρίτος κύκλος θα είναι πιο extreme, χωρίς να χαθεί το κωμικό στοιχείο», προσθέτει ο σεναριογράφος.

Στην ερώτηση αν θα γίνει και τέταρτος κύκλος ο κ. Ρίσβας απαντάει: «Κανείς δεν ξέρει. Επιθυμία του καναλιού ήταν να γίνει ο τρίτος κύκλος. Αν θα συνεχιστεί, θα εξαρτηθεί από πολλούς παράγοντες».

Συνολικά θα γυριστούν δεκαπέντε επεισόδια και, σύμφωνα με το δημιουργό, θα δούμε όλους τους ήρωες: Πέτρος Φιλιππίδης, Παύλος Χαϊκάλης, Σάκης Μπουλάς, Μαρία Ανδρούτσου, Βάνα Ραμπότα, Άβα Γαλανοπούλου, Σοφία Πανάγου, Θάνος Τοκάκης, Πυγμαλίων Δαδακαρίδης, Φωτεινή Τσακίρη και Νικολέττα Καρρά.

Πηγή : HBnews.gr

Απάντηση σε ερώτηση Μουσουρούλη, αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο για Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Αμανής

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ανοικτό αφήνει το ενδεχόμενο δημιουργίας Πυροσβεστικού Κλιμακίου στην Αμανή, το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, δια μέσω του Αρχηγείου του Πυροσβεστικού Σώματος, σε απάντηση της από 29/9/2010 επιστολής του Κωστή Μουσουρούλη προς το Υπουργείο.

Η αρμόδια επιτροπή που συγκροτήθηκε για την αναδιοργάνωση των Υπηρεσιών του Πυροσβεστικού Σώματος, με την ολοκλήρωση των εργασιών της, θα καταθέσει προτάσεις,ώστε να ληφθούν οι τελικές αποφάσεις που αφορούν τυχόν αναβαθμίσεις ή καταργήσεις Πυροσβεστικών Υπηρεσιών και Κλιμακίων της Χώρας, αφού ληφθούν υπ' όψιν όλες οι ιδιαιτερότητες της κάθε περιοχής. Με αυτό το δεδομένο και λόγω της απόστασης της Βολισσού τόσο από την πόλη της Χίου (60 χιλιόμετρα), όσο και από το κλιμάκιο Καρδαμύλων (35 χιλιόμετρα δύσβατου επαρχιακού δικτύου) το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Αμανής μπορεί να δημιουργηθεί με την συνεργασία και κινητοποίηση των εμπλεκόμενων φορέων στη Χίο.

Πρώτη καταχώρηση: Κυριακή, 17 Οκτωβρίου 2010, 15:37

Αυτοκτόνησε 48χρονος στον Κάμπο

Καραμπίνα

>>Πάτησε τη σκανδάλη για να ξεφύγει από τα προβλήματα.

Τέλος θέλησε να δώσει στη ζωή του ο 48χρονος, Γιάννης Κοκκινάκης, χτες στις 17.00 το απόγευμα. Ενώ βρισκόταν στην οικία του στην περιοχή Σπηλάδια του Κάμπου, πήρε το κυνηγετικό του όπλο -36άρι-, το έβαλε στο κεφάλι του και πυροβόλησε. Οι άνδρες της Ασφάλειας Χίου, ειδοποιήθηκαν από φίλο του ότι αγνοείται κι έτσι ξεκίνησαν την έρευνα. Τελικά τον εντόπισαν νεκρό στην οικεία του, λίγο μετά τις 5 το απόγευμα.

Ο περίγυρός του υποστηρίζει ότι ο κ. Κοκκινάκης είχε πολλά οικογενειακά και προσωπικά προβλήματα, που τον «οδήγησαν», όπως υποστηρίζουν σ’ αυτό το τραγικό τέλος. Πάντως μέχρι και αυτή την ώρα, στην ασφάλεια Χίου, ανακρίνεται το οικογενειακό και φιλικό περιβάλλον, του 48χρονου, ενώ η σωρός του, έχει οδηγηθεί από χθες στο νοσοκομείο προκειμένου να διενεργηθεί νεκροψία, νεκροτομή για τα ακριβή αίτια του θανάτου και προκειμένου να αποκλειστεί το ενδεχόμενο εγκληματικής ενέργειας.

Συντάχθηκε απο τον/την Κλαίρη Κάβουρα απο το http://www.kounoupi.gr

Πρώτη καταχώρηση: Κυριακή, 17 Οκτωβρίου 2010, 15:35

Καυτος Χειμωνας αναμενεται στα ΑΕΙ & ΤΕΙ

Νεος γυρος γενικων συνελευσεων στα ΑΕΙ και ΤΕΙ της Χωρας απο αυριο, οι φοιτητες κοντρα στην ξεπουλημενη φοιτητική παραταξη της ΠΑΣΠ(ΠΑΣΟΚ) συνεδριαζουν δυναμικα για να παρουν αποφασεις για κλιμακωση του αγωνα, κοντρα στο νεο νομο-πλαισιο που ιδιωτικοποιεί τα ΑΕΙ & ΤΕΙ. Η κυβερνηση φοβαται εκρηξη στα ΑΕΙ και ΤΕΙ στις αρχες Νοεμβρη με καυτο χειμωνα για την εκπαιδευση, οι φοιτητες ετοιμαζουν ηδη την πορεια του Πολυτεχνειου οπου ουσιαστικα θα ειναι η αφετηρια των καταληψεων στις σχολες..

Σε ομαδούλα "think tank" πάνε να μετατρέψουν την ΠΟΣΔΕΠ

Στεφανάκου Π.(εφημεριδα Αυγη)

Σε ... “think tank” της κυβέρνησης πάνε να μετατρέψουν την Ομοσπονδία Πανεπιστημιακών. Υπουργός Παιδείας και η ηγετική ομάδα της Ομοσπονδίας επιχειρούν να στήσουν “Κέντρο Μελετών και Ανάπτυξης της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης και Ερευνας”, που -όπως αποκαλύπτουν τα σχετικά κείμενα- θα λειτουργεί, ως κέντρο τεκμηρίωσης και επιβολής της κυβερνητικής πολιτικής στα πανεπιστήμια. Το έργο θα χρηματοδοτηθεί από το ΕΣΠΑ με το ποσό των 5 εκατ. ευρώ και- το πιο σκανδαλώδες;- ανατίθεται απευθείας στην ΠΟΣΔΕΠ. Παράλειψη: Συνέταιροι αλλά με λιγότερες μετοχές θα είναι επίσης η ΟΣΕΠ-ΤΕΙ και η Ομοσπονδία Ελλήνων Ερευνητών. Τώρα εξηγείται και η αιφνίδια σύμπραξη των τριών σε ό,τι αφορά τα ερευνητικά προγράμματα ΘΑΛΗΣ και ΑΡΧΙΜΗΔΗΣ που μονοπώλησαν το ενδιαφέρον της ΠΟΣΔΕΠ τουλάχιστον για τρεις μήνες.

Τι θα κάνει το Κέντρο αυτό; Θα λειτουργεί, όπως αναφέρεται σε συνοπτικό σημείωμα της ηγεσίας, ως “οιωνεί Εργαστήριο για την παραγωγή προτάσεων-λύσεων πολιτικής (με τη μορφή 'think tank') και ταυτόχρονα ως παρατηρητήριο ('observatory') τεκμηρίωσης και ανάλυσης των εξελίξεων στα συστήματα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και έρευνας στην Ελλάδα αλλά και στην Ευρώπη”. Αν αντιπαραβάλλει κανείς το συγκεκριμένο απόσπασμα με κάποιο από τα κείμενα της κ.Διαμαντοπούλου θα καταλήξει με βεβαιότητα στο συμπέρασμα ότι γράφονται από το ίδιο χέρι. Μέχρι και οι παρενθέσεις με τους αγγλικούς όρους που μεταφράζουν τα ελληνικά διατηρούνται, προς πείσμα εκείνων που αναρωτιούνται αν η λέξη 'observatory' είναι πιο κατανοητή στο ελληνικό κοινό από τη λέξη “παρατηρητήριο”. Με βάση τα συμφωνηθέντα, το Κέντρο θα αναλάβει να αποκαταστήσει τα “greek statististics” για τα οποία έκανε λόγο η Α. Διαμαντοπούλου στους Δελφούς. Η βασική, όμως, αποστολή του, είναι η “μεταφορά βέλτιστων πρακτικών” στα ελληνικά πανεπιστήμια και “η ορθολογική αφομοίωση/υλοποίησή τους σε εθνικό επίπεδο”. Στο κάτω κάτω δεν θα την έχουμε για πάντα την κ. Κατέχη σε ρόλο επίσημου συμβουλάτορα. Θα πρέπει να δούμε και τις εγχώριες και πάντα πρόθυμες δυνάμεις.

Ντόπιοι συμβουλάτορες

Τόσο πρόθυμες που άκουγαν τον πρωθυπουργό και την υπουργό να βρίζει τα πανεπιστήμια και τους πανεπιστημιακούς και να ανακοινώνουν το τέλος του δημοκρατικού πανεπιστημίου και δεν έβγαζαν τσιμουδιά. Ναι, για την ηγετική ομάδα της ΠΟΣΔΕΠ μιλάμε που η δημόσια αντίδρασή της στα εξαγγελθέντα για τα πανεπιστήμια, από τους Δελφούς, εξαντλήθηκε σε μια διατύπωση παραπόνων γιατί η κυβέρνηση προτίμησε στην παρούσα φάση ξένους συμβουλάτορες και όχι ντόπιους. Για ξεκάρφωμα μπήκε και μια... έντονη διαμαρτυρία για τα “όσα απαξιωτικά, ισοπεδωτικά, συκοφαντικά και κακόγουστα αναφέρθηκαν από τον πρωθυπουργό" (αλλά όχι και από την υπουργό), για τα ΑΕΙ.

Με συνοπτικές διαδικασίες

Η πρώτη απόπειρα για την επικύρωση της συμφωνίας “απευθείας ανάθεσης”, προσέκρουσε στην αποχώρηση -από τη συνεδρίαση της Διοικούσας Επιτροπής της ΠΟΣΔΕΠ το προηγούμενο Σάββατο- της Συσπείρωσης και της ΔΗΠΑΚ. Μετά την αποχώρηση αυτή και την αμφισβήτηση απαρτίας, “αποφασίστηκε” “το θέμα να μείνει σε διαβούλευση μέχρι την Κυριακή το βράδυ. Παρακαλούνται οι συνάδελφοι να στείλουν τις τοποθετήσεις τους μέχρι τότε ώστε να ολοκληρωθεί η ψηφοφορία”! Ακόμη μια λεπτομέρεια για τις... δημοκρατικές διαδικασίες που χαρακτηρίζουν τη λειτουργία της ηγετικής ομάδας : Το “θέμα” κοινοποιήθηκε στα μέλη της Διοικούσας Επιτροπής την προηγούμενη Παρασκευή αργά το βράδυ για να το συζητήσουν και να το καταλήξουν το Σάββατο!

Όμως, αυτό “το θέμα” καθόρισε όλη τη συνεδρίαση της Διοικούσας Επιτροπής. Την ώρα που η κυβέρνηση επιχειρεί να προωθήσει αλλαγές που, κατά δήλωσή της, θίγουν το DNA του Πανεπιστημίου”, τι νομίζετε ότι φέρνει για συζήτηση η ηγεσία της ΠΟΣΔΕΠ; Το ζήτημα της “νομιμοποίησης” της Ομοσπονδίας. Καθόλου τυχαίο καθώς η “νομιμοποίηση” της Ομοσπονδίας, δηλαδή το καταστατικό, συνδέεται απόλυτα με την “πρωτοβουλία” για τη σύσταση του Κέντρου.

Δεύτερο θέμα που απασχόλησε τη συνεδρίαση ήταν μια διευκόλυνση. Η πλειοψηφία της ΠΟΣΔΕΠ συνεπικουρούμενη από τη ΔΗΠΑΚ, αποφάσισε να διευκολύνει την κυβέρνηση στους χειρισμούς της για τη μετάλλαξη των πανεπιστημίων, ορίζοντας το Συνέδριο της Ομοσπονδίας τον Ιανουάριο. Αυτό σημαίνει ότι η ΠΟΣΔΕΠ, αν η κ. Διαμαντοπούλου πιάσει τα χρονοδιαγράμματά της, θα κάνει Συνέδριο μετά την ψήφιση του νόμου! Ματαίως, η Συσπείρωση επέμεινε στην επίσπευση του Συνεδρίου για τις αρχές ή τα μέσα Δεκεμβρίου, ώστε η Ομοσπονδία να έχει εγκαίρως τα πολιτικά μέσα για την αντιπαράθεσή της με την κυβέρνηση! Ποια αντιπαράθεση; Οι άνθρωποι δεν θέλουν καμία αντιπαράθεση. Το Κέντρο θέλουν!

"Αποφάσεις" χωρίς συζήτηση

Πώς θα το περάσουν; Μπορεί και στον ... ύπνο αν δεν “τσιμπήσουν” όλα τα μέλη της πλειοψηφίας και έχουν διαρροές. Άλλωστε, δεν είναι η πρώτη φορά που το κάνουν. Να πώς το περιγράφει το μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας, Χ. Κουρουνιώτης, από την πλειοψηφία. Στη συνεδρίαση, λέει, της Διοικούσας Επιτροπής (του προηγούμενου Σαββάτου) τα κείμενα για το Πιστοποιητικό Παιδαγωγικής Επάρκειας και την Επιμόρφωση των Εκπαιδευτικών δεν συζητήθηκαν ούτε καν αναγνώστηκαν. Η συνάδελφος γραμματέας (σ.σ.: Ε.Μπουρνόβα) είπε ότι θα σταλούν στα μέλη της Διοικούσας Επιτροπής για ενημέρωση και παρατηρήσεις, πριν κυκλοφορήσουν ως αποφάσεις. Αντί γι' αυτό, πριν λίγο αναρτήθηκαν στην ιστοσελίδα ως αποφάσεις της Δ.Ε. (Τα λάβαμε κι εμείς οι δημοσιογράφοι και απορήσαμε μάλιστα μ' αυτό το μπαράζ ανακοινώσεων επί παντός επιστητού αλλά όχι για το ζητούμενο: Τις αλλαγές στα πανεπιστήμια, τις απίστευτες περικοπές χρηματοδότησης, την αθέτηση των προγραμματικών συμφωνιών πανεπιστημίων-κυβέρνησης που είχε στηρίξει και η ηγεσία της ΠΟΣΔΕΠ κ.ο.κ.).

Αλλά οι κοπτάτσιες δεν σταματούν εδώ. Ο κ.Κουρουνιώτης αποκαλύπτει ότι ως μέλος της Ε.Γ. Είχε αναλάβει τον συντονισμό της σχετικής ομάδας εργασίας αλλά στη συνέχεια διαφώνησε με τον πρόεδρο (Ν. Σταυρακάκη) και τη γραμματέα σχετικά με τη σύνθεση της ομάδας και καθαιρέθηκε από συντονιστής. Επιπλέον αυτή η ομάδα συναντήθηκε μόνο μια φορά.

Ποια ήταν η αντιπαράθεση με το υπουργείο στο θέμα του Πιστοποιητικού; 'Οτι στην Επιτροπή που συγκρότησε για να μελετήσει το θέμα, δεν περιλαμβάνονταν “τα προτεινόμενα πρόσωπα από την ΠΟΣΔΕΠ” γεγονός που καταγγέλλεται ως “ανεπίτρεπτο, πρωτοφανές και προσβλητικό”. Και χωρίς το Κέντρο, αυτοί συμπεριφέρονται ως θιγμένοι σύμβουλοι. Φαίνεται ότι έχουν πάρει πολύ στα σοβαρά τη διαμαρτυρία του πρωθυπουργού ότι τα πανεπιστήμια δεν παίζουν τον ρόλο του τεχνικού συμβούλου και πάνε να αποκαταστήσουν την εικόνα μετατρέποντας με συνοπτικές διαδικασίες, το συνδικαλιστικό όργανο των πανεπιστημιακών σε ... think tank. Και να φανταστείτε ότι πήραν τη διοίκηση της Ομοσπονδίας για να την απαλλάξουν τάχα από τους “σταλινικούς” και τις “σέχτες” της Αριστεράς...

Την εβδομάδα που έρχεται η κυβέρνηση ανακοινώνει πιο εξειδικευμένα τις προτάσεις για τη μετάλλαξη των πανεπιστημίων. Όποιος πανεπιστημιακός θέλει να γίνει σύμβουλος μπορεί. Όποιος δεν θέλει μπορεί να παραμείνει Πανεπιστημιακός;

Προτάσεις-σοκ για την ελληνική οικονομία

Toυ Μιχάλη Παπανίδη

Η βράβευση του Κύπριου οικονομολόγου και καθηγητή του LSE, Χριστόφορου Πισσαρίδη, με το Νομπέλ Οικονομικών φέρνει στο προσκήνιο της οικονομικής και πολιτικής σκέψης τις απόψεις του για την δοκιμαζόμενη ελληνική οικονομία, που μόνο ενθαρρυντικές δεν μπορούν να χαρακτηριστούν.

Πρόκειται για συνταγή-σοκ, που έχει βεβαίως σημαντικές πιθανότητες να βοηθήσει την οικονομία της Ελλάδας να ανακάμψει, αλλά με πολύ υψηλό κοινωνικό και πολιτικό κόστος.

Οι προτάσεις του νομπελίστα οικονομολόγου Χριστόφορου Πισσαρίδη περιλαμβάνουν ένα εξαιρετικά ευρύ και αυστηρό ποινολόγιο με… ειδικά δικαστήρια και δρακόντειες ποινές για υψηλόβαθμους πολιτικούς, συνδικαλιστές, δημόσιους λειτουργούς και επιχειρηματίες, που καταχρώνται δημόσιους πόρους, καθώς και αυστηρή τιμωρία των φοροφυγάδων.

Ακόμη:

• Σε ιδιώτες αυτοκινητόδρομοι, λιμάνια και αεροδρόμια με τριακονταετή αφορολόγητη εκμετάλλευση.

• Απελευθέρωση έως το 2015 όλων των αγορών και κλειστών επαγγελμάτων.

• Μείωση των άμεσων φόρων στις επιχειρήσεις στο 10%, καθώς και σταδιακή μείωση των κρατήσεων κοινωνικής ασφάλισης κατά το ένα τρίτο ως το 2015.

• Ανάκληση της απαγόρευσης ιδιωτικών πανεπιστημίων και αυτονόμηση των τριτοβάθμιων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων από το 2013.

• Συνταξιοδότηση και αποκλεισμό από κάθε δημόσια θέση των βουλευτών έπεται από δωδεκαετή θητεία.

• Τέλος, αναδιοργάνωση του εθνικού συστήματος συλλογικών συμβάσεων εργασίας και συνταξιοδότηση σε ηλικία 63 ετών, με μέσο όρο σύνταξης στο 65% των αποδοχών.

Γιατί πήρε το Νομπέλ

Μαζί με τους καθηγητές Peter Diamond και Dale Mortensen μοιράστηκε το βραβείο και το ποσό του 1,5 εκατομμυρίου δολαρίων, για την έρευνά τους για την αγορά εργασίας. Τι ακριβώς υποστηρίζουν; Ότι «όσο πιο υψηλά τα επιδόματα, τόσο περισσότεροι οι άνεργοι» είναι ένα από τα βασικά –και πλέον επίκαιρα για τη χώρα μας– συμπεράσματα της μελέτης τους, στην οποία επιχειρούν να εξηγήσουν πώς η ανεργία, οι κενές θέσεις εργασίας και οι μισθοί επηρεάζονται από τη νομοθεσία και το ευρύτερο ρυθμιστικό πλαίσιο. Τα μέλη της επιτροπής των βραβείων υποστήριξαν ότι η μέθοδος αυτή μπορεί να εφαρμοστεί και σε άλλες αγορές πέραν της εργασίας. Και πράγματι, αυτό έχει ήδη γίνει στην αγορά κατοικίας, αλλά και στη νομισματική θεωρία, τα δημόσια οικονομικά, τα χρηματοοικονομικά και τις περιφερειακές οικονομίες.

Οι τρεις καθηγητές εντοπίζουν την πηγή του προβλήματος στο γεγονός ότι συχνά οι αγοραστές και οι πωλητές δεν έρχονται σε επαφή μεταξύ τους, γεγονός, που προκαλεί ανησυχίες τόσο σε εργοδότες, που αναζητούν εργαζομένους, όσο και στους εργαζομένους που ψάχνουν για δουλειά. Επειδή, λοιπόν, η διαδικασία αυτή απαιτεί χρόνο και πηγές, προκαλούνται δυσλειτουργίες στην αγορά. Έτσι, όσο πιο γενναιόδωρα είναι τα επιδόματα ανεργίας, τόσο αυτή αυξάνεται, αφού οι άνεργοι δεν ψάχνουν με την ένταση που θα έπρεπε για νέα δουλειά.

Ο Χριστόφορος Πισσαρίδης γεννήθηκε στη Λευκωσία το 1948. Εκτός από καθηγητής οικονομικών στο London School of Economics, είναι και διευθυντής του ερευνητικού προγράμματος στα μακροοικονομικά του Center for Economic Performance. Ειδικεύεται σε θέματα αγοράς εργασίας και έρευνας οικονομικής πολιτικής. To βιβλίο του «Θεωρία της ανεργίας ισορροπίας» θεωρείται πρότυπο εγχειρίδιο στα οικονομικά της ανεργίας. Είναι μέλος της Βρετανικής Ακαδημίας και του Econometric Society, ερευνητικό μέλος του Center for Economic Policy Research στο Λονδίνο και του Institute for the Study of Labour στη Βόννη, καθώς και ανώτερος συνεργάτης του φόρουμ οικονομικής έρευνας στις Αραβικές Χώρες, το Ιράν και την Τουρκία και μέλος της Επιτροπής Νομισματικής Πολιτικής της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου. Υπήρξε σύμβουλος σε θέματα της αγοράς εργασίας στην Παγκόσμια Τράπεζα, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Τράπεζα της Αγγλίας και τον ΟΟΣΑ. Το 2005 έγινε ο πρώτος –μη Αμερικανός– οικονομολόγος, στον οποίο απονεμήθηκε το βραβείο του Ινστιτούτου για τη Μελέτη της Εργασίας (IZA) στα Οικονομικά της Εργασίας.

Πρώτη καταχώρηση: Κυριακή, 17 Οκτωβρίου 2010, 14:12


Βιβλική καταστροφή στη Σάμο από μπουρίνι

Η βροχή μπήκε, μαζί με μπάζα και χώματα, μέσα στα καταστήματα
Πολλά προβλήματα δημιούργησε η χθεσινή -ξαφνική- νεροποντή στη Σάμο. Η παρατεταμένη βροχή δημιούργησε χείμαρρους που στο πέρασμά τους προξένησαν, στην περιοχή Ροδίτσες, ζημιές σε καταστήματα και αυτοκίνητα.

Κεντρικοί δρόμοι ήταν για αρκετή ώρα απροσπέλαστοι, ενώ λόγω έργων που γίνονται για τη δημιουργία συστήματος βιολογικού καθαρισμού στον δρόμο προς το γήπεδο της Σάμου, χώματα και μπάζα παρασύρθηκαν από το νερό και μπήκαν σε καταστήματα.
Όλη την ημέρα συνεργεία του δήμου έχουν αναλάβει να καθαρίσουν τους δρόμους και να βοηθήσουν τους πολίτες.

Σκάνδαλο μεγατόνων αγγίζει την FIFA!!

Ρεπόρτερ των Sunday Times προσέγγισαν δυο μέλη της εκτελεστικής επιτροπής της παγκόσμιας ομοσπονδίας και προσποιούμενοι τους εκπροσώπους ενός αμερικανικού κονσορτιουμ ζήτησαν τη βοήθεια τους ώστε το Μουντιαλ να καταλήξει στις ΗΠΑ.

Ένα νέο σκάνδαλο ενόψει της ψηφοφορίας του Δεκεμβρίου που θα αναδείξει τις χώρες που θα φιλοξενήσουν το Παγκόσμιο Κύπελλο το 2018 και το 2022, προέκυψε στους κόλπους της FIFA.
Δημοσιογράφοι των Sunday Times που παρίσταναν παράγοντες σε συμπόσιο Αμερικανικών εταιριών κατέγραψαν στο τον πρόεδρο της δυτικοαφρικανικής ομοσπονδίας να τους ζητά 800.000 δολάρια για να ψηφίσει υπέρ της αμερικανικής υποψηφιότητας!
Ο Αμος Ανταμού, μέλος της εκτελεστικής επιτροπής από τη Νιγηρία, ζήτησε από τους δυο ρεπόρτερ το ποσό των 800,000 δολαρίων για την κατασκευή γηπέδων με πλαστικό χορτάρι. Μάλιστα ο Αφρικανός παράγοντας ζήτησε τα χρήματα να δοθούν απευθείας στον ίδιο, ενώ σε ερώτηση που του έγινε αν αυτή η…χρηματοδότηση θα επηρεάσει την ψήφο του απάντησε: “Προφανώς και θα επηρεάσει. Για να θέλετε να «επενδύσετε» σε κάτι τέτοιο σημαίνει ότι χρειάζεστε την ψήφο”.
Αντίστοιχη πληρωμή ύψους 1,5 εκατομμυρίων λιρών ζήτησε και ο Ρειναλντ Τεμαρι ώστε να χρηματοδοτήσει τη δημιουργία μιας αθλητικής ακαδημίας.
Στην ψηφοφορία που θα αναδείξει τις διοργανώτριες χώρες του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2018 και 2022 μετέχουν 24 μέλη και η Αγγλία διεκδικεί τη διοργάνωση του 2018, η οποία θα φιλοξενηθεί σίγουρα στην Ευρώπη (καθώς οι άλλες υποψήφιες είναι η Ρωσία, η Ολλανδία με το Βέλγιο και η Ισπανία με την Πορτογαλία).
“Η FIFA παρακολουθεί στενά τη διαδικασία και ήδη έχουμε ζητήσει όλες τις πληροφορίες και το σχετικό υλικό που αφορούν στην υπόθεση. Η FIFA θα εξετάσει άμεσα το υλικό και θα αποφασίσει για τις επόμενες κινήσεις” ανέφερε η ανακοίνωση της παγκόσμιας ομοσπονδίας.

πηγή:

Ισχυρή καταιγίδα στη Μυτιλήνη

11.15

* Τεράστιο πρόβλημα στο κέντρο της Μυτιλήνης από την ισχυρή καταιγίδα.
* Έχουν πλημμυρίσει σχεδόν όλοι οι κεντρικοί δρόμοι.
* Ελευθερίου Βενιζέλου, Προκυμαία, Ναυμαχίας Έλλης, Ερμού, Πλατεία Κωνσταντινουπόλεως είναι απροσπέλαστες.
* Πολλά αυτοκίνητα ακινητοποιημένα σε όλους τους δρόμους.
* Σε 8 πλημμυρισμένα σπίτια έχει επέμβει μέχρι τώρα η Πυροσβεστική Υπηρεσία για απάντληση νερών.
* Σε επιφυλακή οι υπηρεσίες της Νομαρχίας και των Δήμων όλου του Νομού λόγω της συνεχιζόμενης κακοκαιρίας.

10.45΄
Ισχυρή καταιγίδα είναι σε εξέλιξη στην πολή της Μυτιλήνης και στις γύρω περιοχές.
Η πυροσβεστική Υπηρεσία είναι σε πλήρη ετοιμότητα και ήδη έχει επιχειρήσει σε δύο σπίτια στην Επάνω Σκάλα που πλημμύρισαν.
Μεγάλο πρόβλημα έχει δημιουργηθεί και στην παραλιακή οδό Ναυμαχίας Έλλης όπου μεγάλα τμήματα της οδού έχουν πλημμυρίσει και έχουν ακινητοποιηθεί πολλά αυτοκίνητα.

πηγη: http://www.lesvosnews.gr

Έχουν και οι ακτοπλόοι προβλήματα (εδω γελαμε)

Επτά μέτρα για τη σωτηρία της ελληνικής ακτοπλοΐας πρότειναν στον υπουργό Θαλασσίων Υποθέσεων, Γιάννη Διαμαντίδη, οι ακτοπλοϊκές επιχειρήσεις μέσω της Ένωσης Επιχειρήσεων Ναυτιλίας.

Σε συνάντηση που είχαν, την Παρασκευή, τα μέλη του προεδρείου με τον υπουργό ζήτησαν τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων «προκειμένου να επιβιώσει η ακτοπλοϊκή οικογένεια και να εξακολουθήσουν να εκτελούνται κανονικά τα δρομολόγια προς το ελληνικό νησιωτικό σύμπλεγμα και κατά τη δρομολογιακή περίοδο 2010-2011».

Το προεδρείο της ΕΕΝ επικέντρωσε κατά τη συζήτηση το ενδιαφέρον του και ζήτησε από τον υπουργό ανάληψη πρωτοβουλίας για την κατά προτεραιότητα επίλυση των εξής θεμάτων - προβλημάτων :

1. Είσπραξη όλων των μη ανταποδοτικών κρατήσεων υπό των δικαιούχων τρίτων. Εξομοίωση του ΦΠΑ των Φ/Γ αυτοκινήτων με αυτή των επιβατών από 23% σε 11%, καθότι τα μεταφερόμενα αγαθά είναι είδη πρώτης ανάγκης και όχι είδη πολυτελείας.

2. Επανεξέταση της δεκάμηνης υποχρεωτικής απασχόλησης πληρωμάτων και εξέταση νομοθέτησης συστήματος επιδότησης των εισφορών προς ΝΑΤ (εργαζομένων - πλοιοκτητών) κατά τα πρότυπα των ελληνικών κρουαζιερόπλοιων και νομοθέτηση συστήματος εταιρικού ναυτολογίου για τις πλοιοκτήτριες εταιρείες δρομολογιακών πλοίων (ελεύθερα και επιδοτούμενα).

3. Δυνατότητα παράλληλης εποχικής δρομολόγησης και στελέχωσης πλοίου (Ro-Ro - ταχύπλοο - συμβατικό) κατ΄ ελάχιστον για 4 μήνες ετησίως σε γραμμές, που εξυπηρετούνται από άλλα πλοία της αυτής διαχειρίσεως επί 10μηνης λειτουργίας.

4. Δυνατότητα 5μηνης δρομολόγησης ταχυπλόων πλοίων ετησίως με ισόχρονη στελέχωσή τους.

5. Τροποποίηση του ΠΔ 177/74 περί οργανικών συνθέσεων με την εφαρμογή συστήματος safe manning για τα επιβατηγά πλοία υπό ελληνική σημαία κατά τα διεθνή πρότυπα.

6. Ανάληψη από το κράτος πληρωμής των ποσών που προκύπτουν από την εφαρμογή των υποχρεωτικών εκπτώσεων για τις γραμμές που δεν λειτουργούν βάσει συμβάσεων δημόσιας υπηρεσίας (παρ. 3,4,5,6,7 και 10 ΚΥΑ αριθ. 3324.1/15/03/3-4-2003 - ΦΕΚ 438/Β/2003).

7. Απλούστευση διαδικασιών έκδοσης αποφάσεων και κατάργηση των «Αποδοχών Δήλωσης Δρομολόγησης» ως έχουν σήμερα.

Ακομα να καταφερει να μιλησει ο Χρηστος Χρονοπουλος ο οποιος το 2007 ειχε χτυπηθει βαναυσα απο την ''Αστυνομια΄΄Δεν εχει τιμωρηθει κανεις ακομα!!!

Θα μπορούσε να καταγραφεί σαν ένα ακόμη περιστατικό αδιερεύνητης και ατιμώρητης αστυνομικής βίας σε βάρος πολιτών. Ο Χρήστος Χρονόπουλος, άτομο με φανερό ψυχικό πρόβλημα, που τον Μάιο του 2007, λίγες ώρες μετά τη σύλληψή του και τη μεταφορά του στο αστυνομικό τμήμα Καλλιθέας, βρέθηκε να χαροπαλεύει στο νοσοκομείο με βαριά κρανιοεγκεφαλική κάκωση και άλλα χτυπήματα, δεν είναι ακόμη και σήμερα σε θέση να μιλήσει. Υποφέρει από δυσχέρεια βάδισης, νοητική έκπτωση, κρίσεις επιληψίας, ακράτεια, διαταραχές όρασης και μετατραυματική αμνησία!
Και όμως, παρ' όλα αυτά, οι υπεύθυνοι αξιωματούχοι της ΕΛ.ΑΣ., έσπευσαν τότε, με μια τυπική ΕΔΕ, να απαλλάξουν πανηγυρικά όλους τους εμπλεκόμενους αστυνομικούς από κάθε κατηγορία, χωρίς να τους καλέσουν καν σε απολογία! Η Δικαιοσύνη όμως, η οποία επιλήφθηκε ύστερα από μήνυση που κατέθεσε ο δικηγόρος Θ. Μαντάς, εκ μέρους των συγγενών του θύματος, έχει διαφορετική γνώμη.

Παραπομπή για κακούργημα
Εισαγγελική πρόταση ζητάει να παραπεμφθούν σε δίκη για διάπραξη βασανιστηρίων (κακούργημα που τιμωρείται με κάθειρξη), τέσσερις αστυνομικοί, οι οποίοι κατηγορούνται ότι ξυλοκόπησαν άγρια τον άτυχο Χρ. Χρονόπουλο, μέσα στο αστυνομικό τμήμα.
Η εισαγγελική λειτουργός Ιφιγένεια Γάκη αμφισβητεί ευθέως όχι μόνο τους ισχυρισμούς των αστυνομικών αλλά και μαρτυρικές καταθέσεις (ιδιοκτητών μπαρ και καφετέριας), που «απαλλάσσουν» τους αστυνομικούς από κάθε ευθύνη, υποστηρίζοντας ότι το θύμα «αυτοτραυματίσθηκε» όταν στην προσπάθειά του να αποφύγει τη σύλληψη, χτύπησε το κεφάλι του στον πάγκο ενός μπαρ!
Το περιστατικό έγινε το βράδυ της 22-5-2007, όταν, σύμφωνα με την πρόταση, ο Χρονόπουλος, επιδεικνύοντας μια ιδιόρρυθμη και αντισυμβατική συμπεριφορά, ενοχλούσε τους περίοικους. Οι αστυνομικοί της Αμεσης Δράσης που ειδοποιήθηκαν του έβαλαν χειροπέδες και τον οδήγησαν στο αστυνομικό τμήμα Καλλιθέας. Από εκεί, 2,5 ώρες αργότερα, μεταφέρθηκε σε ημικωματώδη κατάσταση με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στο νοσοκομείο, εγχειρίσθηκε και μπήκε στην εντατική!
Οπως αναφέρει η εισαγγελέας, οι αστυνομικοί στην αρχή μιλούσαν για «χρήση ουσιών», ενώ ο αξιωματικός υπηρεσίας δίστασε να ενημερώσει τους γιατρούς για την ταυτότητά του, αν και τη γνώριζε από τη προσαγωγή του. Ο Χρονόπουλος είχε άλλωστε πάνω του δίπλωμα οδήγησης (το οποίο βρήκαν και οι γιατροί)!
Κατά την εισαγγελέα, η εκδοχή ότι ο Χρονόπουλος χτύπησε μόνος του δεν είναι πειστική, καθώς ουδείς φέρεται να ανησυχεί και να δείχνει το παραμικρό ενδιαφέρον για το χτύπημα αυτό. Ούτε βέβαια παρατηρήθηκαν αμέσως μετά κάποια συμπτώματα (π.χ. ζάλη, κ.ά.). Είναι επίσης περίεργο, ότι οι αστυνομικοί κατέγραψαν το περιστατικό στα βιβλία τους, τέσσερις ώρες μετά την προσαγωγή του και αφού πρώτα τους ζήτησαν πληροφορίες οι γιατροί του νοσοκομείου!

Κατά την πρόταση, το γεγονός ότι ο Χρονόπουλος εισέρχεται στο αστυνομικό τμήμα ψυχικώς διεγερμένος αλλά υγιής, χωρίς τραύματα, διαυγής και ομιλητικός, ενώ βγαίνει σε ημικωματώδη κατάσταση με πολλαπλά τραύματα, δεν μπορεί να εξηγηθεί παρά μόνο ως κακοποίησή του διά ξυλοδαρμού!
Η εισαγγελέας πιθανολογεί ότι ο άτυχος κρατούμενος κακοποιήθηκε και ξυλοκοπήθηκε μέσα στο κελί του στο αστυνομικό τμήμα, με «θλώντα αμβλέα όργανα» στο σώμα και το κεφάλι, από τους τέσσερις αστυνομικούς (δύο της Αμεσης Δράσης που τον συνέλαβαν, τον αξιωματικό υπηρεσίας και τον δεσμοφύλακα). Θεωρεί έτσι, ότι προέκυψαν επαρκείς ενδείξεις για να παραπεμφθούν και οι τέσσερις σε δίκη στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο, με την κατηγορία της διακεκριμένης σωματικής κάκωσης που είχε ως αποτέλεσμα βαριά σωματική βλάβη (τιμωρείται με κάθειρξη τουλάχιστον 10 ετών).
Την τελική απόφαση θα πάρει το συμβούλιο πλημμελειοδικών. Ωστόσο οι παραπομπές αστυνομικών για πράξεις βίας και αυθαιρεσίας γίνονται μέχρι σήμερα με εξαιρετική φειδώ.

Του ΧΡΗΣΤΟΥ ΖΕΡΒΑ