Σάββατο 23 Οκτωβρίου 2010

Ίχνη Παλαιοκώστα στην βόμβα με παραλήπτη τον Χρυσοχοΐδη;

Ένα θέμα που έβγαλε αποκλειστικά το KONTRA Channel στο κεντρικό του δελτίο με τον Τέρενς Κουίκ
Στοιχεία που συνδέουν τον δραπέτη κακοποιό Βασίλη Παλαιοκώστα με την επίθεση κατά του Μιχάλη Χρσοχοΐδη, που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο του στενού συνεργάτη του πρώην υπουργού Προστασίας του Πολίτη, φέρεται να έχει - σύμφωνα με πληροφορίες - η αστυνομία.

Κατά τις πληροφορίες αυτές, το στοιχείο που φέρεται να συνδέει τον Β.Παλαιοκώστα με την κατασκευή της βόμβας που εστάλη στο γραφείο του Μ.Χρυσοχοΐδη, βρέθηκε στο εσωτερικό του φακέλου-βόμβα, τον οποίο άνοιξε ο Γιώργος Βασιλάκης. Η βόμβα είχε συσκευασθεί μέσα σε έναν πλαστικό φάκελο. Στη συεσκευασία αυτή οι δράστες είχαν τοποθετήσει 300 γραμμάρια ισχυρού εκρητκικού κατεδάφισης, με υψηλή ταχύτητα και χωρισμένο σε δύο πλάκες των 150 γραμματίων. Σε κάθε κομμάτι είχε τοποθετηθεί και από ένας πυροκροτητής. Στον εσωτερικό πλαστικό φάκελο είχε τοποθετηθεί και ο μηχανισμός ενεργοποίησης της βόμβας που αποτελούνταν από μία μπαταρία 9 βολτ, ένα κλειστό κύκλωμα που κατέληγε σε άγκιστρο, το οποίο ήταν τοποθετημένο στην εσωτερική πλευρά του πλαστικού φακέλου.
Στο χαρτί που ήταν κολλημένο στο πάνω μέρος του κουτιού εντοπίσθηκε ένα δακτυλικό αποτύπωμα που οδήγησε στη συνέχεια την Αντιτρομοκρατική να αποκτήσει μια πιο ξεκάθαρη εικόνα για το ποιος μπορεί να σχετίζεται με τη δολοφονική επίθεση.

Τα δύο πιθανά σενάρια των διωκτικών αρχών.
Το πρώτο ήταν ότι τη βόμβα κατασκεύασαν μέλη της Λαϊκής Θέλησης είτε ασύλληπτα μέλη του Επαναστατικού Αγώνα και των Πυρήνων της Φωτιάς. Στην περίπτωση αυτή, ομως εκτίμησαν ανώτεροι αξιωματικοί της Αντιτρομοκρατικής, θα υπήρχε και ανάληψη ευθύνη από αυτές τις οργανώσεις.
Το δεύτερο σενάριο ήταν η βόμβα να είχε κατασκευασθεί κατόπιν παραγγελίας είτε από ανθρώπους από τον χώρο της τρομοκρατίας είτε από ανθρώπους του κοινού ποινικού εγκλήματος. Η αποκάλυψη του ευρήματος που συνδέει τον καταζητούμενο, όπως εκτιμούν αξιωματικοί της Αντιτρομοκρατικής, επιβεβαιώνει το σενάριο της κατασκευής της βόμβας κατά παραγγελία. Άγνωστο ωστόσο παραμένει αν ο καταζητούμενος ήταν ο εντολέας ή ο εντολοδόχος, αλλά και ο βαθμός εμπλοκής του στην υπόθεση.

Το ανατολικό Αιγαίο στην Τουρκία, με διαταγή και υπογραφή του ΝΑΤΟ

Η σημερινή κυβέρνηση δεν αντιδρά και προσπαθεί να αποφύγει και την συζήτηση, ενώ θα έπρεπε να καταρρίψει τον παραλογισμό και την άτυπη συμμαχία στην έδρα του ΝΑΤΟ
Της Κύρας Αδάμ
Το περιεχόμενο των παράπλευρων διαπραγματεύσεων αυτών είχε αντικείμενο «τουρκικές προτάσεις» για τη μείωση της έντασης στο Αιγαίο, μέσω ενός «Κώδικα καλής συμπεριφοράς» που θα μείωνε τις ελληνικές αναχαιτίσεις στο Αιγαίο με αντάλλαγμα τη μείωση των τουρκικών υπερπτήσεων σε ελληνικά νησιά.
Φέτος την Ανοιξη
Στην πραγματικότητα η ιδέα αυτής της παράπλευρης διμερούς συνεννόησης για το Αιγαίο έχει τις ρίζες της στις αρχές της άνοιξης του 2010, όταν εμφανίστηκαν οι πρώτες πληροφορίες περί προώθησης συμφωνίας με την Τουρκία, «βάσει της οποίας το ανατολικό Αιγαίο από τον 25ο μεσημβρινό και ανατολικά, εντός του FIR Αθηνών, θα μετατραπεί σε περιοχή αποφυγής έντασης ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία…».
Οι συναντήσεις, που διεκόπησαν τώρα, αφορούσαν ακριβώς αυτό το περιεχόμενο και μάλιστα κατά τρόπο συγκεκριμένο, για την επίτευξη μιας συμφωνίας «μείωσης της έντασης» ανάμεσα στις δύο πλευρές, αλλά σε βάρος της εθνικής κυριαρχίας στα ανατολικά νησιά του Αιγαίου.
Η επιχειρηθείσα «διαπραγμάτευση» Αθήνας – Αγκυρας οδηγούσε κατ’ ουσίαν στην επιβεβαίωση παραχωρήσεων προς την Τουρκία που έχουν συντελεστεί τα τελευταία έτη, χωρίς η παρούσα κυβέρνηση να αντιδρά ακόμα και σήμερα:
Από το δραματικό θανατηφόρο ατύχημα Ηλιάκη στην Κάρπαθο το 2006, σιωπηλά αλλά σταθερά οι ελληνικές κυβερνήσεις άλλαξαν πολιτική και με συγκεκριμένες «σιωπηλές» διαταγές οι ελληνικές αναχαιτίσεις περιορίστηκαν σε αριθμό και σε ποιότητα ανατολικά από τη μέση του Αιγαίου, ενώ αντιθέτως αυξήθηκαν οι τουρκικές υπερπτήσεις σε ελληνικά νησιά αμφισβητώντας εμπράκτως την ελληνική κυριαρχία επί αυτών. Παρά ταύτα, αυτή τη στιγμή η Αθήνα επιχειρεί να πείσει ότι γίνονται διαπραγματεύσεις και γι’ αυτές τις αναχαιτίσεις που έχουν απομείνει.
Η ουσιαστική αλλαγή και δυσμενέστατη για την Ελλάδα επήλθε τον Αύγουστο του 2006, όταν το ΝΑΤΟ με δύο διαταγές (SHAPE Aegean Islands Policy και Standard Operating Procedure) απαγόρευσε σε ελληνικά αεροσκάφη να πετούν υπεράνω ή να προσγειώνονται στα ακόλουθα νησιά: Λήμνο, Σαμοθράκη, Λέσβο, Χίο, Σάμο, Ικαρία, Αστυπάλαια, Ρόδο, Χάλκη, Κάρπαθο, Κάσο, Τήλο, Νίσυρο, Κάλυμνο, Λέρο, Πάτμο, Λειψούς, Σύμη, Κω και Καστελόριζο.
ΝΑΤΟ: Οριο ο 25ος μεσημβρινός
Με άλλα λόγια, σύμφωνα με τη διεθνή νομοθεσία, με την απαγόρευση πτήσεων το ΝΑΤΟ καθορίζει ότι τα νησιά ανατολικά από τον 25ο μεσημβρινό δεν έχουν ελληνική κυριαρχία.
Ετσι, ελάχιστες είναι οι περιπτώσεις που τα ελληνικά μαχητικά πετάνε ανατολικά από τη μέση του Αιγαίου, ενώ κατά κανόνα αναχαιτίζονται από τα τουρκικά, με το αιτιολογικό ότι παραβίασαν τις διαταγές του ΝΑΤΟ ή η Αγκυρα εκδίδει ανακοίνωση ότι τα ελληνικά μαχητικά παραβίασαν την κυριαρχία της Τουρκίας, σε συγκεκριμένα ελληνικά νησιά.
Η κυβέρνηση ουδέποτε έφερε το θέμα της απαράδεκτης αυτής πολιτικής του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο στη Συμμαχία, ώστε να ανατραπεί αυτή η ανίερη συμμαχία ΝΑΤΟ – Τουρκίας.
Δεν το έπραξε ούτε και χθες κατά τις συναντήσεις των ΥΠΕΞ και ΥΕΘΑ με τον γεν. γραμματέα του ΝΑΤΟ Ράσμουσεν, ο οποίος βρίσκεται στην Αθήνα για την προετοιμασία της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ στη Λισαβόνα τον Δεκέμβριο, όπου εκεί μπορεί να τεθεί ένα τέτοιο θέμα.
Αντιθέτως οι δύο υπουργοί εξέφρασαν προχθές την πλήρη συμφωνία τους με το νέο δόγμα του ΝΑΤΟ και δεν εξέφρασαν την παραμικρή δυσφορία τους, ούτε άφησαν ανοιχτό περιθώριο μη συμφωνίας, αν δεν διορθωθεί η απαράδεκτη από το 2006 πολιτική του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο.
Και όλα αυτά, τη στιγμή που άλλες χώρες (π.χ. Τουρκία, Πορτογαλία κ.ά.) απειλούν με βέτο το νέο δόγμα, αν δεν ικανοποιηθούν επί μέρους αιτήματά τους.
Η κυβέρνηση υπαναχώρησε χθες από τις παράπλευρες διμερείς διαπραγματεύσεις, που δέχτηκε να ξεκινήσει τον περασμένο Ιούνιο με την Τουρκία, με στόχο να «μειωθεί η ένταση» στον εναέριο χώρο του Αιγαίου.
Αφορμή για τη δημοσιοποίηση των παράλληλων επιμέρους διαπραγματεύσεων ανάμεσα στους δύο γεν. γραμματείς των ΥΠΕΞ, αλλά και του περιεχομένου τους, υπήρξε δημοσίευμα, με την κατακλείδα ότι ο ίδιος ο πρωθυπουργός, που είχε ανάψει αρχικά το πράσινο φως, τώρα έδειξε «κόκκινο» στη διαδικασία αυτή.

http://kranosgr.blogspot.com

Η 7η Αγωνιστική της Super League

Η 7η Αγωνιστική

Σάββατο, 23 Οκτωβρίου

  • ΑΤΡΟΜΗΤΟΣ ΑΘ. - SKODA ΞΑΝΘΗ
    17:15 NOVA
  • ΑΣΤ.ΤΡΙΠΟΛΗΣ - ΗΡΑΚΛΗΣ
    19:30 NOVA
  • ΟΛΥΜΠ. ΒΟΛΟΥ - ΛΑΡΙΣΑ
    19:30 NOVA

Κυριακή, 24 Οκτωβρίου

  • ΚΑΒΑΛΑ - Δ.Ε. ΕΡΓΟΤΕΛΗΣ
    16:00 NOVA
  • ΠΑΝΣΕΡΡΑΪΚΟΣ - ΚΕΡΚΥΡΑ
    16:00 NOVA
  • Π.Α.Ο.Κ. - ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ
    18:15 NOVA
  • ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ - ΑΡΗΣ
    20:30 NET
  • A.E.K. - ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ
    21:00 NOVA

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ

1.ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ156
2.ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ146
3.ΑΕΚ106
4.ΑΡΗΣ96
5.ΑΣΤΕΡΑΣ ΤΡΙΠΟΛΗΣ96
6.ΕΡΓΟΤΕΛΗΣ96
7.ΗΡΑΚΛΗΣ96
8.ΚΑΒΑΛΑ96
9.ΚΕΡΚΥΡΑ96
10.ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΒΟΛΟΥ86
11.ΑΤΡΟΜΗΤΟΣ ΑΘΗΝΩΝ66
12.ΛΑΡΙΣΑ56
13.ΞΑΝΘΗ56
14.ΠΑΟΚ56
15.ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ46
16.ΠΑΝΣΕΡΡΑΪΚΟΣ46




ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: ΤΡΙΤΗ 26/10 ΣΤΙΣ 11:00 ΜΗΝ ΤΟ ΧΑΣΕΤΕ!!

ΤΡΙΤΗ ΟΛΟΙ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΕΝΟΙ ΣΤΟ Newschios στο Μοναδικο χιωτικο blog που τολμα να κανει φοβερες αποκαλυψεις

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ- ΑΠΑΝΤΗΣΗ Κ. ΜΟΥΣΟΥΡΟΥΛΗ ΣΤΟ ΝΟΜΑΡΧΗ ΧΙΟΥ

Σαββατο 23/10/2010 12:00

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

« Ο κος Νομάρχης, με σημερινό Δελτίο Τύπου που δεν υπογράφει ο ίδιος αλλά το Γραφείο Τύπου και Ειδικών Συμβούλων της Ν.Α., απευθύνεται προσωπικά σε εμένα αποδίδοντάς μου, εμμέσως αλλά σαφώς, εμπάθεια και σκοπιμότητα, επειδή αναφέρθηκα στο ατυχές αποτέλεσμα προγενέστερης αίτησης[1] της Ν.Α. προς τον ΕΟΜΜΕΧ, για καταβολή αποζημιώσεων σε επιχειρήσεις που υπέστησαν ζημιές[2] από έντονα καιρικά φαινόμενα. Εντόπισε δε ασυμφωνία μεταξύ της αναφοράς μου αυτής και της υπευθυνότητας του αξιώματος που μου εμπιστεύτηκε ο λαός της Χίου.

Το ότι θίγομαι προσωπικά από μια τέτοια δημόσια δήλωση είναι προφανές. Όπως προφανές είναι ότι μπορώ να απαντήσω ανάλογα. Επειδή όμως αυτό δεν μπορεί να γίνει χωρίς να τραυματίσω την ευπρέπεια, περιορίζομαι στα ακόλουθα:

1. Ο κος Νομάρχης εξακολουθεί να κάνει λάθος. Η ενεργοποίηση των διαδικασιών αποζημίωσης μέσω ΕΟΜΜΕΧ ΑΕ, σύμφωνα με το άρθρο 36 του Ν.2459/97, γίνεται με την έκδοση των σχετικών Κοινών Υπουργικών Αποφάσεων και την οριοθέτηση μιας περιοχής ως πληγείσας, μαζί με την ορθή διαδικασία καταγραφής των ζημιών, ενώ η κήρυξη του Νομού σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης αφορά σε άλλο θεσμικό πλαίσιο. Μόλις λάβω και την απάντηση σε Ερώτηση που κατέθεσα σήμερα, θα του τη γνωστοποιήσω.

2. Με την επιστολή μου προς τον ίδιο αλλά και την αποστολή (από το γραφείο μου) στις υπηρεσίες της Ν.Α. των σχετικών εγκυκλίων που πρέπει να ακολουθήσουν, ήθελα να συμβάλλω στην ανάγκη να ακολουθηθεί η ορθή διαδικασία ώστε οι αποζημιώσεις να καταβληθούν στους πληγέντες έγκαιρα, προσθέτω δε, και με διαφάνεια. Αυτό είναι που προέχει και πρέπει να προέχει για όλους: για τους πληγέντες, για εμένα, για τον ίδιο αλλά και για τους συνεργάτες του, που έχουν την ευθύνη των σχετικών τεχνικών και διοικητικών χειρισμών.

3. Πέραν των διαδικασιών του άρθρου 36 του Ν.2459/97, στην επιστολή μου προς τους αρμόδιους Υπουργούς, παρουσίασα μία ολοκληρωμένη πρόταση αντιμετώπισης των πολλαπλών επιπτώσεων της κακοκαιρίας, αναφέροντας και το αντίστοιχο Υπουργείο που θα μπορούσε να ενεργοποιηθεί. Η εφαρμογή της πρότασης αυτής δεν εξαρτάται ούτε από εμένα, ούτε από τον ίδιο, αλλά ούτε και από τη νηφαλιότητά μου, που, προς το παρόν, διατηρώ ακεραία.

4. Πατριωτικές ή πολιτικές νουθεσίες όπως και τα περί σκοπιμοτήτων κάθε είδους που έχουν στόχο την εκλογική αναμέτρηση της 7ης Νοεμβρίου δεν δέχομαι. Ας τις απευθύνει ο κος Νομάρχης σε εκείνους που, προδήλως, επιχειρούν να εκμεταλλευτούν τη συμφορά, είτε καθοδηγώντας, είτε ακολουθώντας τα συνεργεία καταγραφών. Αντιληπτό αγαπητοί κύριοι;

Τέλος, θέλω να ζητήσω την κατανόηση, αν όχι τη συγνώμη των συμπολιτών μας, ειδικά εκείνων που, αυτή την ώρα, προσπαθούν να ορθοποδήσουν. Είναι η πρώτη φορά στον ένα περίπου χρόνο της Βουλευτικής μου θητείας που προβαίνω σε ένα τέτοιο δημόσιο διάλογο.

Ελπίζω να μη χρειαστεί να το επαναλάβω ».

Κωστής Μουσουρούλης


Ηλιοφάνεια με κατά τόπους νεφώσεις : Ο καιρός το Σαββατοκύριακο

Σαββατο 23/10/2010 11:54
Ηλιοφάνεια με κατά τόπους νεφώσεις προβλέπονται για σήμερα, Σάββατο 23 Οκτωβρίου στην Αττική, με τη θερμοκρασία να κυμαίνεται από 14 έως 20 βαθμούς Κελσίου. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι μέτριοι έως ισχυροί στο Σαρωνικό και ισχυροί έως σχεδόν θυελλώδεις στο Νότιο Ευβοϊκό. Στη Θεσσαλονίκη η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 8 έως 15 βαθμούς, ενώ οι άνεμοι αναμένονται ασθενείς.

Περισσότερες νεφώσεις θα παρατηρηθούν στην Κρήτη και τα νησιά του Ιονίου. Η θερμοκρασία στη Βόρεια Ελλάδα δεν θα ξεπεράσει τους 23 βαθμούς, ενώ στα Δυτικά της χώρας ο υδράργυρος θα αγγίξει τους 19 βαθμούς.

Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις μέτριοι έως ισχυροί και τοπικά στις Κυκλάδες και το Βόρειο Αιγαίο σχεδόν θυελλώδεις με τη θερμοκρασία να αγγίζει τους 22 βαθμούς στα νησιά και την Κρήτη

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: ΤΡΙΤΗ 26/10 ΣΤΙΣ 11:00 ΜΗΝ ΤΟ ΧΑΣΕΤΕ!!

ΤΡΙΤΗ ΟΛΟΙ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΕΝΟΙ ΣΤΟ Newschios στο Μοναδικο χιωτικο blog που τολμα να κανει φοβερες αποκαλυψεις

Τραβούν χειρόφρενο για περίπου 7 ημέρες ,Ξεχάστε τρένο και προαστιακό την επόμενη εβδομάδα

http://img.protothema.gr/D1E7D81A7A9EA88F0D816D82104C9871.jpg
Σαββατο 23/10/2010 11:45
Ακίνητα θα παραμείνουν από την ερχόμενη εβδομάδα τρένα και προαστιακός, εξαιτίας των 24ωρων επαναλαμβανόμενων κινητοποιήσεων που εξήγγειλαν οι εργαζόμενοι στον ΟΣΕ, ως ένδειξη διαμαρτυρίας για το νομοσχέδιο που αφορά στην εξυγίανση και ανάπτυξη του ελληνικού σιδηροδρόμου.

Συγκεκριμένα, όπως ανακοινώθηκε από τον ΟΣΕ στις 25, 26, 27 και 29 του μηνός, δεν θα πραγματοποιηθεί κανένα δρομολόγιο λόγω των 24ωρων κινητοποιήσεων, ενώ την Κυριακή, 24, Πέμπτη, 28 και Σάββατο 30 του μηνός, ματαιώνονται δεκάδες δρομολόγια.

Για το λόγο αυτό το επιβατικό κοινό που θέλει να ταξιδέψει, καλό θα είναι να επικοινωνεί με τα κατά τόπους γραφεία του Οργανισμού.

Υπενθυμίζεται επίσης ότι τις ημέρες των απεργιακών κινητοποιήσεων δηλαδή στις 25, 26, 27 και 29.10.2010 δεν θα εξασφαλίζεται υπηρεσία κυκλοφορίας για τις αμαξοστοιχίες ΑΜΕΛ στο τμήμα Δουκίσσης Πλακεντίας - Αεροδρόμιο, γεγονός που σημαίνει ότι η μόνη πρόσβαση στο "Ελευθέριος" Βενιζέλος, με Μέσο Μαζικής Μεταφοράς, θα είναι τα λεωφορεία.

Οι αλλαγές στον νόμο- πλαίσιο στο επίκεντρο της συνόδου 65η Σύνοδος των Πρυτάνεων στο Ρέθυμνο

Σαββατο 23/10/2010 11:43
Την 65η Σύνοδο των Πρυτάνεων και Προέδρων Διοικουσών Επιτροπών των Ελληνικών Πανεπιστημίων διοργανώνει το Πανεπιστήμιο Κρήτης στο Ξενοδοχείο Grecotel CRETA PALACE στο Ρέθυμνο 22 & 23 Οκτωβρίου 2010.

Σήμερα, Σάββατο, στις εργασίες της Συνόδου θα παρευρεθεί η Υπουργός Παιδείας Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων κα Α. Διαμαντοπούλου, καθώς και στελέχη από το Υπουργείο Παιδείας και Εσωτερικών.
Η υπουργός πρόκειται να παρουσιάσει τις προτάσεις για τις αλλαγές στον νόμο- πλαίσιο.

Οι πρυτάνεις θα συζητήσουν για τις χρηματοδοτικές δυνατότητες των Πανεπιστημίων, τις αποσπάσεις εκπαιδευτικών στα Πανεπιστήμια σε θέματα Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών και αιτήματα του Συνδέσμου Ελληνικών Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών καθώς και τις περικοπές χρηματοδότησης.

Την ίδια στιγμή φοιτητικές παρατάξεις και οι σύλλογοι καθηγητών οργανώνουν πορεία διαμαρτυρίας στο Ρέθυμνο.
Στην πόλη έχουν αναπτυχθεί ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, ενώ αυστηρά είναι τα μέτρα περιφρούρησης στο ξενοδοχείο όπου πραγματοποιείται η Σύνοδος.

πηγη: Πρωτο Θεμα

Βίαια επίθεση κατά του Αλέκου Αλαβάνου

Σαββατο 23/10/2010 11:39

Από πρώτο χέρι έζησε ο υποψήφιος περιφερειάρχης Αττικής, Αλέκος Αλαβάνος, την κατάσταση που επικρατεί στον Άγιο Παντελεήμονα.
Όλα συνέβησαν λίγο μετά τις 5 το απόγευμα της Παρασκευής όταν ο κ. Αλαβάνος ξεκίνησε, συνοδεία μελών του συνδυασμού του «Ελεύθερη Αττική», περιοδεία στην περιοχή με αφετηρία την Πλατεία Βικτωρίας.


Η περιοδεία ήταν προγραμματισμένη να περάσει και από την περιοχή του Αγίου Παντελεήμονα.

Όταν ο Αλέκος Αλαβάνος έφτασε στην πλατεία, η οποία κατά καιρούς έχει γίνει θέατρο επιθέσεων ακροδεξιών ομάδων κατά μεταναστών αλλά και συγκρούσεων «αγανακτισμένων κατοίκων» με μέλη αντιφαστιστικών-αντιρατσιστικών οργανώσεων, επάνω σε αυτή, σύμφωνα με όσα καταγγέλλουν αυτόπτες μάρτυρες, υπήρχαν διάσπαρτα μέλη ακροδεξιών οργανώσεων αλλά και τουλάχιστον μια διμοιρία των ΜΑΤ.

Όλα έγιναν αστραπιαία. Τα άτομα αυτά, που σύμφωνα με τον Αλέκο Αλαβάνο, είναι μέλη φασιστικών οργανώσεων, ξαφνικά συσπειρώθηκαν, οπλίστηκαν με πέτρες, γιαούρτια και αυγά και εξαπέλυσαν την επίθεση τους κατά του κ. Αλαβάνου και της συνοδείας τους. Δεν αρκέστηκαν, μάλιστα, μόνο σε αυτά αλλά, σύμφωνα με καταγγελίες, κάποιος από τους επιτιθέμενους τραυμάτισε μια κοπέλα, χτυπώντας την με σιδερογροθιά στο σαγόνι ενώ υπάρχουν άλλοι δύο ελαφρά τραυματίες. Οι καταγγελίες αναφέρουν ότι ορισμένοι από τους επιτιθέμενους πετούσαν φυλλάδια του δημοτικού συνδυασμού που υποστηρίζεται από την «Χρυσή Αυγή».

Σημειώνεται ότι όλη αυτή η επίθεση, σύμφωνα με τον ίδιο τον Αλέκο Αλαβάνο, έγινε «υπό την ανοχή των αστυνομικών» που βρίσκονταν στο σημείο. Είναι χαρακτηριστικό εξάλλου ότι δεν έγινε καμία σύλληψη ή έστω προσαγωγή, ενώ οι δράστες παρέμειναν στην Πλατεία του Αγίου Παντελεήμονα μετά την ολοκλήρωση της επίθεσης.

Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής του συνδυασμού «Ελεύθερη Αττική», η αστυνομία άφησε ελεύθερο το έδαφος να αναπτυχθεί η βία, προσθέτοντας ότι η παρουσία της στην Πλατεία του Αγίου Παντελεήμονα είχε το ρόλο της συγκάλυψης.

Μετά την επίθεση ο Αλέκος Αλαβάνος επικοινώνησε με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Χρήστο Παπουτσή, στον οποίο κατήγγειλε την στάση της αστυνομίας και εξέφρασε την έντονη διαμαρτυρία του για τα γεγονότα που προσθέτουν άλλον ένα κρίκο στην αλυσίδα της βίας που εκδηλώνεται κατά καιρούς στην πολύπαθη αυτή γειτονιά της Αθήνας.
πηγη: zougla.gr

Ηφαίστειο Πανεπιστήμια - ΤΕΙ

Σαββάτο 23/10/2010 11:36

Για απαξίωση και ταπείνωση των δημόσιων ΑΕΙ κάνει λόγο η Σύγκλητος του ΕΜΠ. Ζητούμενο είναι η αυτοτέλεια των ιδρυμάτων, αναφέρει το Πανεπιστήμιο Πάτρας. Συνθήκες εμφράγματος σε μεγάλα ΤΕΙ

Σε κατάσταση αναβρασμού βρίσκεται η ανώτατη εκπαίδευση της χώρας λόγω των αλλαγών που προωθεί η κυβέρνηση αλλά και της μείωσης στη φετινή χρηματοδότηση.
Σήμερα ξεκινά στην Κρήτη η σύνοδος των πρυτάνεων, όπου οι πανεπιστημιακοί αναμένεται να πάρουν θέση σχετικά με τον διάλογο που ανοίγει το υπουργείο Παιδείας για τις αλλαγές στα ΑΕΙ.

Οχι στην εισαγωγή μάνατζερ στα πανεπιστήμια, είπαν χθες φοιτητές

Ηδη, όμως, τα πανεπιστήμια αντιδρούν στα σχέδια της κυβέρνησης και θεωρούν ότι ο διάλογος είναι προσχηματικός.

Το ΕΜΠ, με ομόφωνη απόφαση της Συγκλήτου, ανακοίνωσε ότι «επιφυλάσσεται για τη συμμετοχή του σε αυτόν και θα επαναπροσδιορίσει τη στάση του το επόμενο διάστημα», υποστηρίζοντας ότι οι εξαγγελίες της κυβέρνησης έχουν στόχο την απαξίωση και ταπείνωση των δημόσιων ΑΕΙ.

Ομάδα φοιτητών συγκρούστηκε χθες με δυνάμεις των ΜΑΤ, που είχαν παραταχθεί στη Β. Σοφίας

Στο ίδιο κλίμα κινείται και το Πανεπιστήμιο Πάτρας, οι πρυτανικές αρχές του οποίου τονίζουν ότι το ζητούμενο είναι η αυτοτέλεια των ΑΕΙ (οικονομική, θεσμική και διοικητική). Τόσο τα πανεπιστήμια όσο και τα ΤΕΙ δηλώνουν ότι σήμερα δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν ούτε τα λειτουργικά τους έξοδα και παρ’ όλα αυτά η πολιτεία τούς ζητά να αξιολογηθούν σε θέματα αριστείας.

Σε οριακό σημείο
Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση των μεγάλων ΤΕΙ της χώρας (Αθήνας, Πειραιά, Θεσσαλονίκης κ.ά.) τα οποία έχουν φτάσει σε οριακό σημείο, καθώς, εξαιτίας της υποχρηματοδότησης, των ελλείψεων σε κτιριακές υποδομές, αλλά και των εκατοντάδων σπουδαστών που θα προστεθούν την ερχόμενη εβδομάδα από τις μετεγγραφές, διακυβεύεται η ομαλή λειτουργία τους.

Μάλιστα, πολλά ΤΕΙ απειλούν ότι δεν θα κάνουν τις μετεγγραφές αν δεν πάρουν χρήματα.

Οπως τονίζει στο «Εθνος» ο πρόεδρος του ΤΕΙ Πειραιά, Λάζαρος Βρυζίδης, οι περικοπές στη χρηματοδότηση έχουν φτάσει το 45%, προσθέτοντας ότι με τις παρούσες συνθήκες αδυνατεί να εγγράψει τους νέους σπουδαστές που θα έρθουν λόγω μετεγγραφών. «Ζητάμε από το υπουργείο Παιδείας πρόσθετα κονδύλια. Οι σπουδαστές σε ορισμένα τμήματα δεν θα χωράνε στα αμφιθέατρα». Σχετικά μάλιστα με τους νέους φοιτητές που θα εγγραφούν, τονίζει ότι θα παρακολουθήσουν μόνο θεωρητικά μαθήματα και όχι εργαστηριακά αφού «δεν χωράνε».

Σαν τα ράντζα
Μια ανάλογη εικόνα παρουσιάζει και ο πρόεδρος του ΤΕΙ Αθήνας, Δημήτρης Νίνος, ο οποίος δηλώνει: Εμείς θα πάρουμε από τις μετεγγραφές πάνω από 1.500 άτομα. Πού θα τους βάλουμε; Θα παρακολουθούν μόνο τα θεωρητικά μαθήματα. Τα εργαστήρια του χρόνου και... βλέπουμε».

Ακόμη δυσκολότερη είναι η κατάσταση που περιγράφει ο πρόεδρος του ΤΕΙ Χαλκίδας, Ιωάννης Σταθαράς, ο οποίος παρομοιάζει την εικόνα που επικρατεί στα αμφιθέατρα του ιδρύματος με τα ράντζα στα νοσοκομεία: «Εχουμε μόνο ένα μεγάλο αμφιθέατρο που χωράει 400 άτομα και όλα τα τμήματα θέλουν να κάνουν εκεί μάθημα. Στις περισσότερες όμως αίθουσες χωράνε 50 με 60 άτομα και υπάρχουν περιπτώσεις που παρακολουθούν μαθήματα 200. Βλέπουμε πολλές φορές να είναι όρθιοι οι φοιτητές έξω από την πόρτα της αίθουσας, προσπαθώντας να ακούσουν το μάθημα».

ΝΙΚ. ΤΡΙΓΚΑ - ΜΙΧ. ΝΙΒΟΛΙΑΝΙΤΗΣ(εφημεριδα εθνος)