Κυριακή 26 Σεπτεμβρίου 2010

Αγωνία στον εμπορικό κόσμο: Τη Δευτέρα οι αποφάσεις των μεταφορέων για εβδομαδιαία αναστολή κινητοποιήσεων

Τη Δευτέρα θα αποφασίσουν οι ιδιοκτήτες φορτηγών και βυτιοφόρων Δημόσιας Χρήσης για την πρόταση του εμπορικού κόσμου της χώρας να προχωρήσουν σε εβδομαδιαία αναστολή των κινητοποιήσεών τους, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα σοβαρά προβλήματα τροφοδοσίας της αγοράς.

Την Κυριακή η συνάντηση εμπόρων και μεταφορέων, που έγινε με πρωτοβουλία της Εθνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου, έληξε άκαρπη. Οι έμποροι πρότειναν να «ανασάνει» για μία εβδομάδα η αγορά και στο μεταξύ οι ίδιοι να μεσολαβήσουν προς την κυβέρνηση για να συνεχιστεί ο διάλογος με τους μεταφορείς και να αποσαφηνιστούν επίμαχα σημεία.

Οι μεταφορείς, σύμφωνα με κορυφαίο συνδικαλιστικό τους στέλεχος, άκουσαν με προσοχή και προβληματισμό τις θέσεις των εκπροσώπων της αγοράς και του εμπορίου, αλλά δεν έδωσαν άμεση απάντηση, καθώς θα πρέπει να ενημερωθούν και οι άλλοι εννέα πρόεδροι των Ομοσπονδιών από όλη την Ελλάδα. Έτσι αποφασίστηκε τη Δευτέρα να υπάρξει συνάντηση των εννέα προέδρων, προκειμένου να τεθεί προς συζήτηση η πρόταση και να ληφθούν αποφάσεις.

Από την πλευρά τους, οι εκπρόσωποι του εμπορίου και της αγοράς, αναμένεται να επιδιώξουν συνάντηση με τον ίδιο τον πρωθυπουργό, προκειμένου να τον ενημερώσουν για την κατάσταση στην αγορά και να ζητήσουν την παρέμβασή του για να δοθεί λύση στο πρόβλημα.

Το Σαββατοκύριακο, με απόφαση της κυβέρνησης επετράπη η ελεύθερη κυκλοφορία φορτηγών και βυτιοφόρων στις εθνικές οδούς προκειμένου να τροφοδοτηθεί η αγορά, ωστόσο τα προβλήματα παραμένουν.

Ήδη, στα ράφια εμπορικών καταστημάτων και σούπερ μάρκετ ανά τη χώρα παρατηρούνται ελλείψεις προϊόντων, ενώ προβλήματα τροφοδοσίας αντιμετωπίζουν πρατήρια υγρών καυσίμων στη Β.Ελλάδα και κυρίως στους νομούς Πέλλας, Ημαθίας και Κοζάνης.

Εν τω μεταξύ, ένταση υπήρξε την Κυριακή έξω από τα διυλιστήρια της Θεσσαλονίκης, όταν μεταφορείς επιχείρησαν να σταματήσουν την έξοδο τεσσάρων βυτιοφόρων με καύσιμα στην είσοδο των εγκαταστάσεων.

Με την παρέμβαση της αστυνομίας τα βυτιοφόρα τελικά έφυγαν, ωστόσο οι διαμαρτυρόμενοι αυτοκινητιστές κατήγγειλαν ότι ήταν υπέρβαρα και επιχείρησαν να τα σταματήσουν εκ νέου στα διόδια των Μαλγάρων χωρίς να το καταφέρουν.

Σύμφωνα, εξάλλου, με καταγγελίες, το βράδυ του Σαββάτου σημειώθηκε στην εθνική οδό Αθηνών-Λαμίας ένα σοβαρό περιστατικό, στην αερογέφυρα της Θηβών, όταν ένα διερχόμενο επιταγμένο φορτηγό δέχτηκε πέτρα που έσπασε το παρμπρίζ από την πλευρά του συνοδηγού, που ευτυχώς δεν καθόταν κανείς. Ο οδηγός κατάφερε με δυσκολία να σταματήσει το βαρύ όχημα και έτσι δεν σημειώθηκε δυστύχημα.

Σύμφωνα με άλλη καταγγελία Ισπανού οδηγού στο Mega, την Κυριακή, άγνωστος προχώρησε σε δολιοφθορά στο βυτιοφόρο του, με αποτέλεσμα αυτό να ακινητοποιηθεί στην εθνική οδό Αθηνών - Κορίνθου.

πηγη:ΑΠΕ-ΜΠΕ