Κυριακή 17 Οκτωβρίου 2010

Σε ομαδούλα "think tank" πάνε να μετατρέψουν την ΠΟΣΔΕΠ

Στεφανάκου Π.(εφημεριδα Αυγη)

Σε ... “think tank” της κυβέρνησης πάνε να μετατρέψουν την Ομοσπονδία Πανεπιστημιακών. Υπουργός Παιδείας και η ηγετική ομάδα της Ομοσπονδίας επιχειρούν να στήσουν “Κέντρο Μελετών και Ανάπτυξης της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης και Ερευνας”, που -όπως αποκαλύπτουν τα σχετικά κείμενα- θα λειτουργεί, ως κέντρο τεκμηρίωσης και επιβολής της κυβερνητικής πολιτικής στα πανεπιστήμια. Το έργο θα χρηματοδοτηθεί από το ΕΣΠΑ με το ποσό των 5 εκατ. ευρώ και- το πιο σκανδαλώδες;- ανατίθεται απευθείας στην ΠΟΣΔΕΠ. Παράλειψη: Συνέταιροι αλλά με λιγότερες μετοχές θα είναι επίσης η ΟΣΕΠ-ΤΕΙ και η Ομοσπονδία Ελλήνων Ερευνητών. Τώρα εξηγείται και η αιφνίδια σύμπραξη των τριών σε ό,τι αφορά τα ερευνητικά προγράμματα ΘΑΛΗΣ και ΑΡΧΙΜΗΔΗΣ που μονοπώλησαν το ενδιαφέρον της ΠΟΣΔΕΠ τουλάχιστον για τρεις μήνες.

Τι θα κάνει το Κέντρο αυτό; Θα λειτουργεί, όπως αναφέρεται σε συνοπτικό σημείωμα της ηγεσίας, ως “οιωνεί Εργαστήριο για την παραγωγή προτάσεων-λύσεων πολιτικής (με τη μορφή 'think tank') και ταυτόχρονα ως παρατηρητήριο ('observatory') τεκμηρίωσης και ανάλυσης των εξελίξεων στα συστήματα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και έρευνας στην Ελλάδα αλλά και στην Ευρώπη”. Αν αντιπαραβάλλει κανείς το συγκεκριμένο απόσπασμα με κάποιο από τα κείμενα της κ.Διαμαντοπούλου θα καταλήξει με βεβαιότητα στο συμπέρασμα ότι γράφονται από το ίδιο χέρι. Μέχρι και οι παρενθέσεις με τους αγγλικούς όρους που μεταφράζουν τα ελληνικά διατηρούνται, προς πείσμα εκείνων που αναρωτιούνται αν η λέξη 'observatory' είναι πιο κατανοητή στο ελληνικό κοινό από τη λέξη “παρατηρητήριο”. Με βάση τα συμφωνηθέντα, το Κέντρο θα αναλάβει να αποκαταστήσει τα “greek statististics” για τα οποία έκανε λόγο η Α. Διαμαντοπούλου στους Δελφούς. Η βασική, όμως, αποστολή του, είναι η “μεταφορά βέλτιστων πρακτικών” στα ελληνικά πανεπιστήμια και “η ορθολογική αφομοίωση/υλοποίησή τους σε εθνικό επίπεδο”. Στο κάτω κάτω δεν θα την έχουμε για πάντα την κ. Κατέχη σε ρόλο επίσημου συμβουλάτορα. Θα πρέπει να δούμε και τις εγχώριες και πάντα πρόθυμες δυνάμεις.

Ντόπιοι συμβουλάτορες

Τόσο πρόθυμες που άκουγαν τον πρωθυπουργό και την υπουργό να βρίζει τα πανεπιστήμια και τους πανεπιστημιακούς και να ανακοινώνουν το τέλος του δημοκρατικού πανεπιστημίου και δεν έβγαζαν τσιμουδιά. Ναι, για την ηγετική ομάδα της ΠΟΣΔΕΠ μιλάμε που η δημόσια αντίδρασή της στα εξαγγελθέντα για τα πανεπιστήμια, από τους Δελφούς, εξαντλήθηκε σε μια διατύπωση παραπόνων γιατί η κυβέρνηση προτίμησε στην παρούσα φάση ξένους συμβουλάτορες και όχι ντόπιους. Για ξεκάρφωμα μπήκε και μια... έντονη διαμαρτυρία για τα “όσα απαξιωτικά, ισοπεδωτικά, συκοφαντικά και κακόγουστα αναφέρθηκαν από τον πρωθυπουργό" (αλλά όχι και από την υπουργό), για τα ΑΕΙ.

Με συνοπτικές διαδικασίες

Η πρώτη απόπειρα για την επικύρωση της συμφωνίας “απευθείας ανάθεσης”, προσέκρουσε στην αποχώρηση -από τη συνεδρίαση της Διοικούσας Επιτροπής της ΠΟΣΔΕΠ το προηγούμενο Σάββατο- της Συσπείρωσης και της ΔΗΠΑΚ. Μετά την αποχώρηση αυτή και την αμφισβήτηση απαρτίας, “αποφασίστηκε” “το θέμα να μείνει σε διαβούλευση μέχρι την Κυριακή το βράδυ. Παρακαλούνται οι συνάδελφοι να στείλουν τις τοποθετήσεις τους μέχρι τότε ώστε να ολοκληρωθεί η ψηφοφορία”! Ακόμη μια λεπτομέρεια για τις... δημοκρατικές διαδικασίες που χαρακτηρίζουν τη λειτουργία της ηγετικής ομάδας : Το “θέμα” κοινοποιήθηκε στα μέλη της Διοικούσας Επιτροπής την προηγούμενη Παρασκευή αργά το βράδυ για να το συζητήσουν και να το καταλήξουν το Σάββατο!

Όμως, αυτό “το θέμα” καθόρισε όλη τη συνεδρίαση της Διοικούσας Επιτροπής. Την ώρα που η κυβέρνηση επιχειρεί να προωθήσει αλλαγές που, κατά δήλωσή της, θίγουν το DNA του Πανεπιστημίου”, τι νομίζετε ότι φέρνει για συζήτηση η ηγεσία της ΠΟΣΔΕΠ; Το ζήτημα της “νομιμοποίησης” της Ομοσπονδίας. Καθόλου τυχαίο καθώς η “νομιμοποίηση” της Ομοσπονδίας, δηλαδή το καταστατικό, συνδέεται απόλυτα με την “πρωτοβουλία” για τη σύσταση του Κέντρου.

Δεύτερο θέμα που απασχόλησε τη συνεδρίαση ήταν μια διευκόλυνση. Η πλειοψηφία της ΠΟΣΔΕΠ συνεπικουρούμενη από τη ΔΗΠΑΚ, αποφάσισε να διευκολύνει την κυβέρνηση στους χειρισμούς της για τη μετάλλαξη των πανεπιστημίων, ορίζοντας το Συνέδριο της Ομοσπονδίας τον Ιανουάριο. Αυτό σημαίνει ότι η ΠΟΣΔΕΠ, αν η κ. Διαμαντοπούλου πιάσει τα χρονοδιαγράμματά της, θα κάνει Συνέδριο μετά την ψήφιση του νόμου! Ματαίως, η Συσπείρωση επέμεινε στην επίσπευση του Συνεδρίου για τις αρχές ή τα μέσα Δεκεμβρίου, ώστε η Ομοσπονδία να έχει εγκαίρως τα πολιτικά μέσα για την αντιπαράθεσή της με την κυβέρνηση! Ποια αντιπαράθεση; Οι άνθρωποι δεν θέλουν καμία αντιπαράθεση. Το Κέντρο θέλουν!

"Αποφάσεις" χωρίς συζήτηση

Πώς θα το περάσουν; Μπορεί και στον ... ύπνο αν δεν “τσιμπήσουν” όλα τα μέλη της πλειοψηφίας και έχουν διαρροές. Άλλωστε, δεν είναι η πρώτη φορά που το κάνουν. Να πώς το περιγράφει το μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας, Χ. Κουρουνιώτης, από την πλειοψηφία. Στη συνεδρίαση, λέει, της Διοικούσας Επιτροπής (του προηγούμενου Σαββάτου) τα κείμενα για το Πιστοποιητικό Παιδαγωγικής Επάρκειας και την Επιμόρφωση των Εκπαιδευτικών δεν συζητήθηκαν ούτε καν αναγνώστηκαν. Η συνάδελφος γραμματέας (σ.σ.: Ε.Μπουρνόβα) είπε ότι θα σταλούν στα μέλη της Διοικούσας Επιτροπής για ενημέρωση και παρατηρήσεις, πριν κυκλοφορήσουν ως αποφάσεις. Αντί γι' αυτό, πριν λίγο αναρτήθηκαν στην ιστοσελίδα ως αποφάσεις της Δ.Ε. (Τα λάβαμε κι εμείς οι δημοσιογράφοι και απορήσαμε μάλιστα μ' αυτό το μπαράζ ανακοινώσεων επί παντός επιστητού αλλά όχι για το ζητούμενο: Τις αλλαγές στα πανεπιστήμια, τις απίστευτες περικοπές χρηματοδότησης, την αθέτηση των προγραμματικών συμφωνιών πανεπιστημίων-κυβέρνησης που είχε στηρίξει και η ηγεσία της ΠΟΣΔΕΠ κ.ο.κ.).

Αλλά οι κοπτάτσιες δεν σταματούν εδώ. Ο κ.Κουρουνιώτης αποκαλύπτει ότι ως μέλος της Ε.Γ. Είχε αναλάβει τον συντονισμό της σχετικής ομάδας εργασίας αλλά στη συνέχεια διαφώνησε με τον πρόεδρο (Ν. Σταυρακάκη) και τη γραμματέα σχετικά με τη σύνθεση της ομάδας και καθαιρέθηκε από συντονιστής. Επιπλέον αυτή η ομάδα συναντήθηκε μόνο μια φορά.

Ποια ήταν η αντιπαράθεση με το υπουργείο στο θέμα του Πιστοποιητικού; 'Οτι στην Επιτροπή που συγκρότησε για να μελετήσει το θέμα, δεν περιλαμβάνονταν “τα προτεινόμενα πρόσωπα από την ΠΟΣΔΕΠ” γεγονός που καταγγέλλεται ως “ανεπίτρεπτο, πρωτοφανές και προσβλητικό”. Και χωρίς το Κέντρο, αυτοί συμπεριφέρονται ως θιγμένοι σύμβουλοι. Φαίνεται ότι έχουν πάρει πολύ στα σοβαρά τη διαμαρτυρία του πρωθυπουργού ότι τα πανεπιστήμια δεν παίζουν τον ρόλο του τεχνικού συμβούλου και πάνε να αποκαταστήσουν την εικόνα μετατρέποντας με συνοπτικές διαδικασίες, το συνδικαλιστικό όργανο των πανεπιστημιακών σε ... think tank. Και να φανταστείτε ότι πήραν τη διοίκηση της Ομοσπονδίας για να την απαλλάξουν τάχα από τους “σταλινικούς” και τις “σέχτες” της Αριστεράς...

Την εβδομάδα που έρχεται η κυβέρνηση ανακοινώνει πιο εξειδικευμένα τις προτάσεις για τη μετάλλαξη των πανεπιστημίων. Όποιος πανεπιστημιακός θέλει να γίνει σύμβουλος μπορεί. Όποιος δεν θέλει μπορεί να παραμείνει Πανεπιστημιακός;