Στη δέκατη παρουσία της στη μεγάλη διοργάνωση της γηραιάς ηπείρου και έξι χρόνια μετά τον τελικό στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας, η ελληνική ομάδα έχει «σφραγίζει» μια θέση πάνω στο βάθρο των νικητών και πάει για ακόμη πιο ψηλά.
Ίσως γιατί η ιστορία τής χρωστάει… Και η αναμέτρηση με τη Ρωσία είναι μια καλή ευκαιρία για τις αθλήτριες του Γιώργου Μορφέση να πάρουν πίσω ό,τι στερήθηκαν πριν από ένα χρόνο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Ρώμης από την ίδια ομάδα, όταν έχασαν το χάλκινο μετάλλιο.
Η πορεία εκείνη δεν ήταν πυροτέχνημα. Και οι Ελληνίδες το απέδειξαν με την παρουσία τους στο Ζάγκρεμπ. Αυτό που μένει τώρα να κάνουν είναι να «καθαιρέσουν» από το θρόνο της την «αρκούδα», η οποία στις δύο τελευταίες διοργανώσεις έχει το ρόλο του… αφεντικού στην Ευρώπη. Και σίγουρα ξέρουν τον τρόπο, φτάνει να το πιστέψουν…
Οι δύο φιναλίστ βρέθηκαν αντιμέτωπες τέσσερις φορές φέτος στα τουρνουά προετοιμασίας, μετρώντας από δύο νίκες, ενώ στη μονομαχία τους στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα για τη φάση των ομίλων, αναδείχθηκαν ισόπαλες 7-7. Άρα ξέρουν…
«Να ελέγξουμε το ματς»
Αυτό που προσπαθεί τώρα να κάνει ο Γιώργος Μορφέσης 24 ώρες πριν από τον τελικό, είναι να αποφορτίσει τις αθλήτριές του και να διώξει από πάνω τους το άγχος. Για το λόγο αυτό, αποφάσισε την τελευταία ημέρα να κάνει μόνο μία προπόνηση και στη συνέχεια να δώσει το «ελεύθερο» στις παίκτριες.
«Αποφασίσαμε να αφήσουμε τις παίκτριες ελεύθερες για να αποφορτιστούν. Εδώ και τρεις μήνες μόνο βίντεο βλέπουν. Η ψυχολογία μας είναι στα ύψη, υπάρχει ηρεμία, αισθανόμαστε υπέροχα»,δήλωσε ο ομοσπονδιακός τεχνικός, ενώ αναφέρθηκε και στα τεχνικά στοιχεία που θα ακολουθήσει η Εθνική στο δρόμο για το χρυσό μετάλλιο.
«Αυτό που πρέπει πρώτα από όλα να προσέξουμε είναι να αντεπεξέλθουμε στο πιεστικό πρέσινγκ που παίζουν οι Ρωσίδες και να περιορίσουμε στο ελάχιστο εάν είναι δυνατόν τις λεγόμενες μικρές κόντρες που επιχειρούν να παίξουν συνέχεια. Από την άλλη θα πρέπει να δουλέψει πολύ η δική μας περιφερειακή γραμμή και να περάσουμε όσες πιο πολλές φορές γίνεται την μπάλα στη φουνταριστή μας για να κερδίσουμε αποβολές.
Τέτοια παιχνίδια στο σύγχρονο πόλο κρίνονται πλέον σε πολύ μεγάλο βαθμό στον παίκτη παραπάνω και στον παίκτη λιγότερο. Ένα ακόμα στοιχείο που θέλει τεράστια προσοχή είναι ο ρυθμός του αγώνα. Εμείς θα πρέπει πάση θυσία να επιδιώξουμε να ελέγξουμε το ρυθμό του αγώνα, να μην αφήσουμε τις Ρωσίδες να δώσουν τον γρήγορο ρυθμό στον οποίο αρέσκονται και να πάνε το παιχνίδι στα ίσα, δηλαδή έξι εναντίον έξι», συμπλήρωσε.
Ο μεγάλος τελικός θα αρχίσει στις 8.30 μ.μ., ενώ δύο ώρες νωρίτερα (6.30 μ.μ) στον μικρό τελικό της διοργάνωσης, Ιταλία και Ολλανδία θα διεκδικήσουν το χάλκινο μετάλλιο.
πηγη: www.gazzetta.gr