Πέμπτη 9 Σεπτεμβρίου 2010

30,8% η ανεργία νέων ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ, 19,8% στην Ε.Ε.

Σε απάντησή του προς τον ευρωβουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Γ. Παπανικολάου, επισημαίνει ότι η κατάσταση είναι περισσότερο δραματική για τους νέους ηλικίας 15-29 ετών, με το ποσοστό ανεργίας να φθάνει το 30,8%, όταν ο αντίστοιχος μέσος όρος στην Ευρώπη δεν ξεπερνά το 19,8%. Ο αρμόδιος για την απασχόληση και τις κοινωνικές υποθέσεις επίτροπος, αναφέρεται μάλιστα σε αδυναμία περιορισμού της μακροχρόνιας ανεργίας στη χώρα μας, γεγονός που, όπως επισημαίνει, προκαλεί ανησυχίες για τη δυνατότητα επανένταξης των μακροχρόνια ανέργων στην ελληνική αγορά εργασίας.

Στον διάλογο που έγινε, μεταξύ του Ελληνα ευρωβουλευτή και του επιτρόπου, ο τελευταίος, υπεραμυνόμενος του Μνημονίου, απέφυγε να δώσει μία σαφή απάντηση στο αν οι εργασιακές περικοπές που αποφάσισε η ελληνική κυβέρνηση αποτελούν καθαρή επιλογή της ή εντάσσονται στο μνημόνιο συνεργασίας. Κατά τον επίτροπο, η μείωση του ποσού του βασικού μισθού, που επιβλήθηκε στην Ελλάδα, θα οδηγήσει σε μείωση του κόστους εργασίας και σε περισσότερη... απασχόληση.

Σε άλλο μήκος κύματος κινούμενο το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε, χθες, Ψήφισμα με το οποίο απαιτεί από τα κράτη-μέλη να έχουν εξασφαλίσει, μέχρι το 2020, ότι τρεις από τους τέσσερις οικονομικά ενεργούς πολίτες της Ευρωπαϊκής Ενωσης θα εργάζονται. Δίνοντας ιδιαίτερο βάρος στην εξασφάλιση απασχόλησης για τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, το Ψήφισμα αναφέρει ότι, μέχρι το 2014, θα πρέπει να έχουν αυξηθεί κατά 10% τα ποσοστά απασχόλησης των γυναικών, των ατόμων με αναπηρία, εκείνων που έχουν ιστορικό μετανάστευσης, των νέων ηλικίας 15-25 ετών και των ατόμων ηλικίας 50-64 ετών.

Αναφερόμενη στην ανεργία που μαστίζει τη νεολαία, η έκθεση υπογραμμίζει ότι το 90% των νέων ηλικίας 15-24 ετών θα πρέπει να βρίσκονται στο στάδιο εκπαίδευσης, κατάρτισης ή και απασχόλησης ενώ καλούνται και τα κράτη-μέλη να καθορίσουν τους εθνικούς τους στόχους έτσι ώστε, μέχρι το 2020, να μειωθεί σε κάτω από 10% το ποσοστό εγκατάλειψης του σχολείου.



enet.gr