Πέμπτη 9 Σεπτεμβρίου 2010

Βαθια θα βαλουν το χερι στην τσεπη οι γονεις ενοψει σχολειων

Ανοίγουν τη Δευτέρα τα σχολεία και όπως κάθε χρόνο μικροί και μεγάλοι μαθητές αναζητούν την κατάλληλη σχολική τσάντα που θα σηκώσει για φέτος το «βάρος» των μαθημάτων. Το δίλημμα των γονιών μεγάλο, καθώς η οικονομική κρίση δεν αφήνει πολλά περιθώρια για «σπατάλες» , ενώ τα παιδιά ζητούν τα επώνυμα και ακριβά προϊόντα που βλέπουν στις διαφημίσεις. Η κίνηση στην αγορά των σχολικών είναι στα περσινά επίπεδα με τους καταστηματάρχες να προσελκύουν το κοινό με προσφορές και χαμηλές τιμές.

Πρώτα στις προτιμήσεις των παιδιών είναι τα διαφημιζόμενα προϊόντα, τα οποία όπως παραδέχονται και οι καταστηματάρχες έχουν λίγο τσιμπημένες τιμές λόγο των προμηθευτών. Παράλληλα υπάρχει κάποια μικρή αύξηση στην τιμή του χαρτιού, η οποία επηρεάζει ανοδικά την τιμή των τετραδίων. Ωστόσο, υπάρχουν αρκετές οικονομικές λύσεις για γονιούς που ψάχνουν, οι οποίες αφορούν τόσο προσφορές περσινών προϊόντων όσο και εκπτώσεις σε καινούργια είδη.
Η κ. Χαρά Νέου, υπάλληλος σε βιβλιοπωλείο, δηλώνει ότι «οι τιμές των σχολικών είναι πολύ καλές φέτος, καλύτερες μάλιστα σε σχέση με πέρσι, ενώ υπάρχουν και προσφορές, ώστε κάθε γονιός μπορεί να βρει πολύ οικονομικές λύσεις». Τονίζει μάλιστα ότι «ένας γονιός με μετρημένο προϋπολογισμό μπορεί με 30 ευρώ να αγοράσει καλές και ποιοτικές λύσεις που περιλαμβάνουν όλα τα αναγκαία σχολικά είδη». Η κ. Πόπη Καμπάνη, ιδιοκτήτρια βιβλιοπωλείου, δηλώνει στο φακό του Πατρίδα ότι ο προϋπολογισμός που θα χρειαστεί ένας γονιός για την αγορά των σχολικών ειδών εξαρτάται από το ποσό που είναι διατεθειμένος ο ίδιος να δώσει. Όπως λέει χαρακτηριστικά, «μπορεί να ξοδέψει κατά μέσο όρο γύρω στα 50 ευρώ για τα σχολικά είδη του παιδιού του, αλλά μπορεί να δώσει και το ίδιο πόσο μόνο για μια επώνυμη τσάντα». Την ίδια άποψη έχει και ο κ. Κώστας Κοιλαλούς, ιδιοκτήτης βιβλιοπωλείου, ο οποίος σχολιάζει ότι «ένας γονιός πρέπει να διαθέσει γύρω στα 50-60 ευρώ για τις σχολικές αγορές». Ο κ. Βασίλης Λιόντος, ιδιοκτήτης βιβλιοπωλείου, συνιστά στους γονείς να είναι προσεχτικοί και να μην βιάζονται στις αγορές τους, ενώ τους συμβουλεύει «να κάνουν μόνοι τους κάποιες αγορές, γιατί πολλές φορές τα θέλω των παιδιών δεν αγγίζουν το δικό μας σκεπτικό ή τα προβλήματα που μπορεί να έχει ένας γονιός».

Όσον αφορά την κίνηση της αγοράς, οι απόψεις διίστανται, με κάποιους καταστηματάρχες να δηλώνουν ότι η κίνηση είναι περιορισμένη σε σχέση με πέρσι και κάποιους άλλους να δηλώνουν ότι κυμαίνεται γύρω στα περσινά επίπεδα. Γεγονός είναι ωστόσο ότι όλοι προσπαθούν να διευκολύνουν το αγοραστικό κοινό κρατώντας τις τιμές και προσφέροντας κάποιες πολύ οικονομικές λύσεις. Για παράδειγμα, ο κ. Κοιλαλούς πουλά τα περσινά είδη στη μισή τιμή, ενώ κάνει έκπτωση ως και 10% στα καινούργια είδη όταν πρόκειται για κάποιον πελάτη. Αντίστοιχα, ο κ. Λιόντος έχει προσφορές στα αναλώσιμα είδη, ενώ κάνει έκπτωση σε περίπτωση μεγάλου όγκου αγορών.

Ε.ΛΑΛΙΔΟΥ

αναδημοσιευση απο το www.tvpatrida.gr