Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου 2010

ΝΕ Χίου του ΚΚΕ: Θα υπάρξει συνέχεια στα αντιλαϊκά μέτρα!


Η φορολογική επίθεση της κυβέρνσης του ΠΑΣΟΚ δεν θα έχει τελειωμό. Δεν θα ολοκληρωθεί με την κατάργηση του πετρελαίου θέρμανσης. Τους επόμενους μήνες, σύμφωνα με τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, θα εφαρμοστεί και το σχέδιο για τις μετατάξεις προϊόντων του ΦΠΑ από το χαμηλό συντελεστή στον υψηλό.
Λόγος γίνεται για εκατοντάδες ονομασίες τροφίμων, φαρμάκων και υπηρεσιών, που θα οδηγήσουν σε μια απίθανη ακολουθία αλυσιδωτών ανατιμήσεων, οι οποίες θα αποτελέσουν χαριστική βολή για εκατοντάδες χιλιάδες λαϊκά νοικοκυριά. Οι δεσμεύσεις, που έχει αναλάβει το ΠΑΣΟΚ έναντι του μεγάλου κεφαλαίου και μέσω του μνημονίου, δεν πρόκειται να σταματήσουν ούτε στην αύξηση του ΦΠΑ που θα γίνει μέσα στο 2011. Θα ακολουθήσουν και νέες μετατάξεις το μεθεπόμενο χρόνο. Ιδού, με βάση το γράμμα του μνημονίου, τι έχει σχεδιαστεί και αναμένεται να πέσει επί των κεφαλών των εργαζομένων:
· Αμεση «διεύρυνση της βάσης του ΦΠΑ μέσω της εφαρμογής σε υπηρεσίες, οι οποίες σήμερα εξαιρούνται και μεταφορά σημαντικού ποσοστού (τουλάχιστον 30%) των αγαθών και υπηρεσιών που επί του παρόντος εμπίπτουν στην μειωμένη κανονική κλίμακα, με απόδοση 1.000 εκατομμυρίων ευρώ».
· Για τα τέλη του 2011, «περαιτέρω διεύρυνση της βάσης του ΦΠΑ με την εφαρμογή του κανονικού συντελεστή για αγαθά και υπηρεσίες που τώρα υπάγονται στον μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ, στοχεύοντας την συλλογή τουλάχιστον επιπλέον 300 εκ. ευρώ».
· «Ενεργοποίηση των τεκμηρίων φορολόγησης των επαγγελματιών με απόδοση τουλάχιστον 400 εκατομμύρια ευρώ το 2011 και αυξανόμενες αποδόσεις το 2012 και 2013», κάτι που σημαίνει ότι οσονούπω θα ανακοινωθούν μέτρα για την κεφαλική φορολόγηση των εισοδημάτων των αυτοαπασχολούμενων και των μικρών ΕΒΕ, οι οποίοι μετά τα αλλεπάλληλα πλήγματα που δέχονται από την, σε βάρος τους επίθεση, κυβέρνησης - μονοπωλίων, θα έχουν να αντιμετωπίσουν τη φορολογική τους εξόντωση.
· «Ειδικός φόρος κατανάλωσης για τα μη αλκοολούχα ποτά», επιβολή, δηλαδή φόρου πολυτελείας στους χυμούς, στα αναψυκτικά και τα αφεψήματα.
· «Σταδιακή εισαγωγή «πράσινου φόρου».
· «Διεύρυνση της φορολογικής βάσης ακίνητης περιουσίας αναπροσαρμόζοντας τις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων». Με τον τρόπο αυτό. θα γίνουν ακόμα πιο ακριβά τα ακίνητα για τους εργαζόμενους που ενδιαφέρονται να αποκτήσουν στέγη, ενώ πολλοί εργαζόμενοι θα κινδυνέψουν να πέσουν και στην απόχη της φορολόγησης των ακινήτων, αφού πρόθεση της κυβέρνησης είναι να αυξήσει τελικά τις αντικειμενικές αξίες στα όρια των τιμών της αγοράς.
Ο καθένας καταλαβαίνει ποια είναι η άλλη όψη αυτού του νομίσματος. Ναι, είναι οι νέες φοροαπαλλαγές και διευκολύνσεις προς το κεφάλαιο. Σε πλήρη αντίθεση με τα όσα διατυμπάνιζε προσωπικά ο Γ. Παπανδρέου πριν από τις εκλογές, αλλά και τους πρώτους μήνες της διακυβέρνησης από το ΠΑΣΟΚ, η κυβέρνηση σπεύδει τώρα να ικανοποιήσει τα «αιτήματα» του ΣΕΒ και των άλλων ομάδων της ολιγαρχίας προωθώντας:
· Τη μείωση της φορολογίας στα διανεμόμενα κέρδη από το 40% στο 24%.
· Την επιτάχυνση του χρονοδιαγράμματος αποκλιμάκωσης στη φορολογία του μεγάλου κεφαλαίου από το 24% στο 20%. Δηλαδή, αντί να αυξήσει τους συντελεστές φορολόγησης του κεφαλαίου, έστω στο 45% που ίσχυε πριν μερικά χρόνια, τους μειώνουν ακόμη 4 ποσοστιαίες μονάδες.
Επίσης, όπως προβλέπει το μνημόνιο, η κυβέρνηση έχει αναλάβει δεσμεύσεις να:
· «Τροποποιήσει τη νομοθεσία, ώστε να περιορίσει τα φορολογικά εμπόδια σε συγχωνεύσεις και εξαγορέςεπιχειρήσεων», να καταργηθεί, δηλαδή κάθε φορολογικός έλεγχος και να δοθούν πλήρεις φοροαπαλλαγές για τις περιπτώσεις που οι κεφαλαιοκράτες προχωρούν σε συγκέντρωση και συγκεντροποίηση των κεφαλαίων τους.
· «Τροποποιήσει τη νομοθεσία για τη μη μεταφορά συσσωρευμένων ζημιών», να μπορούν δηλαδή οι υπάρχουσες και οι συγχωνευόμενες επιχειρήσεις να μην πληρώνουν φόρους συμψηφίζοντας τις λογιστικές ζημιές που μπορούν να εμφανίζουν κάποιες χρονιές με τα υπερκέρδη άλλων χρόνων.
Αυτά σε ό,τι αφορά τα φορολογικά. Γιατί από εκεί και πέρα έχουμε τα κίνητρα από τους δήθεν αναπτυξιακούς νόμους, τα κονδύλια του ΕΣΠΑ, τη χρηματοδότηση των ασφαλιστικών και άλλων εισφορών κ.ο.κ. Με βάση τα παραπάνω δεδομένα, η ρήση του πρωθυπουργού στο Πολιτικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ«γι' αυτήν την κυβέρνηση οι φόροι δεν είναι χαράτσι, είναι αλληλεγγύη, γιατί οι φόροι θα πάνε εκεί που πρέπει να πάνε», μιλάει από μόνη της.
Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ «πατάει» τους εργαζόμενους, ώστε να επιδείξει αλληλεγγύη και να στηρίξει τους εκπροσώπους του μεγάλου κεφαλαίου, που ταλανίζονται από την οικονομική κρίση. Μόνο που επειδή ακριβώς την κρίση την προκάλεσαν οι ίδιοι οι κεφαλαιοκράτες, οι εργαζόμενοι δεν τους χρωστάνε, ούτε πρέπει να πληρώσουν τα σπασμένα. Την κρίση να πληρώσει η ολιγαρχία.
Εχουν σκοπό να κλιμακώνουν
Οι αντιδραστικές επιλογές της κυβέρνησης δε θα σταματήσουν. Μετά την ονομαστική μείωση των αποδοχών των εργαζομένων που συνέβη για πρώτη φορά στα μεταπολεμικά χρονικά, μετά τις αλχημείες του φορολογικού νομοσχεδίου, οι οποίες οδηγούν σε νέα φοροαφαίμαξη τα λαϊκά εισοδήματα, μετά τη ραγδαία (δύο φορές) αύξηση των φόρων στα καύσιμα, στα ποτά και την εκτόξευση των συντελεστών του ΦΠΑ, μετά την ανατροπή του συνταξιοδοτικού και την ακόμα μεγαλύτερη ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων, φτάσαμε στο σημείο τα ρημαγμένα από την κυβερνητική πολιτική λαϊκά νοικοκυριά, τους επόμενους μήνες, να μην έχουν να πληρώσουν για τη θέρμανση των σπιτιών τους, τους λογαριασμούς της ΔΕΗ, το νερό, το νοίκι. Πρόκειται για έναν ανείπωτο παραλογισμό, μια παραφροσύνη, μια εγκληματική επιλογή στο βωμό του κέρδους του κεφαλαίου. Αρκεί να φέρουμε στη μνήμη μας, ότι πριν από τις ανατροπές, στις τότε χώρες του σοσιαλισμού, οι εργαζόμενοι είχαν λύσει οριστικά και διά παντός τέτοιου είδους καθημερινές, αλλά στοιχειώδεις, ανάγκες. Ολα τα νοικοκυριά είχαν το σπίτι τους, όλα τα νοικοκυριά είχαν το ρεύμα τους, όλα τα νοικοκυριά είχαν σε εικοσιτετράωρη βάση ζεστό νερό, όλα τα νοικοκυριά είχαν το χειμώνα θέρμανση σε εικοσιτετράωρη βάση, και για όλα αυτά πλήρωναν όλο κι όλο το 4% - 5% του εισοδήματός τους.
Ο λαός δεν έχει πει ακόμη την τελευταία του κουβέντα!
Σήμερα περισσότερο από ποτέ είναι αναγκαία η στήριξη και ανάπτυξη ενός Μετώπου εργατών, αγροτών, νεολαίας, γυναικών, φοιτητών μέσα από το ΠΑΜΕ, τις ταξικές συσπειρώσεις για να πάρουν μια απάντηση σε αυτά τα σχέδια. Δεν φοβούνται την στείρα αγανάκτηση, ούτε πολύ περισσότερο την αποχή. Αυτό που φοβούνται είναι η οργανωμένη πάλη με τις ταξικές. δυνάμεις που στηρίζει το ΚΚΕ. Ας γίνει ένα μεγάλο βήμα και με την ψήφο μας στις επερχόμενες τοπικές εκλογές με την αποφασιστική στήριξη των ψηφοδελτίων της “Λαϊκής Συσπείρωσης”.
Χίος 11/9/2010