Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου 2010

ΝΕ Χίου του ΚΚΕ: Τι θα γίνει με το πετρέλαιο το χειμώνα που έρχεται;


H κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ γονατίζει τα λαϊκά νοικοκυριά. Πάει παραπέρα τη φορολεηλασία των κουτσουρεμένων τους εισοδημάτων, ενισχύοντας τον απεχθή φορολογικό της μηχανισμό με νέα αντιλαϊκά - φορομπηχτικά μέτρα, τα οποία μάλιστα δεν περιέχονταν καν στα κείμενα του μνημονίου. Την ίδια στιγμή σε μια επίδειξη ξεδιαντροπιάς και πρόκλησης κατά των λαϊκών στρωμάτων, οι κυβερνώντες προσπαθούν να θεωρητικοποιήσουν το μένος τους σε βάρος των εργαζομένων και την αποφασιστικότητά τους επιβάλλοντας ακόμα πιο ακραία σενάρια αναδιανομής των εισοδημάτων υπέρ του μεγάλου κεφαλαίου.
Αποδεικνύεται έτσι ότι οι εργαζόμενοι όχι απλά δεν έχουν να περιμένουν τίποτα από αυτήν την πολιτική, αλλά ότι αυτή η πολιτική εξασφαλίζει συνεχώς περισσότερα κονδύλια για τη στήριξη της άρχουσας τάξης και δεν έχει τελειωμό.
Η νέα βόμβα έσκασε μέσα στη βδομάδα που πέρασε. Στελέχη του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης αποκάλυψαν ότι μέσα στα σενάρια που επεξεργάζονται για τη βελτίωση των εσόδων, είναι και η κατάργηση του πετρελαίου θέρμανσης. Στην ουσία, πρόκειται για μια πρωτοφανή μεθόδευση, που πολλαπλασιάζει τις συσσωρευμένες αρνητικές συνέπειες που έχει η κυβερνητική πολιτική στις οικογένειες των εργαζομένων, αφού η κατάργηση του πετρελαίου θέρμανσης σημαίνει αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης από τα 21 ευρώ το χιλιόλιτρο σε 412 ευρώ, ή ποσοστό αύξησης του φόρου κατά 1.861%!!!
Τι σημαίνει αυτό για το χειμώνα που έρχεται; Οτι θα κληθούμε να πληρώσουμε το πετρέλαιο που χρησιμοποιούμε για θέρμανση, μόνο εξαιτίας της αύξησης των φόρων, ακριβότερα σε ποσοστά που φτάνουν και ξεπερνούν το 90%!!!
Υπερβολές, θα σπεύσουν να απαντήσουν κάποια παπαγαλάκια του ΠΑΣΟΚ και της αντιλαϊκής του πολιτικής. Κι όμως, αρκούν μερικοί υπολογισμοί για να συνειδητοποιήσουμε στην πράξη ότι η επιβάρυνση θα είναι ...ακόμα πιο δυσβάστακτη.
Πέρσι τέτοια περίοδο, η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης, χωρίς φόρους, ήταν κατά μέσον όρο 45 λεπτά το λίτρο. Στην τιμή αυτή προστίθεντο, για κάθε λίτρο, 2 λεπτά ειδικός φόρος κατανάλωσης, συν ΦΠΑ 19% επί των 47 λεπτών, δηλαδή ακόμα 8 λεπτά. Αρα η τιμή που εμείς αγοράζαμε το πετρέλαιο θέρμανσης διαμορφωνόταν στα 55 λεπτά το λίτρο.
Αν περάσει το σχέδιο για κατάργηση του πετρελαίου θέρμανσης και με δεδομένο ότι ο ΦΠΑ αυξήθηκε από 19% σε 23%, τότε διαπιστώνουμε ότι, ακόμα και αν δεν αυξηθούν οι τιμές χωρίς τους φόρους (πράγμα απίθανο, αφού οι εταιρείες έχουν κάνει ήδη ανατιμήσεις σε όλα τα καύσιμα), τότε η τιμή θα διαμορφωθεί ως εξής: 45 λεπτά το λίτρο στα οποία θα προστεθούν, για κάθε λίτρο, 41 λεπτά ειδικός φόρος κατανάλωσης. Σε αυτά τα 86 λεπτά θα υπολογιστεί ΦΠΑ 23%, άρα θα προστεθούν ακόμα 20 λεπτά και έτσι η τελική τιμή θα φτάσει να είναι 1,06 ευρώ. Εχουμε, δηλαδή, μια αύξηση της τάξης του 92,7% (!!!), χωρίς καν να υπολογίσουμε ότι οι εταιρείες, ελέω της κυβερνητικής πολιτικής, έχουν επιβάλει και αυτές τις δικές τους ανατιμήσεις.
Ο Γ. Παπανδρέου και το ΠΑΣΟΚ, λίγους μήνες πριν κερδίσουν τις περσινές εκλογές, με τη γνωστή υποκρισία και την πολιτική εξαπάτησης των εργαζομένων που τους διακρίνει ζητούσαν από την τότε κυβέρνηση της ΝΔ, όχι απλά τη διατήρηση του πετρελαίου θέρμανσης αλλά και την πρόσθετη καταβολή επιδόματος θέρμανσης για τους εργαζόμενους, επειδή η κυβέρνηση της ΝΔ, πιστή στις αντιλαϊκές της επιλογές, είχε αποφασίσει το πάγωμα των αποδοχών των δημοσίων υπαλλήλων.
Σήμερα, αυτοί οι ελεεινοί υπηρέτες της άρχουσας τάξης, αφού μείωσαν τις ονομαστικές αποδοχές των εργαζομένων πάνω από 20%, κατακρεούργησαν τις συντάξεις σε αντίστοιχα ποσοστά και μετά τη λαίλαπα των φορολογικών μέτρων που ήδη έχουν πάρει τους προηγούμενους μήνες, έρχονται τώρα και καταργούν το πετρέλαιο θέρμανσης.
Πρέπει να πάρουν την απάντησή μας στηρίζοντας τις ταξικές δυνάμεις που στηρίζει το ΚΚΕ στις τοπικές εκλογές με την στήριξη της Λαϊκής Συσπείρωσης.
Χίος 10/9/2010