Τρίτη 29 Ιουνίου 2010

ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΕΙΡΑΙΑ

Παραμένει το «μπλόκο» του ΠΑΜΕ στο λιμάνι του Πειραιά, με τους απεργούς να έχουν αποκλείσει τις πύλες εισόδου. Διαδηλωτές έχουν καταλάβει τους καταπέλτες των πλοίων που επρόκειτο να ταξιδέψουν προς τα νησιά του Αργοσαρωνικού, εμποδίζοντας τον απόπλου. Κανένα δρομολόγιο για τον Αργοσαρωνικό δεν έχει πραγματοποιηθεί.

Την ίδια ώρα, μέλη του ΠΑΜΕ κατευθύνονται και προς το «Έλυρος», το οποίο είναι προγραμματισμένο να αναχωρήσει στις 21:00 για τα Χανιά. Στόχος τους να ανέβουν στον καταπέλτη του πλοίου και να εμποδίσουν τον απόπλου.

Αναχώρησε ο κύριος όγκος του ΠΑΜΕ

Με μία εντυπωσιακή πορεία, ο κύριος όγκος των διαδηλωτών του ΠΑΜΕ που από νωρίς το πρωί είχε περικυκλώσει το Λιμεναρχείο Πειραιά, αποχώρησε από το λιμάνι.



Οι απεργοί επιβιβάζονται σε τρένα προκειμένου να φτάσουν στην πλατεία Συντάγματος για την κεντρική συγκέντρωση του ΠΑΜΕ.



Απέκλεισαν τις εισόδους

Ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίας αναπτύχθηκαν από αργά το βράδυ στο λιμάνι, προκειμένου να διασφαλίσουν την εύρυθμη λειτουργία του. Ωστόσο, μικρή ομάδα ναυτεργατών, περίπου 50 άτομα, κατάφερε και μπήκε στο λιμάνι, ενώ οι υπόλοιποι διασκορπίστηκαν περιμετρικά της ζώνης του λιμανιού, αποκλείοντας τις πύλες εισόδου. Μάλιστα, οι απεργοί δημιούργησαν μία ανθρώπινη αλυσίδα μπροστά από το Λιμεναρχείο, εμποδίζοντας την είσοδο υπαλλήλων και πολιτών.

Μέλη του ΠΑΜΕ στον καταπέλτη του «Απόλλων Ελλάς»

Μικροεπεισόδια προκλήθηκαν νωρίς το πρωί, στις 06:15, όταν μέλη του ΠΑΜΕ εμπόδισαν τον κατάπλου του πλοίου «Αδαμάντιος Κοραής», με αποτέλεσμα να υπάρξει ένταση με τις δυνάμεις του Λιμενικού και της Αστυνομίας, που προχώρησαν σε ρίψη δακρυγόνων.



Δεν πρόλαβαν να ταξιδέψουν


Το πλοίο «Νεφέλη», που εκτελεί δρομολόγια προς τον Αργοσαρωνικό, έκανε κανονικά το πρώτο του δρομολόγιο, ωστόσο όταν επέστρεψε στο λιμάνι του Πειραιά, περίπου 30 απεργοί ανέβηκαν στον καταπέλτη του πλοίου, εμποδίζοντας τον απόπλου του.

Στις 7:15 ξεκίνησε ο απόπλους των υπόλοιπων πλοίων, τα οποία έφυγαν κανονικά για τους προορισμούς τους, ωστόσο αρκετοί επιβάτες δεν πρόλαβαν να επιβιβαστούν, αφού τα μέλη του ΠΑΜΕ κρατούν αποκλεισμένες τις εισόδους του λιμανιού. Πρόκειται για τα Highspeed 4-5, Blue Star Πάρος, Blue Star Ιθάκη, Speedrunner 2,3,4.

Σύμφωνα με μαρτυρίες, υπήρχαν ταξιδιώτες οι οποίοι είχαν στην κατοχή τους εισιτήρια, αλλά δεν έφτασαν έγκαιρα στο λιμάνι και οι αστυνομικοί τούς ενημέρωσαν ότι δεν μπορούν να μπουν, γιατί τα πλοία φεύγουν άδεια.

Οι επιβάτες που δεν έχουν προμηθευτεί ήδη τα εισιτήριά τους, πιθανότατα δεν θα καταφέρουν να ταξιδέψουν.



Ο απόπλους των Speedrunner 4 και 5, ωστόσο, ήταν περιπετειώδης. Ο καβοδέτης κατά την προσπάθεια του να λύσει τους κάβους ήρθε αντιμέτωπος με απεργούς, οι οποίοι και τον εμπόδισαν να λύσει τους κάβους. Τελικά, το πλοίο απέπλευσε, αφού το πλήρωμα πέταξε τους κάβους στη θάλασσα.
πηγη: www.zougla.gr