Ένα σύγχρονο σύστημα υγείας δημόσιου χαρακτήρα που παρέχει υπηρεσίες υψηλού επιπέδου, ισότιμα προσβάσιμες σε όλους τους πολίτες, αποτελεί προϋπόθεση για την άσκηση αποτελεσματικής κοινωνικής πολιτικής.
Στον αντίποδα των προγραμματικών δεσμεύσεων της Κυβέρνησης για «αναγέννηση και η ολοκλήρωση του ΕΣΥ», η διεύρυνση χρεών[1] και ελλειμμάτων[2] των νοσοκομείων, σε συνδυασμό με τις δεσμεύσεις του προγράμματος σταθερότητας[3] και τη μαζική έξοδο προσωπικού[4] κατά τους επόμενους μήνες, στο πλαίσιο της εφαρμογής του νέου ασφαλιστικού συστήματος, οδηγούν το σύστημα σε εκτός ορίων λειτουργία. Αυτό φαίνεται πως έχει ήδη συμβεί στα μεγάλα νοσοκομειακά ιδρύματα[5] της χώρας και επεκτείνεται προς την περιφέρεια.
Τα αντίστοιχα προβλήματα προσωπικού που αντιμετωπίζει το ΙΚΑ αναμένεται να ενταθούν εντός του προσεχούς Οκτωβρίου, με τη λήξη 1.200 σε σύνολο 8.000 συμβάσεων έργου ιατρών[6]. Παρά την υπογραφή απόφασης ανανέωσης των συμβάσεων αυτών από το Υπουργείο Εσωτερικών Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, το Υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε τη μείωσή τους κατά 30%, γεγονός που οδηγεί με βεβαιότητα, στην κατάρρευση του συστήματος παρεχόμενης περίθαλψης. Σύμφωνα με δημοσίευμα του τοπικού τύπου, το πρόβλημα επιβεβαιώνει και ο Διευθυντής Υγειονομικού του ΙΚΑ Χίου, το οποίο εξυπηρετεί, σε ημερήσια βάση ακόμη και εκτός προγραμματισμένων συναντήσεων, 160 με 200 ασφαλισμένους, ενώ οι ελλείψεις εξοπλισμού επιβαρύνουν περαιτέρω τον προϋπολογισμό του Ιδρύματος.
Παρά τις φιλότιμες προσπάθειες που καταβάλλουν οι εναπομείναντες ιατροί και οι τοπικές διευθύνσεις των μονάδων, τα σοβαρότατα αυτά προβλήματα, χαρακτηρίζονται δυνάμει του άρθρου 27 του Ν. 3232/04 «Θέματα κοινωνικής ασφάλισης και άλλες διατάξεις» ως εξαιρετικές περιπτώσεις και ως τέτοιες πρέπει να αντιμετωπίζονται από την Πολιτεία.
Ερωτώνται οι κ. Υπουργοί:
1. Ποια οργανωτικό-διοικητικά, διαχειριστικά και οικονομικά προβλήματα του Ε.Σ.Υ. έχουν ήδη αντιμετωπισθεί από την Κυβέρνηση και ποιες οι προτεραιότητες που θέτει η νέα πολιτική ηγεσία των συναρμόδιων Υπουργείων, προκειμένου να αποφευχθεί η περαιτέρω υποβάθμισή του, λόγω αποχωρήσεων του νοσηλευτικού και ιατρικού προσωπικού;
2. Πώς προτίθενται να αντιμετωπίσουν τα συναρμόδια Υπουργεία την, κατά 30% περικοπή των συμβάσεων έργου ιατρών ΙΚΑ;
3. Ειδικότερα, για το ΙΚΑ Χίου, σε ποιες ενέργειες προτίθενται να προβούν και με ποιό χρονοδιάγραμμα, ώστε να καλυφθούν οι αυξημένες ανάγκες των ασφαλισμένων και να αντιμετωπισθούν οι ελλείψεις σε αναγκαίο και σύγχρονο ιατρικό εξοπλισμό; Στις ενέργειες αυτές περιλαμβάνεται η κατάρτιση νέου οργανογράμματος;
Ο Ερωτών Βουλευτής Αθήνα 8.9.2010
Βουλευτής Νομού Χίου
[1] 600 εκ. Ευρώ κατά το τελευταίο τρίμηνο του 2009
[2] Τα ελλείμματα έχουν υπερβεί κατά πολύ την πρόβλεψη του προϋπολογισμού (800 εκ.Ευρώ).
[3] Εξοικονόμηση 1,4 δις Ευρώ
[4] Σύμφωνα με την Ομοσπονδία Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας, οι αιτήσεις συνταξιοδότησης αναμένεται να υπερβούν τις 4.000 στους νοσηλευτές, τις 800 έως 1.000 στους ιατρούς όπως και στους διοικητικούς υπαλλήλους, τεχνολόγους και στις λοιπές παραϊατρικές ειδικότητες.
[5] Στον Ευαγγελισμό, λειτουργούν οι μισές κλίνες της μονάδας εμφραγμάτων, είναι κλειστές 6 από τις 12 χειρουργικές αίθουσες, ενώ εκτός λειτουργίας έχει τεθεί και η Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας. Στο Λαϊκό Νοσοκομείο η Μονάδα Τεχνητού Νεφρού λειτουργεί με διπλοβάρδιες. Στο Γενικό Κρατικό Νίκαιας 4 νοσηλευτές καλύπτουν τις ανάγκες 20 ιατρείων.
[6] Εκτιμήσεις της ηγεσίας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Επιστημονικού Υγειονομικού Προσωπικού ΙΚΑ (ΠΟΣΕΥΠΙΚΑ),