Παρασκευή 10 Σεπτεμβρίου 2010

Προκαλεί... εθισμό και αϋπνίες η καφεϊνη;

Το markos.tv σήμερα θα σας μάθει τα πάντα για την καφεϊνη:
Παρότι όλοι σχεδόν την καταναλώνουμε σε καθημερινή βάση μέσω του καφέ αλλά και διαφόρων άλλων ροφημάτων και τροφίμων, οι περισσότεροι δεν γνωρίζουμε τι είναι η καφεΐνη και ποια είναι η ακριβής δράση της στο σώμα μας.

Πρόκειται για μία φυσική ουσία που απαντάται στους καρπούς και τα φύλλα πολλών φυτών, όπως στους κόκκους του καφέ και του κακάο, στα φύλλα του τσαγιού και τους καρπούς του φυτού guarana. Η καφεΐνη εκδηλώνει ήπια διεγερτική δράση στον οργανισμό, γι’ αυτό και η κατανάλωσή της συνεπάγεται την άμεση τόνωσή μας, τη μείωση του αισθήματος κόπωσης και τη βελτίωση της πνευματικής και σωματικής απόδοσης.
Μύθοι και αλήθειες
Η καφεΐνη προκαλεί αφυδάτωση: η διουρητική δράση της καφεΐνης είναι ήπια και παροδική και δεν οδηγεί σε σημαντική απώλεια νερού από το σώμα. Σύμφωνα μάλιστα με τις τελευταίες συστάσεις του Ινστιτούτου Ιατρικής της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των Η.Π.Α, όλα τα μη αλκοολούχα ροφήματα και ποτά, μεταξύ των οποίων και τα καφεϊνούχα, μπορούν να συνεισφέρουν στην καθημερινή ενυδάτωση του οργανισμού».
Η καφεΐνη προκαλεί εθισμό: δεν υπάρχουν επιστημονικές αποδείξεις ότι η καφεΐνη είναι εθιστική. Συμπτώματα όπως πονοκέφαλος και ευερεθιστότητα που μπορεί να παρουσιαστούν όταν κάποιος την διακόψει δεν διαρκούν πάνω από 1-3 μέρες.
H καφεΐνη προκαλεί αϋπνία: η διεγερτική δράση της καφεΐνης δε θεωρείται τόσο έντονη ώστε να επιδράσει αρνητικά στον ύπνο μας. Αυτό εξαρτάται βέβαια και από την ποσότητα και τη συχνότητα κατανάλωσης, καθώς και από την ευαισθησία του κάθε ατόμου στην καφεΐνη.
Τι ποσότητα μπορούμε να καταναλώνουμε μέσα στην ημέρα;
Σύμφωνα με την Αμερικάνικη Ιατρική Εταιρεία, η μέτρια πρόσληψη καφεΐνης κυμαίνεται στα 200-300 mg ημερησίως (ενδεικτικά αναφέρουμε ότι 1 φλιτζάνι στιγμιαίου καφέ περιέχει περίπου 70mg καφεΐνης, 1 φλιτζάνι καφές φίλτρου 100mg καφεΐνης και 1 μικρό φλιτζανάκι ελληνικού καφέ 40mg καφεΐνης), ποσότητα η οποία δεν ενέχει καμία ανησυχία για την υγεία μας.
http://markos.tv/