Παρασκευή 1 Οκτωβρίου 2010

ΙΟΝΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ Πετούν στο δρόμο πάνω από 200 φοιτητές!

Πάνω από 200 φοιτητές του Ιονίου Πανεπιστημίου πετιούνται έξω από τα δωμάτιά τους από την εστία και τα ξενοδοχεία που διέμεναν, μετά την απόφαση της διοίκησης του ιδρύματος να βάλει όρια και φραγμούς στο δικαίωμα των φοιτητών σε δωρεάν στέγαση. Οι παραπάνω φοιτητές ειδοποιήθηκαν σήμερα μέχρι το μεσημέρι να παραδώσουν τα κλειδιά των δωματίων τους! Πετιούνται δηλαδή κυριολεκτικά στο δρόμο, με το πρόσχημα - για την πλειοψηφία από αυτούς - ότι έχουν καθυστερήσει να πάρουν πτυχίο(!), χωρίς να εξετάζεται πόσοι από αυτούς αναγκάζονται π.χ. να δουλεύουν παράλληλα με τις σπουδές, αν σε κάποιους έχουν τύχει σοβαρά προβλήματα κ.ο.κ.

Στο πνεύμα των εξαγγελιών του υπουργείου Παιδείας για μαζικό ξεσπίτωμα φοιτητών πανελλαδικά από τις εστίες, το Ιόνιο Πανεπιστήμιο (που να σημειωθεί ότι μέχρι φέτος κάλυπτε πλήρως τις ανάγκες των φοιτητών σε στέγαση) περικόπτει δραστικά τις παροχές φοιτητικής μέριμνας, σε μια περίοδο που οι ανάγκες των λαϊκών οικογενειών αυξάνονται λόγω και της άγριας αφαίμαξης του λαϊκού εισοδήματος.

Η πρυτανεία στην προχτεσινή συνεδρίαση της Συγκλήτου πρότεινε, λόγω των περικοπών στους προϋπολογισμούς των Πανεπιστημίων, την επιβολή οικονομικών κριτηρίων στη στέγαση με όριο τα 45.000 ευρώ του οικογενειακού εισοδήματος και, παράλληλα, πρότεινε να πετιούνται εκτός δωματίων οι φοιτητές που δεν καταφέρνουν να πάρουν πτυχίο μέσα σε τέσσερα ή πέντε χρόνια. Στην πρόταση αυτή βρήκε συμπαράσταση από τις δυνάμεις της ΠΑΣΠ, που συμφώνησαν να περικοπεί το δικαίωμα στη στέγαση, με κριτήριο τον αριθμό των μαθημάτων που οφείλει ο κάθε φοιτητής, παραβλέποντας συνειδητά ότι το 40% των φοιτητών στην Κέρκυρα και όχι μόνο αναγκάζονται να δουλεύουν για να μπορέσουν να σπουδάσουν. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, μέλη της ΠΑΣΠ έσπευσαν χθες στην εστία να «ενημερώσουν» (βλέπε τρομοκρατήσουν) φοιτητές ότι σήμερα πρέπει να παραδώσουν τα κλειδιά των δωματίων τους!

Σε σχετική ανακοίνωσή του, το ΜΑΣ σημειώνει ότι αν δίνονταν 200.000 ευρώ παραπάνω (από 1.200.000 ευρώ που δίνονται σήμερα) δε θα έμπαινε ζήτημα οικονομικών κριτηρίων για τη στέγαση. Η κυβέρνηση και ο πρύτανης, λέει το ΜΑΣ, υποστηρίζουν ότι δεν έχουν να δώσουν αυτά τα λεφτά, την ίδια ώρα που ΠΑΣΟΚ και ΝΔ δίνουν 53 δισ. ευρώ στις τράπεζες, 50 εκατομμύρια ευρώ στους ξενοδόχους, οι στρατιωτικές δαπάνες το 2009 φτάνουν τα 3,16 δισ. ευρώ και προωθείται η παραπέρα μείωση της φορολογίας από 24% στο 20% για το μεγάλο κεφάλαιο...


πηγη: ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ