Δευτέρα 20 Σεπτεμβρίου 2010

Oι πρωτες καταλήψεις της Χρονιας

Το Σάββατο 18/9 συγκροτήθηκε το Συντονιστικό Αγώνα Σχολείων Πάτρας όπου συμμετείχαν δεκάδες μαθητές από 18 σχολεία της Πάτρας καθώς και εκλεγμένοι αντιπρόσωποι από τμήματα και τάξεις, λυκείων και γυμνασίων. Συζητήσαμε για την άμεση δράση των μαθητών το επόμενο διάστημα με σύνθημα: "ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΗ ΖΩΗ ΠΟΥ ΑΞΙΖΕΙ ΣΕ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΜΑΣ "

ΠΑΛΕΥΟΥΜΕ ΕΝΑΝΤΙΑ:

Ø Στο μνημόνιο και τους νόμους που έχουν ψηφιστεί και κάνουν τις οικογένειές μας να υποφέρουν
Ø Στο σχολείο που βάζει πρώτα τις επιχειρήσεις, που μας θέλει αμόρφωτους
Ø Στο σχολείο – μαγαζί που μας βάζει να πληρώνουμε αναλώσιμα, βιβλία, πετρέλαιο…

ΠΡΟΧΩΡΑΜΕ ΣΕ:

Ø Εβδομάδα δράσης για να μην πληρώσει κανένας μαθητής βιβλίο από την τσέπη του. Μπλοκάρουμε όλες τις διαδικασίες για τα βιβλία των Αγγλικών. Εδώ και τώρα όλα δωρεάν!

ΠΕΜΠΤΗ 23/9
ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ
ΠΟΡΕΙΑ ΣΤΙΣ 10:00 ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΛ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ


ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 24/9

ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΜΕ ΜΑΘΗΤΙΚΑ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑΤΑ

ΣΤΙΣ 20:00 ΣΤΗΝ ΠΛ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ

Καλούμε όλους τους συμμαθητές μας σε κάθε σχολείο, σε κάθε τάξη, σε κάθε τμήμα, σε κάθε γειτονιά της πόλης μας να παλέψουν μαζί μας για να γίνουμε πιο δυνατοί για να απαντήσουμε και σε αυτά που θα μας φέρουν αύριο!

ΔΙΕΚΔΙΚΗΤΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΠΑΛΗΣ ΤΟΥ ΣΑΣΠ 2010 – 2011:

ΔΟΥΛΟΙ ΣΤΟΝ 21ο ΑΙΩΝΑ ΔΕΝ ΘΑ ΓΙΝΟΥΜΕ! ΚΑΜΙΑ ΘΥΣΙΑ – ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΕΙ Η ΠΛΟΥΤΟΚΡΑΤΙΑ! Να καταργηθεί το Μνημόνιο Κυβέρνησης – Ευρωπαϊκής Ένωσης – Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

ΜΟΡΦΩΣΗ – ΔΟΥΛΕΙΑ ΜΕ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΓΙΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΓΟΝΕΙΣ ΜΑΣ! Μόνιμη και σταθερή δουλειά στους εργαζόμενους γονείς μας. Κατώτερος μισθός 1400 ευρώ. Επίδομα ανεργίας 1120 ευρώ σε κάθε άνεργο για όσο διάστημα δεν εργάζεται. Κατάργηση του θεσμού της «μαθητείας». Όχι στο νόμο της κυβέρνησης για μισθό στο 80% του κατώτερου για τους νέους εργαζόμενους. Κανένας νέος έως τα 18 του χρόνια έξω από το δημόσιο σχολείο. Να παρθούν μέτρα στήριξης των λαϊκών οικογενειών για να μπορούν όλοι οι μαθητές να φοιτούν ανεμπόδιστα στο σχολείο, χωρίς να χρειάζεται να εργάζονται. Μέχρι να αντιμετωπιστεί πλήρως το φαινόμενο, 6ωρο – 5μερο – 30ωρο, με αποδοχές 8ωρου και αμοιβή 1400 ευρώ για όσους μαθητές εργάζονται, διευκόλυνση με άδεια και αποδοχές στην περίοδο των εξετάσεων.

ΚΑΜΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ. Να καταργηθούν τα φροντιστήρια, ελληνικά και ξενόγλωσσα. Δεν πληρώνουμε ούτε ευρώ για τη μόρφωση μας. Όχι στον «Καλλικράτη». Καμία εμπλοκή των επιχειρήσεων και της τοπικής διοίκησης στη σχολική ζωή και τα μαθήματα.

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΩΡΕΑΝ ΠΑΙΔΕΙΑ. Να δοθεί το 15% του κρατικού προϋπολογισμού στην παιδεία. Να εξασφαλιστούν τώρα από το κράτος το κόστος για τη λειτουργία των σχολείων (θέρμανση, καθαριότητα). Μαζικές προσλήψεις εκπαιδευτικών με μόνιμη και σταθερή δουλειά για να καλυφτούν τα χιλιάδες κενά. Κατασκευή με ευθύνη του κράτους εργαστηρίων χωρίς την εμπλοκή εταιριών και ιδιωτών. Δωρεάν βιβλία σε όλους τους μαθητές. Ούτε ευρώ για την αγορά ξενόγλωσσων βιβλίων. Δωρεάν διανομή σχολικών ειδών σε όλους τους μαθητές και εργαστηριακό εξοπλισμό για όλους τους μαθητές των ΕΠΑΛ. Δωρεάν διατροφή στο σχολείο με ευθύνη του κράτους. Δωρεάν μετακινήσεις σε όλα τα μέσα μαζικής μεταφοράς.

ΕΝΑ ΣΧΟΛΕΙΟ 12 ΧΡΟΝΟ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΟ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ. Σχολείο με κοινό πρόγραμμα μαθημάτων σε κάθε τάξη για όλους, που θα μορφώνει όλους το ίδιο χωρίς εξαίρεση. Μείωση των μαθητών ανά τάξη στους 20 και για τα εργαστήρια σε 10 μαθητές. Όχι στα τμήματα με 30 μαθητές. Εγγραφή στο δημόσιο σχολείο όλων των παιδιών των μεταναστών, ανεξάρτητα από έγγραφα νομιμοποίησης. Διδασκαλία της μητρικής τους γλώσσας, ιστορίας και γεωγραφίας της χώρας προέλευσης τους ενταγμένα στο αναλυτικό πρόγραμμα του σχολείου

Σχολείο που θα μορφώνει και θα διαμορφώνει ολοκληρωμένες προσωπικότητες, με κριτική σκέψη και όχι να διδάσκει την αντιεπιστημονικότητα, το ξαναγράψιμο της ιστορίας, τον αντικομμουνισμό . Που θα καλλιεργεί τη συλλογικότητα, την αλληλεγγύη, την προσωπική ευθύνη. Σχολείο που στόχο θα έχει τη δημιουργία του πρωταγωνιστή της ζωής, του εργαζόμενου άνθρωπου και όχι του εργαζόμενου – εξάρτημα μιας μηχανής για την παραγωγή κέρδους. Όχι στην αντικατάσταση γνώσης βασικών μαθημάτων με πληροφορίες και δεξιότητες. Νέα προγράμματα επικεντρωμένα στους βασικούς νόμους που κινούν τη φύση, την κοινωνία, τη νόηση, χωρίς την αποσπασματικότητα και την παράθεση ατελείωτων και ασύνδετων πληροφοριών.

ΣΧΟΛΕΙΟ ΠΟΥ ΘΑ ΔΙΝΕΙ ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΟΝ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟ. Δημιουργία με ευθύνη του κράτους όλων των αναγκαίων υποδομών ( κλειστά γυμναστήρια, βιβλιοθήκες, εργαστήρια εικαστικών και μουσικής ). Ουσιαστική αναβάθμιση του μαθήματος της φυσικής και αισθητικής αγωγής εντός του σχολικού προγράμματος με κοινό πρόγραμμα μαθημάτων σε κάθε τάξη. Δωρεάν πρόσβαση των μαθητών σε θέατρα, κινηματογράφους, μουσεία, αρχαιολογικούς χώρους.

ΣΧΟΛΕΙΟ ΠΟΥ ΘΑ ΔΙΑΣΦΑΛΙΖΕΙ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ. Εξασφάλιση σχολιάτρου σε κάθε σχολείο με ευθύνη του κράτους. Καθαρά σχολεία με την εξασφάλιση μόνιμου προσωπικού καθαρισμού. Δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη σε όλους τους μαθητές, ανεξάρτητα αν έχουν ένσημα οι γονείς του, με την κάρτα του μαθητή. Ιδιαίτερη μέριμνα για τα παιδιά των ανέργων και των μεταναστών. Άμεση κάλυψη των αναγκών σε χρηματοδότηση και μεταφορές για τα ειδικά σχολεία.

ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΕ ΖΩΝΤΑΝΕΣ ΜΑΘΗΤΙΚΕΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ. Όχι στον αυταρχισμό και την ποινικοποίηση της δράσης των μαθητικών συμβουλίων. Να καταργηθεί η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου. Να καταργηθούν οι αντιδραστικοί εσωτερικοί κανονισμοί. Όχι στην είσοδο του «αστυνομικού της γειτονιάς» στα σχολεία. Να καταργηθεί ο μαθητικός κανονισμός του Υπουργείου. Οι μαθητικές εκλογές να πραγματοποιούνται με ευθύνη του μαθητικού κινήματος σε ενιαία μέρα και με κανονισμό από τους μαθητές χωρίς καμία εμπλοκή του υπουργείου, δήμων και διευθυντών των σχολείων. Ανεμπόδιστη είσοδο των συνδικάτων στα σχολεία, ιδιαίτερα στα ΕΠΑΛ για ενημέρωση των μαθητών σε συνεργασία με το σύλλογο διδασκόντων.

σχολείο που θα δίνει τα απαραίτητα εφόδια για να επιλέξουμε ποιο επάγγελμα θα σπουδάσουμε μετά την ολοκλήρωση του 12χρονου σχολείο. Επαγγελματικές σχολές δημόσιες και δωρεάν υψηλού επιπέδου μετά το 12χρονο σχολείο. Κατάργηση κάθε πιστοποίησης, το πτυχίο η μόνη προϋπόθεση για το επάγγελμα. Ενιαία Ανώτατη Εκπαίδευση Δημόσια και Δωρεάν. Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους.