Δευτέρα 12 Ιουλίου 2010

ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΤΥΠΟΥ "ΑΓΡΟΓΗ" ΕΠΙ ΜΟΥΣΟΥΡΟΥΛΗ

ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΑΠΟ ΤΟ "ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ"


ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΕ ΜΙΑ νέα υπόθεση σαν αυτή της ΑΓΡΟΓΗ φαίνεται να βρίσκεται η κυβέρνηση, μετά και τις αποκαλύψεις της προηγούμενης εβδομάδας από το «ΘΕΜΑ» αναφορικά με τη Μονάδα Οργάνωσης Διαχείρισης Αναπτυξιακών Προγραμμάτων (ΜΟΔ Α.Ε.), την εταιρεία του Δημοσίου που διαχειρίζεται το Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο Αναφοράς (ΕΣΠΑ).

Συγκεκριμένα, την παρέμβαση του Σώματος Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης προκαλεί η δημοσιοποίηση του οργίου σπατάλης δημόσιου χρήματος στην εταιρεία αλλά και μια σειρά ύποπτων προσλήψεων στη διάρκεια της δια κυβέρνησης της Ν.Δ. Σύμφωνα λοιπόν με πληροφορίες, οι ελεγκτές αναμένεται να επικεντρώσουν το ενδιαφέρον τους στην περίοδο του 2005, και συγκεκριμένα σε διαγωνισμό που ξεκίνησε κατά τους καλοκαιρινούς μήνες και φαίνεται να βόλεψεδεκάδες «γαλάζια» παιδιά. Δεν είναι τυχαίες οι καταγγελίες που δεχτήκαμε και οι οποίες αναφέρονται σε διορισμούς που αφορούσαν σε δύο συγκεκριμένα πολιτικά πρόσωπα: τον τότε αρμόδιο υφυπουργό για τα κοινοτικά προγράμματα κ. Χρήστο Φώλια και τον τότε γενικό γραμματέα αρμόδιο για το ΚΠΣ και νυν βουλευτή της Ν.Δ. κ. Κώστα Μουσουρούλη. Σύμφωνα λοιπόν με καταγγελίες που διερευνά η νέα διοίκηση της ΜΟΔ, οι δυο τους έφτασαν στο σημείο να διορίσουν στην εταιρεία όχι μόνο πολιτικούς τους φίλους, αλλά και άτομα των πολιτικώντους γραφείων. Χαρακτηριστικές είναι οι καταγγελίες που αναφέρονται σε άτομα που τοποθετήθηκαν στη ΜΟΔ Α.Ε. και κατόπιν αποσπάστηκαν στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, αφού κατάγονταν από την εκλογική περιφέρεια του κ. Φώλια, τα Γρεβενά, καθώς και για ανάλογες προσλή-ψεις κατοίκων της Χίου, περιοχή όπου εκλέγεται ο κ. Μουσουρούλης. Πρόκειται για περίπου 20 άτομα τα οποία κυρίως εργάστηκαν στο πολιτικό γραφείο του πρώτου πολιτικού.

Οι ύποπτες

συνεντεύξεις

Οι καταγγελίες που έχουν ήδη περιέλθει στη γνώση του υπουργείου Οικονομίας, Ναυτιλίας και Ανταγωνιστικότητας επικεντρώνονται σε διαγωνισμό του Σεπτεμβρίου 2005, ο οποίος πραγματοποιήθηκε με τη μέθοδο των γραπτών εξετάσεων αλλά και με συνεντεύξεις. Οι περισσότεροι, ενδεχομένως, θα θυμούνται τις ενστάσεις που είχε προκαλέσει αυτή η μέθοδος της Ν.Δ., η οποία κατά κόρον ακολουθήθηκε στον δημόσιο τομέα.

Πρόκειται για διαγωνισμό πρόσληψης 394 ατόμων κυρίως πανεπιστημιακής μόρφωσης. Σύμφωνα με δηλώσεις κομμένων υποψηφίων στην εφημερίδα μας (είναι στη διάθεση κάθε αρμόδιας αρχής), ενώ η πρώτη φάση του διαγωνισμού εξελίχθηκε ομαλά, κατά τη διάρκεια των συνεντεύξεων ήταν ευρέως γνωστό πως «η δουλειά ήταν μιλημένη».

Μάλιστα ακόμα και υποψήφιοι άλλων πολιτικών της Ν.Δ.,όπως για παράδειγμα του τό-

τε υφυπουργού κ. Θανάση Νάκου, αντέδρασαν για το μέγεθος της εύνοιας των ατόμων των επιτελείων Φώλια και Μουσουρούλη. Ηδη με το θέμα έχει απασχοληθεί η νυν διοίκηση της ΜΟΔ Α.Ε., παρά τις πιέσεις που δέχεται το τελευταίο διάστημα από «γαλάζιους»

αλλά και «πράσινους» συνδικαλιστές (καταγγελίες για τις προσλήψεις υπήρξαν και στο διάστημα ΠΑΣΟΚ). Οι τελευταίοι, με το πρόσχημα πως αυτή την περίοδο πραγματοποιούνται διαπραγματεύσεις σε επίπεδο Οργανισμού Διαμεσολάβησης και Διαιτησίας με τη ΜΟΔ Α.Ε. για τη σύναψη ΣΣΕ, πιέζουν τόσο τη διοίκηση όσο και εμάς που διενεργήσαμε τη σχετική έρευνα. Δεν είναι άλλωστε τυχαίες οι επιθέσεις που δέχτηκε η εφημερίδα καθ’ όλη τη διάρκεια της περασμένης εβδομάδας, καθώς και τα υβριστικά e-mail σε περίπτωση που προκύψουν και άλλες αποκαλύψεις. Την ίδια στιγμή Νεοδημοκράτες υπάλληλοι, αισθανόμενοι την ανάγκη να προστατευτούν, διακινούσαν τις διευθύνσεις e-mail δημοσιογράφων της

εφημερίδας, προσκαλώντας σε «υπέρ πάντων αγώνα» τους συναδέλφους τους με σκοπό «το "ΘΕΜΑ" να καταλάβει τη δύναμή μας». Ο προβληματισμός του νυν προέδρου της ΜΟΔ Α.Ε. (ανέλαβε μόλις πριν από τρεις μήνες) κ. Γεράσιμου Ποταμιάνου είναι μεγάλος, καθώς, όπως και ο ίδιος τονίζει: «Εχω ακούσει για ρουσφετολογικές προσλήψεις και ήδη ασχολούμαι με το θέμα», αν και θεωρεί ανεξάρτητη αυτή την έρευνα από τις διαπραγματεύσεις με τους εργαζομένους. «Αυτή την περίοδο προχωρούμε σε επαναξιολόγηση των στελεχών μας και σε αναδιάρθρωση», υποστηρίζει ο κ. Ποταμιάνος, ο οποίος επίσης προσπαθεί να δει το μέγεθος των δαπανών που προκλήθηκαν κατά τη διάρκεια της προηγούμενης διοίκησης, καθώς το Δημόσιο πληρώνει 86,3 εκατ. ευρώ για τη λειτουργία της εταιρείας. Σήμερα η εταιρεία απασχολεί 1.186 άτομα, εκ των οποίων μόνο οι 128 εργάζονται εντός της εταιρείας, όπως μας είπε ο κ. Ποταμιάνος.

Τ ο πιο εντυπωσιακό στοιχείο της υπόθεσης είναι οι ιδιαίτερα υψηλές, έως και εξωφρενικές, δαπάνες για τη στέγαση της ΜΟΔ. Με εκατοντάδες ακίνητα του ελληνικού κράτους κυριολεκτικά να είναι άδεια, η ΜΟΔ Α.Ε. με εντολή της προηγούμενης κυβέρνησης εγκαταστάθηκε επί της οδού Λ. Ριανκούρ 78Α, πληρώνοντας για το κτίριο αυτό το ποσό-πρόκληση των 19,3 εκατ. ευρώ! Σαν να μην έφτανε αυτή η απίστευτη δαπάνη, η προηγούμενη διοίκηση επί Ν.Δ. δαπάνησε 13 εκατ.ευρώ σε έξοδα εξοπλισμού γραφείων.

Παράλληλα, καταγγελίες υπαλλήλων θέτουν ερωτήματα σε ό,τι αφορά την προμήθεια μιας σειράς πληροφοριακών και άλλων συστημάτων, τα οποία σήμερα ρημάζουν. Η εταιρεία για τέτοιου είδους συστήματα στα χρόνια της Ν.Δ. φέρεται να έχει δαπανήσει πάνω από 50 εκατ. ευρώ, ενώ μόνο το 2008 αγόρασε εξοπλισμούς 19,3 εκατ. ευρώ και το 2009 7,2 εκατ. ευρώ.

ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΥ από ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ