Πέμπτη 1 Ιουλίου 2010

ΕΞΟΡΙΖΟΥΝ ΔΙΚΑΣΤΙΚΟΥΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥΣ ΣΤΗ ΜΥΤΙΛΗΝΗ!

ΑΝ ΥΠΑΡΧΕΙ αφεντικό, γιατί εδώ σε λίγο θα κάνουμε συλλογή από παλαβωμάρες.
Δε φτάνει που στη Χίο έχουμε τη μισή δύναμη δικαστικών υπαλλήλων απ’ όσους χρειαζόμαστε (υπόψιν, η δικαιοσύνη είναι μια πάρα πολύ παραγωγική υπόθεση, που λόγω της δικομανίας μας γεμίζει τα κρατικά ταμεία χρήμα), τώρα σχεδιάζουν να μας πάρουν απ’ αυτούς που δεν έχουμε, να στελεχώσουν το Εφετείο στη Μυτιλήνη, θεωρώντας προφανώς ότι πρόκειται για μία απόσταση Τρικάλων – Καρδίτσας!
Τα υπόλοιπα σε επιστολή του Συλλόγου Δικαστικών Υπαλλήλων στο υπ. Δικαιοσύνης:
«Αξιότιμε κε Υπουργέ
Με μεγάλη μας λύπη και απογοήτευση πληροφορηθήκαμε το περιεχόμενο του από 2-6-2010 εγγράφου σας (αρ. πρωτ. 56865), προς την Ολομέλεια του Αρείου Πάγου.
Με το έγγραφο αυτό, ζητάτε απ’ την Ολομέλεια να γνωμοδοτήσει για τις οργανικές θέσεις δικαστικών λειτουργών, υπαλλήλων και επιμελητών δικαστηρίων, που θα πρέπει να μειωθούν προκειμένου να επανδρώσουν οι ανωτέρω τα νέα Εφετεία που θα ιδρυθούν.
Στα νεοϊδρυθέντα Εφετεία συμπεριλαμβάνεται και το Εφετείο Βορείου Αιγαίου με έδρα την Μυτιλήνη, στην περιφέρεια του οποίου θα υπαχθούν τα Πρωτοδικεία Μυτιλήνης και Χίου.
Θα πρέπει να γνωρίζετε όμως, ότι είναι αδύνατο να μειωθούν οργανικές θέσεις δικαστών και υπαλλήλων των Πρωτοδικείων Μυτιλήνης και Χίου καθόσον και τα δύο Πρωτοδικεία αντιμετωπίζουν ειδικότερα προβλήματα στελέχωσης αλλά και η όποια μετακίνηση υπαλλήλων δημιουργεί περισσότερα προβλήματα, ιδίως κοινωνικά, από αυτά που φιλοδοξεί η δημιουργία ενός Εφετείου να λύσει.
Κύριε Υπουργέ,
Το σημερινό οργανόγραμμα των δικαστικών υπηρεσιών δημιουργήθηκε στη δεκαετία του 1980 για να καλύψει τις τότε υπάρχουσες ανάγκες των Υπηρεσιών και σε καμία περίπτωση δεν ανταποκρίνεται στις σημερινές ανάγκες της κάθε Υπηρεσίας. Επιπρόσθετα ο όγκος της δουλειάς τριπλασιάστηκε, τα οργανικά κενά είναι πολλά και ήδη μέχρι τέλους του χρόνου θα συνταξιοδοτηθούν αρκετοί συνάδελφοι.
Λόγω της ιδιαιτερότητας της περιοχής μας, είναι αδύνατη η μετακίνηση υπαλλήλων σε άλλο νησί, αφενός η μετακίνηση είναι δύσκολη λόγω θάλασσας, αφετέρου κάτι τέτοιο θα δημιουργούσε προβλήματα στις οικογένειες, μέλη των οποίων θα μετακινούνταν. Η στελέχωση του υπό ίδρυση Εφετείου Βορείου Αιγαίου από δικαστικούς υπαλλήλους που υπηρετούν στη Χίο, θα έχει ως αποτέλεσμα:
α) Την οικονομική, κοινωνική και ηθική εξόντωση αυτών και των οικογενειών τους. Οι περισσότεροι έχουν στεγαστικά δάνεια να αποπληρώσουν, οι σύζυγοί τους εργάζονται σε άλλες υπηρεσίες του νησιού, άλλοι έχουν μικρά παιδιά σε προσχολική ή σχολική ηλικία, ενώ άλλων τα παιδιά τους σπουδάζουν σε σχολές, που βρίσκονται εκτός της Χίου. Η οικονομική επιβάρυνση θα είναι τεράστια και οι οικογένειές τους κινδυνεύουν να διαλυθούν. Παραβιάζονται μ’ αυτό τον τρόπο θεμελιώδη δικαιώματα του θεσμού της οικογένειας, που προστατεύονται από το άρθρο 21 του Συντάγματος.
β) Τη δυσλειτουργία των Δικαστικών Υπηρεσιών, όπου υφίστανται οι οργανικές τους θέσεις και τούτο διότι οι Δικαστικές Υπηρεσίες είναι επιβαρυμμένες με μεγάλο φόρτο εργασίας. Να σημειωθεί ότι η δικαστηριακή ύλη έχει τουλάχιστον τριπλασιαστεί και τα κενά σε έμψυχο υλικό όπως προαναφέρεται, είναι πάρα πολλά.
Εμείς οι Δικαστικοί Υπάλληλοι της Χίου, εκφράζουμε την ΑΝΤΙΘΕΣΗ μας σε οποιαδήποτε πρόθεση που θα επιβαρύνει κι άλλο το ήδη βεβαρημένο προσωπικό της Γραμματείας των Δικαστηρίων και είμαστε ΑΠΟΦΑΣΙΣΜΕΝΟΙ να απαντήσουμε ΔΥΝΑΜΙΚΑ και ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΙΚΑ σε όποια μελλοντική απόφαση για περικοπή οργανικών θέσεων.
ΖΗΤΑΜΕ να αποσύρετε άμεσα το σχετικό έγγραφο και να προχωρήσετε στην ανακατανομή και αύξηση των οργανικών θέσεων δικαστικών Υπαλλήλων και επιμελητών Δικαστηρίων.
ΖΗΤΑΜΕ την άμεση πλήρωση όλων των κενών οργανικών θέσεων, με εθελούσιες μετατάξεις, από υπαλλήλους που οι οργανικές τους θέσεις θα συγχωνευτούν ή θα καταργηθούν με την εφαρμογή του σχεδίου “Καλλικράτης”».
Για το Δ.Σ. του Συλλόγου Δικαστικών Υπαλλήλων Χίου
Ο Πρόεδρος
Βασίλειος Βλάχος
Η Γραμματέας
Ξένια Μαθιούδη

πηγη: alithia.gr