Τρίτη 15 Ιουνίου 2010

ΝΕΦΡΟΠΑΘΗΣ ΑΠΕΧΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΙΜΟΚΑΘΑΡΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΟΜΕΝΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

Από χθες ο συμπολίτης μας, νεφροπαθής, Χρήστος Καραγιώργης, απέχει από την αιμοκάθαρση σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την έλλειψη υλικών που διαπιστώνεται στα Νοσοκομεία, με ορατό το ενδεχόμενο να παρουσιαστούν – όπως καταγγέλλει – μέχρι το Σάββατο, ανάλογα προβλήματα και στη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού στο «Σκυλίτσειο».
Παράλληλα, όπως δηλώνει, μ’αυτόν τον τρόπο συμπαρίσταται, στον Πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Νεφροπαθών, που με κίνδυνο για τη ζωή του, απέχει από την περασμένη Πέμπτη από την αιμοκάθαρση, αφού σχεδόν στο σύνολο των νοσοκομείων παρατηρούνται ελλείψεις σε υλικά, τα οποία είναι απολύτως απαραίτητα για να γίνουν οι αιμοκαθάρσεις.
Σε τοπικό επίπεδο, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε, παρότι από την περασμένη εβδομάδα ζητήθηκε εγγράφως με την ένδειξη «επείγον», από το γιατρό της μονάδας κο Κυριαζή και την προϊσταμένη, η προμήθεια υλικών, ακόμη δεν υπάρχει θετικό αποτέλεσμα.

Ο ίδιος είχε χθες συνάντηση με το νέο Διοικητή του Νοσοκομείου ο οποίος προφορικά δεσμεύθηκε ότι το ζήτημα θα τακτοποιηθεί, ωστόσο στην απαίτηση του νεφροπαθούς να υπάρξει έγγραφη διαβεβαίωση, συνάντησε την άρνησή του.
Ο κ. Καραγιώργης έβαλε κατά της ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας, θεωρώντας ότι η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί είναι με δική της υπαιτιότητα, επικαλούμενος την εγκύκλιο που εστάλη στα νοσοκομεία για διακοπή των προμηθειών.
«Τα υλικά της αιμοκάθαρσης, σύριγγες, φύσιγγες καθώς επίσης σάκοι αιμοκάθαρσης και μπετόνια που χρειάζονται τελειώνουν αυτό το Σάββατο.
Αν δεν υπάρχουν αυτά τα υλικά δεν μπορεί να γίνει αιμοκάθαρση. Μπορεί να δουλεύει το μηχάνημα να περνάει το αίμα, να σου αφαιρέσουν τα παραπάνω υγρά, αλλά να καθαρίσει το αίμα από τις ακαθαρσίες – κάλιο, φώσφορο κ.λ.π.- ή να λάβεις ορισμένους καταλύτες που πρέπει δεν γίνεται», ανέφερε ο νεφροπαθής, ο οποίος προχώρησε σ’ αυτήν την ακραία ενέργεια, γνωρίζοντας ότι η αποχή από την αιμοκάθαρση ελλοχεύει σοβαρούς κινδύνους για τη ζωή του.
Αξίζει να αναφερθεί ότι αυτή την περίοδο 40 περίπου νεφροπαθείς εξυπηρετούνται από τη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού του «Σκυλίτσειου» με τον κ. Καραγιώργη να επισημαίνει ότι καλύπτονται επαρκώς οι ανάγκες από το προσωπικό που υπηρετεί.