Κυριακή 24 Οκτωβρίου 2010

Κοινή δράση των δυνάμεων της Αριστεράς



Οι λαϊκές κινητοποιήσεις σε συνδυασμό με ενωτικές πρωτοβουλίες στην Αριστερά πρέπει να αποτελούν σταθερό στόχο του ΣΥΡΙΖΑ, που «πρέπει να επανιδρυθεί, ανακαλύπτοντας εκ νέου και αναβαθμίζοντας την έννοια της συλλογικότητας, τις αρχές, τις αξίες και την ηθική της Αριστεράς», σημειώνει ο Δημήτρης Στρατούλης στο άρθρο του. Ο ίδιος λέει με έμφαση ότι «η κοινή δράση και η συμπαράταξη της Αριστεράς, του ΣΥΡΙΖΑ, του ΚΚΕ, των δυνάμεων της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς και της Ριζοσπαστικής Οικολογίας, συνιστούν σήμερα υπέρτατη ανάγκη για την υπεράσπιση των εργασιακών, κοινωνικών και δημοκρατικών κατακτήσεων του ελληνικού λαού». Ο Γιώργος Πάντζας από την άλλη θεωρεί ότι «ένα νέο ΕΑΜ είναι εφικτό». Οπως λέει, «σ' αυτές τις συνθήκες, η συμμαχία των αριστερών δυνάμεων είναι η απαίτηση των εργαζομένων και των μικρομεσαίων». Θ.ΤΣ.

Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ σε συνεργασία με την Ε.Ε. και το ΔΝΤ κατεδαφίζει συστηματικά κατακτήσεις και δικαιώματα εργαζομένων που κατακτήθηκαν με θυσίες και αγώνες ενός αιώνα.

Η μόνη ελπίδα σήμερα είναι οι λαϊκές κινητοποιήσεις, που είναι το μόνο που φοβούνται οι κυρίαρχες δυνάμεις στη χώρα μας και στην Ευρώπη και το αποτελεσματικότερο οχυρό που μπορεί να ανακόψει τις αντεργατικές πολιτικές.

Οι εργατικές κινητοποιήσεις έχουν αλλάξει τα δεδομένα και έχουν γίνει ο καταλύτης των εξελίξεων. Τα ποιοτικά χαρακτηριστικά τους είναι η πρωτοφανής μαζικότητα αλλά και η οργή και ο θυμός των εργαζομένων.

Ο ΣΥΡΙΖΑ οφείλει να συνεχίσει να πρωτοστατεί στους εργατικούς αγώνες, ώστε να μετατρέψει την οργή των εργαζομένων σε οργανωμένη διεκδίκηση για να παρθούν πίσω τα αντεργατικά μέτρα και να αποσυρθεί το αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο. Μπορεί και πρέπει να βρεθεί στην κορυφή αυτού του αγωνιστικού κύματος με την ενεργητική παρουσία του στις κινητοποιήσεις αλλά και με τη διατύπωση ενός συνεκτικού προοδευτικού σχεδίου για την έξοδο από την κρίση και την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας, δίνοντας ελπίδα και προοπτική στον λαό μας.

Ταυτόχρονα ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να εντείνει και να αναβαθμίσει τις ενωτικές πρωτοβουλίες του προς όλες τις υπόλοιπες δυνάμεις της Αριστεράς, γιατί η κοινή δράση τους είναι σήμερα αναγκαία όσο ποτέ για την υπεράσπιση θεμελιωδών λαϊκών δημοκρατικών και κοινωνικών κατακτήσεων. Είναι επίσης αναγκαίο να παρθούν πρωτοβουλίες συνάντησης με τον αριστερό κόσμο του ΠΑΣΟΚ, που αυτό το διάστημα είναι στους δρόμους και αναζητεί πολιτικές διεξόδους.

Ο στόχος της διαμόρφωσης της μεγάλης συμπαραταγμένης Αριστεράς πρέπει να είναι πεδίο για επείγουσα και σοβαρή άσκηση πολιτικής με στρατηγικό ορίζοντα.

Η κοινή δράση και η συμπαράταξη της Αριστεράς, του ΣΥΡΙΖΑ, του ΚΚΕ, των δυνάμεων της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς και της Ριζοσπαστικής Οικολογίας συνιστά σήμερα υπέρτατη ανάγκη για την υπεράσπιση των εργασιακών, κοινωνικών και δημοκρατικών κατακτήσεων του ελληνικού λαού.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, στον οποίο συμμετέχουν 11 οργανώσεις και κόμματα της Αριστεράς και χιλιάδες αριστεροί ανοργάνωτοι σε κόμματα πολίτες, αποτελεί ένα πρώτο θετικό βήμα στο πλαίσιο του στόχου για τη συνεργασία και κοινή δράση όλων των δυνάμεων της Αριστεράς. Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να συνεχίσει να αποτελεί «πολιτική συμμαχία» οργανώσεων και ανένταχτων αγωνιστών της ευρύτερης Αριστεράς, που συμφωνούν στην από κοινού προώθηση των στόχων της «πολιτικής συμφωνίας» που έχουν συνομολογήσει, διατηρώντας παράλληλα την πολιτική, ιδεολογική και οργανωτική τους αυτονομία.

Σταθερή μας επιδίωξη πρέπει να είναι η ενδυνάμωση και η διεύρυνση του ΣΥΡΙΖΑ, προς τη ριζοσπαστική Αριστερά, τον σοσιαλιστικό χώρο, την κομμουνιστική Αριστερά και τη ριζοσπαστική Οικολογία. Επίσης η αποκατάσταση κλίματος συνεννόησης, αλληλεγγύης και συντροφικότητας μεταξύ των συνιστωσών του και ένα νέο πολιτικό συμβόλαιο μεταξύ τους που θα κατοχυρώνει τα βήματα που έγιναν ώς τώρα και θα διασφαλίζουν τη λειτουργία και την προοπτική του με πιο αποσαφηνισμένους όρους και ρόλους.

Ο ΣΥΡΙΖΑ στην ουσία πρέπει να επανιδρυθεί, ανακαλύπτοντας εκ νέου και αναβαθμίζοντας την έννοια της συλλογικότητας, τις αρχές, τις αξίες και την ηθική της Αριστεράς, αναπροσανατολίζοντας ριζικά τη δράση του στα μεγάλα προβλήματα και κοινωνικά μέτωπα που γεννά η οικονομική κρίση, ενισχύοντας τις λαϊκές-ταξικές του αναφορές και τη ριζοσπαστική ιδεολογική του ταυτότητα.

Κάτω από το φως των νέων εξελίξεων απαιτείται μια πολύ επίμονη θεωρητική δουλειά, για να κατανοήσουμε την παρούσα οικονομική κρίση και τις αιτίες της, για να οικοδομήσουμε την εναλλακτική πρόταση εξόδου απ' αυτή με ορίζοντα τον σοσιαλισμό, αλλά και για να ανασυστήσουμε κριτικά τις ιδεολογικές βάσεις μας που πρέπει να στηρίζονται στον σύγχρονο δημιουργικό μαρξισμό.

Η νέα θεωρητική θωράκιση του σοσιαλιστικού οράματος μπορεί να δημιουργήσει νέους όρους συνειδητής στράτευσης και να ξαναδώσει στοιχεία έμπνευσης στον κόσμο της Αριστεράς και στα εκμεταλλευόμενα στρώματα και τάξεις της κοινωνίας.

Η Αριστερά στο σύνολό της πρέπει να εκφράζει τα συμφέροντα των πραγματικών δημιουργών του υλικού και πνευματικού πλούτου της κοινωνίας, πρώτα απ' όλα της εργατικής τάξης που αποτελεί τη μεγάλη πλειονότητα των εργαζομένων και βιώνει το καθεστώς της σκληρής καπιταλιστικής εκμετάλλευσης. Να υπερασπίζεται τους μικρομεσαίους αγρότες, τους αυτοαπασχολούμενους, που υφίστανται τις συνέπειες της δράσης των καρτέλ και των μεγάλων επιχειρήσεων. Να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή για τα δικαιώματα της νέας γενιάς που ο νεοφιλελευθερισμός τής στερεί το μέλλον, για την ισότιμη θέση της γυναίκας στην κοινωνία, για τα δικαιώματα της εργαζόμενης διανόησης, των συνταξιούχων, των οικονομικών μεταναστών και όλων των λαϊκών στρωμάτων της ελληνικής κοινωνίας.

Μια τέτοια Αριστερά ενωμένη, σύγχρονη, ριζοσπαστική, κινηματική, λαϊκή την έχουν ανάγκη οι εργαζόμενοι, οι ίδιοι οι αριστεροί και η εποχή μας.

Σ.Σ. ΜΑΖΙ ΣΑΣ ΚΥΡΙΕ ΣΤΡΑΤΟΥΛΗ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΑΣ ΔΟΥΜΕ ΜΙΑ ΕΝΩΜΕΝΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΠΡΩΤΟΠΟΡΑ ΣΤΟΥΣ ΛΑΙΚΟΥΑ ΑΓΩΝΕΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΙΑ ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΤΩΝ ΠΑΠΑΡΗΓΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΤΣΙΠΡΩΝ....ΜΟΝΟ ΕΝΩΜΕΝΑ ΘΑ ΑΛΛΑΞΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ...ΚΑΝΤΕ ΣΤΗΝ ΑΚΡΗ ΤΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΚΚΕ & ΣΥΝ ΚΑΙ ΒΓΕΙΤΕ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ....ΑΣ ΓΙΝΕΙ Η ΓΑΛΛΙΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΠΡΟΣ ΜΙΜΗΣΗ.....