Σάββατο 16 Οκτωβρίου 2010

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ Ακριβότερο και λιγότερο φαγητό λόγω περικοπών!


Περικοπές στο φαγητό, με υψηλότερο αντίτιμο και... όποιος χορτάσει χόρτασε! (φωτό αρχείου)
Την ίδια ώρα που η κυβέρνηση ετοιμάζεται να χαρίσει στις επιχειρήσεις την Ανώτατη Εκπαίδευση, οι διοικήσεις των πανεπιστημίων και των ΤΕΙ υλοποιούν τις περικοπές κονδυλίων και ...διαμαρτύρονται με επιστολές στο υπουργείο Παιδείας. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του πανεπιστημίου Αιγαίου, όπου από τις 15 Οκτώβρη οι φοιτητές θα πληρώσουν τη μειωμένη χρηματοδότηση. Συγκεκριμένα, σε ενημερωτικό σημείωμα της Πρυτανείας αναφέρεται:

  • Τροποποιείται το αντίτιμο για τους μη δικαιούχους δωρεάν σίτισης από δύο (2 ευρώ) ευρώ ανά ημέρα σε τρία (3) ευρώ ανά γεύμα. Εναλλακτικά θα είναι δυνατή η έκδοση ημερήσιας κάρτας σίτισης (μεσημεριανό και βραδινό) διάρκειας 2 βδομάδων αντί του ποσού των σαράντα πέντε ευρώ (45 ευρώ) ή η έκδοση μηνιαίας κάρτας σίτισης (μεσημεριανό και βραδινό) αντί του ποσού των ογδόντα ευρώ (80 ευρώ).
  • Τροποποιείται το μενού το οποίο πλέον θα αποτελείται από κυρίως πιάτο, σαλάτα εποχής και επιδόρπιο. Επιπλέον, δε θα παρέχεται πρωινό ούτε συμπλήρωμα (επιπλέον μερίδες).
  • Διακοπή λειτουργίας του β' χώρου σίτισης στη Μυτιλήνη.
  • Τροποποιείται το ωράριο λειτουργίας. Το μεσημεριανό θα σερβίρεται από 12:00 έως τις 15:00. Το βραδινό θα σερβίρεται από 18:00 έως 20:30.

Στο ενημερωτικό σημείωμα ...εξηγείται ότι «οι παραπάνω μεταβολές προέρχονται από τη μείωση του συμβατικού τιμήματος από 1.913.430.60 ευρώ ετησίως με ΦΠΑ σε 1.399.983,75 ευρώ ετησίως με ΦΠΑ (για το σύνολο των πανεπιστημιακών μονάδων πλην της Λήμνου)».

Κόβεται και το επίδομα στέγασης

Οι πρυτανικές αρχές, αφού ανακοίνωσαν και εφαρμόζουν τις περικοπές, με επιστολή τους στη σύνοδο πρυτάνεων κάνουν λόγο για λήψη απόφασης «εξαίρεσης του πανεπιστημίου Αιγαίου απ' τις περικοπές».

Σε αυτή την επιστολή αποτυπώνεται και τεράστιο πρόβλημα που υπάρχει και στο θέμα της στέγασης. Μάλιστα, φέτος κόβεται και το στεγαστικό επίδομα στους δικαιούχους φοιτητές, που υπήρχε μέχρι πέρσι! Στο πανεπιστήμιο Αιγαίου φοιτητική εστία υπάρχει μόνο στη Χίο, ενώ στα υπόλοιπα πέντε νησιά που υπάρχουν σχολές χρησιμοποιείται η μέθοδος της μίσθωσης δωματίων, χωρίς να καλύπτονται στην πραγματικότητα οι ανάγκες. Και σα να μην έφταναν όλα αυτά, οι διαγωνισμοί για τη μίσθωση δωματίων στη Λήμνο και στη Σύρο «απέβησαν άγονοι»!


πηγη:rizospastis