Τρίτη 7 Σεπτεμβρίου 2010

Επικίνδυνη νοσοκομειακή λοίμωξη; ερωτηματικά για 3 θανάτους ηλικιωμένων στο Σκυλίτσειο

ΕΡΩΤΗΜΑΤΙΚΑ ΑΠΟ ΤΡΕΙΣ ΘΑΝΑΤΟΥΣ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΩΝ ΣΤΟ ΣΚΥΛΙΤΣΕΙΟ

Με όλο το σεβασμό στις παρεχόμενες υπηρεσίες του Νοσοκομείου από ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, αλλά έχοντας και ευαισθητοποιημένα κοινωνικά αντανακλαστικά, ο Δ. Γιαλούρης γνωστοποιεί με σκοπό τη λήψη των απαραίτητων μέτρων ένα οικογενειακό δυσάρεστο βίωμα που «γεννά» ερωτηματικά.
Πρώτα απ’ όλα, ξεκαθαρίζει στον «π» ότι ο στόχος του δεν είναι καταγγελτικός αλλά προληπτικός ώστε να αποφευχθούν και άλλες απώλειες
συνανθρώπων μας.
Ο κ. Γιαλούρης «έχασε» τον πεθερό του στις 18 Αυγούστου από ενδονοσοκομειακή λοίμωξη, όπως του εξήγησε το προσωπικό της κλινικής. Η κατάσταση της υγείας του εκλιπόντος ήταν επιβαρυμένη αλλά δεν εγκυμονούσε κινδύνους, όπως διαβεβαίωναν την οικογένεια τα πρώτα 24ωρα της νοσηλείας του.
Τους ισχυρισμούς του κ. Γιαλούρη περί επικίνδυνης ενδονοσοκομειακής λοίμωξης έρχεται να ενισχύσει η «ύποπτη» σύμπτωση ότι την ίδια μέρα εξέπνευσε ένας ακόμη υπερήλικας ο οποίος φιλοξενούταν στον ίδιο θάλαμο ενώ ένας ακόμη έχασε τη μάχη στο διπλανό θάλαμο, όπως διέρρευσε, με αιτία θανάτου ενδονοσοκομειακή λοίμωξη.
Ο κ. Γιαλούρης αναρωτιέται εάν έχουν εκλείψει οι συνθήκες συντήρησης του «μοιραίου» μικροβίου, εάν έχουν απολυμανθεί οι χώροι και τέλος αν υπάρχει ή δεν υφίσταται πλέον κίνδυνος για τους ασθενείς της Παθολογικής Κλινικής.
Ο διοικητής του Νοσοκομείου Λ. Παπαϊωάννου επισημαίνει ότι δεν υπάρχει κανείς λόγος ανησυχίας και ότι σε περιπτώσεις νοσηλείας υπερηλίκων διεθνώς, ορισμένοι καταλήγουν λόγω των προβλημάτων υγείας τους χωρίς να αποκλείεται ότι πιθανή προσβολή από λοίμωξη επιβάρυνε περαιτέρω την κακή κλινική τους κατάσταση.
Ωστόσο, ήταν σε θέση να γνωρίζει για μόνο 2 θανάτους στον ίδιο θάλαμο, με τους υπερήλικες να έχουν σοβαρά προβλήματα, χωρίς να επιβεβαιώνει την πληροφορία για τον τρίτο θάνατο.

Της Α.Σταμούλη
ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΠΟΛΙΤΗΣ, 7/9/2010