Κυριακή 29 Αυγούστου 2010

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ- ΔΕΚΤΗ Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΟΥ Κ. ΜΟΥΣΟΥΡΟΥΛΗ ΓΙΑ ΝΗΣΙΩΤΙΚΟΤΗΤΑ ΣΤΟ ΜΗΤΡΩΟ ΑΓΡΟΤΩΝ

Παρασκευή, 27.8.2010

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Κατά τη χθεσινή συζήτηση, στην Ολομέλεια της Βουλής, του Νομοσχεδίου «Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων», η Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κα Αικ. Μπατζελή, έκανε δεκτή την τροπολογία του Βουλευτή Ν. Χίου, Κωστή Μουσουρούλη για ένταξη του κριτηρίου της νησιωτικότητας στις προϋποθέσεις δικαιώματος εγγραφής στο Μητρώο αγροτών.

Ο Κωστής Μουσουρούλης, ζήτησε από την Υπουργό να εξειδικεύσει τις προϋποθέσεις ένταξης στο Μητρώο για τα νησιά, λαμβάνοντας υπ’ όψιν τις ιδιαιτερότητές τους.

«Άλλο το 35% του εισοδήματος ενός αγρότη στη Θεσσαλία να προέρχεται από αγροτική δραστηριότητα και άλλο στη νησιωτική Ελλάδα, με τα προβλήματα, εποχικότητας, πρόσβασης στις αγορές, εμπορίας κτλ» ανέφερε και πρόσθεσε: «Στο Νομό Χίου, για παράδειγμα, κύρια απασχόληση στην αγροτικό τομέα με βάση την απογραφή του 2001, δήλωσε το 11,7% του πληθυσμού. Δευτερεύουσα απασχόληση δήλωσε το 30% του πληθυσμού. Έχουμε, λοιπόν, μια απόκλιση αρκετά μεγάλη, την οποία θα πρέπει να συσχετίσετε με τη νησιωτικότητα και με τη συμμετοχή του πρωτογενούς τομέα στο ΑΕΠ του Νομού και της περιφέρειας. Δεν μπορείτε, λοιπόν, να εφαρμόζετε ενιαία κριτήρια για όλη τη χώρα. Πρέπει να το δείτε πολύ προσεκτικά και να δώσετε κάποιες ευελιξίες. Δεν μπορεί να ισχύουν παντού τα ίδια ποσοστά».

Η Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κρίνοντας σωστή την πρόταση του Κωστή Μουσουρούλη, αποδέχτηκε από το βήμα της Βουλής την τροποποίηση του άρθρου 2 εδαφίου α’, περίπτωση βγ' του νομοσχεδίου, η οποία πλέον διαμορφώνεται ως εξής:

«Το ποσοστό του 35% τουλάχιστον του συνολικού ετήσιου εισοδήματος που αναφέρεται στα εδάφια α, γ και βα του παρόντος, ορίζεται σε 25% τουλάχιστον του συνολικού ετήσιου εισοδήματος για τους απασχολούμενους σε αγροτική δραστηριότητα σε νησιά με πληθυσμό μέχρι 100.000 κατοίκους».