Τρίτη 22 Ιουνίου 2010

Σαράντος Πιτσιλαδής: Αγαπητοί ιερείς, αναλογισθείτε τι σκέπτονται για τη δημόσια διαμάχη σας...

Χίος 15-6-2010

Aρκετό καιρό τώρα, από αγάπη προς την εκκλησία, παρακολουθώ με λύπη τη δημόσια αντιπαράθεση του Συνδέσμου των Κληρικών, με το Σεβασμιότατο Μητροπολίτη. Mία διαμάχη που γίνεται για θέματα που αφορούν αποκλειστικά τη διοίκηση της Eκκλησίας Xίου.

Με λύπη θα πω ότι η Εκκλησία ένας χώρος αγάπης, ελπίδας και πνευματικής επαφής με το Θείο, έχει μετατραπεί δημόσια σε χώρο συνδικαλιστικών διεκδικήσεων και διαμάχης , από ανθρώπους που έχουν αφιερώσει τη ζωή τους να την υπηρετούν με υπομονή και αγάπη, να την προστατεύουν και να την κάνουν να μεγαλουργήσει στις ψυχές όλων.

Tο μοναδικό χώρο απόδοσης ολοκληρωτικής αγάπης, όπως δίδαξε ο Χριστός, εκεί που κάθε χριστιανός εναποθέτει τις τελευταίες του ελπίδες σωτηρίας, εκεί που βρίσκουν καταφύγιο όλοι οι κατατρεγμένοι του κόσμου, κάποιοι αποφάσισαν να τον εκθέσουν στα μάτια όλου του κόσμου. Να τον διασύρουν ξεχνώντας την προσφορά του και τη σημασία του για τους χριστιανούς.

Αγαπητοί ιερείς, αναλογισθείτε τι σκέπτεται για τη δημόσια διαμάχη σας με τον Μητροπολίτη, η γριούλα που σέρνει κάθε μέρα τα βήματά της για να έρθει στην εκκλησία σας, να ανάψει το κεράκι της και να πάρει τη Θεία Κοινωνία από το χέρι σας. Αναρωτηθείτε τι είναι η γαλήνη της εκκλησίας για τον άνθρωπο αυτό, που πιστεύει ότι βρίσκεται πιο κοντά στο Θεό. Σκεφθείτε τι σημαίνει για τους νέους, να σας βλέπουν στην οθόνη της τηλεόρασής τους, να ξιφουλκείτε κατά του Μητροπολίτη, όταν διαβάζουν τις ανακοινώσεις του Συλλόγου σας εναντίον του, αλλά και τι λένε όλοι εκείνοι που αντιμάχονται την Εκκλησία του Χριστού, όταν καταφεύγετε σε νομικές διαδικασίες, για να επιτύχετε τους στόχους σας . Νοιάζονται νομίζετε, εάν γίνονται κάποιες παρατυπίες στον τρόπο επιλογής νέων ιερέων ή αν εσείς στέκεστε πρώτοι ή δεύτεροι κατά τη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας; Αν τους ενδιαφέρει η σημασία της λέξης κανονικότητα; Αυτό που νοιάζει τον κάθε χριστιανό είναι να επικρατεί η γαλήνη στην εκκλησία, εκεί που λατρεύει το Θεό, εκεί που πιστεύει ότι επικοινωνεί μαζί του.

Κι εσείς με όλα αυτά που γίνονται, έχετε σκεφθεί τι αναστάτωση προσφέρετε στους χριστιανούς της Χίου και πόσες αρνητικές εντυπώσεις σχηματίζονται στη συνείδησή τους, για όλους τους ιερωμένους που υπηρετούν στις εκκλησίες του νησιού;

Έχετε αναρωτηθεί πόσο κακό γίνεται στην Εκκλησία όταν δημόσια ιερείς διασύρουν το όνομα και τη συμπεριφορά του Μητροπολίτη, ενός πνευματικού ανθρώπου, καταξιωμένου στη συνείδηση των Χιωτών για το πνευματικό, ανθρωπιστικό και υλικό έργο που επιτέλεσε και επιτελεί, υπηρετώντας πανάξια και μακροχρόνια την Εκκλησία του νησιού μας;

Με σεβασμό λοιπόν σας λέω, αναλογιστείτε το μεγάλο κακό που γίνεται στην εικόνα της και στην χριστιανική κοινότητα του νησιού από τη διαμάχη αυτή και σιωπήστε ακόμη κι αν πραγματικά αδικείστε. Ακολουθώντας τους Ιερούς Κανόνες και τις διαδικασίες, που δίνουν διέξοδο σε όλα τα προβλήματα που παρουσιάζονται στην Εκκλησία του Χριστού, σίγουρα θα βρείτε το δίκιο σας μέσα στην αγκαλιά της , εάν το δικαιούστε, την ώρα που πρέπει, από εκείνους που είναι ταγμένοι να σας το αποδώσουν. Ο Χριστός με τη διδασκαλία Του και οι Άγιοι Πατέρες με τα ιερά κείμενά τους έχουν προβλέψει για όλα.

Ταπεινά

Πιτσιλαδής Σαράντος- δάσκαλος
αναδημοσιευση:www.chiosnews.com