Δευτέρα 21 Ιουνίου 2010

Τελος Οκτωμβριου θα ειναι ετοιμο το λιμανι των Μεστων

πηγη:ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΑΛΗΘΕΙΑ

Μέχρι το τέλος Οκτωβρίου θα έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες στο Λιμένα Μεστών και το έργο θα έχει παραδοθεί, δήλωσε στην ΑΛΗΘΕΙΑ ο Νομάρχης Χίου Πολύδωρος Λαμπρινούδης μετά από επιτόπια επίσκεψη που πραγματοποίησε στο εργοτάξιο. Στον ίδιο χώρο πραγματοποίησε συνάντηση με τους ψαράδες της περιοχής που αντιμετώπιζαν πρόβλημα με το δέσιμο των σκαφών τους λόγω της υπερύψωσης του μόλου. Το αίτημά τους για την κατασκευή μιας προβλήτας μεταφέρθηκε στην κοινοπραξία και στην αρμόδια διεύθυνση ΥΠΕΧΩΔΕ.
Παράλληλα, όσον αφορά το κυρίως έργο, θα προχωρήσουν κάποιες αναγκαστικές απαλλοτριώσεις στη βόρεια πλευρά, προς το δρόμο που πάει για την Αγ. Ειρήνη, για να εξασφαλιστούν περισσότερες χερσαίες εγκαταστάσεις, δεδομένου ότι αναπτύσσονται τρία ξεχωριστά τμήματα εμπορικό, επιβατικό και τουριστικό. Ενώ από την προηγούμενη απαλλοτρίωση εξοικονομήθηκε ένας χώρος για τις εγκαταστάσεις του στρατού.
Το επόμενο διάστημα θα προχωρήσουν με ταχύτερους ρυθμούς οι εργασίες καθώς ξεπεράστηκαν οι δυσκολίες με τη θεμελίωση επιπλέον μπλoκ για να αποκτήσει το λιμάνι μεγαλύτερη επιφάνεια, διότι η μελέτη προέβλεπε στερέωση στα 9 μέτρα ενώ πήγε στα 14 και αυτό δημιούργησε σημαντική καθυστέρηση του έργου.
Όσον αφορά τη ροή χρηματοδότησής του το έργο είναι ενταγμένο στο Γ’ ΚΠΣ με γέφυρες του ΕΣΠΑ, και γίνεται κανονικά.
Σύμφωνα με το σχεδιασμό της Νομαρχίας, το έργο του Λιμένα Μεστών συνδέεται με το δρόμο Χίου - Μεστών - ο οποίος ολοκληρώθηκε και συνδέει την πόλη της Χίου σε λιγότερο από 25 λεπτά - αλλά και με το Φράγμα του Κατράρη που ολοκληρώθηκε και μπορεί να χρησιμοποιηθεί εφόσον η δημοπρασία των σωληνώσεων είναι σε εξέλιξη. Τα παραπάνω, σε συνδυασμό με το έργο του ΧΥΤΑ στην περιοχή Πόδαρα της Βέσσας, θα δώσουν μια νέα φυσιογνωμία στην περιοχή. Όπως είπε ο Νομάρχης Πολύδωρος Λαμπρινούδης, αυτά τα έργα θα συνδυαστούν με μια τουριστική ― και όχι μόνο ― ανάπτυξη που θα σέβεται το περιβάλλον.