Πέμπτη 17 Ιουνίου 2010

οι δύο χιώτες έφηβοι βουλευτές μας.....



Η Λουκία Κουσκουσάκη και ο Κωνσταντίνος Κοσσένας θα καθίσουν από τις 3 έως τις 6 Σεπτεμβρίου στα έδρανα της Βουλής, εκπροσωπώντας το Νομό μας στη Βουλή των Εφήβων.
Οι 2 χιώτες μαθητές θα είναι ανάμεσα στους 300 εφήβους, που κατάφεραν με τα γραπτά τους δοκίμια να προκριθούν από τη διαδικασία αξιολόγησης στην οποία συμμετείχαν συνολικά 11.134 μαθητές και μαθήτριες της Β’ τάξης του Λυκείου, απ’ όλη την Ελλάδα.
Για τον Κωνσταντίνο, μαθητή του 3ου Γενικού Λυκείου, η συμμετοχή στη Βουλή των Εφήβων δείχνει να είναι οικογενειακή υπόθεση, αφού πριν από τρία χρόνια τον ίδιο ρόλο κλήθηκε να διαδραματίσει ο αδελφός του Αλέξανδρος. Οι θετικές εντυπώσεις του από τη συμμετοχή στο πρόγραμμα ήταν εκείνες που επηρέασαν τον Κωνσταντίνο να δηλώσει συμμετοχή.
Στα 17 του -αν και όπως αναφέρει δε θα ήθελε στο μέλλον να ασχοληθεί ενεργά με την πολιτική- επισημαίνει ότι τον ενδιαφέρει να ενημερώνεται για τα τεκταινόμενα, θεωρώντας ότι εκείνο που λείπει στις μέρες μας από τους πολιτικούς είναι η «καθαρότητα».
Ως μεγαλύτερο προσόν ενός πολιτικού αναφέρει την ειλικρίνεια.
«Να μη φοβάται να πει την αλήθεια όσο δυσάρεστη κι αν είναι», σχολίασε.
Ο Κωνσταντίνος, ο οποίος θα συμμετέχει στην επιτροπή κοινωνικών υποθέσεων στη Βουλή των Εφήβων, εκτιμά πως η ανεργία είναι το πιο σοβαρό θέμα που απασχολεί τη γενιά του. Και πώς να μην το πιστεύει, αφού ο ίδιος σήμερα καλείται να επιλέξει το δρόμο σπουδών που θα ακολουθήσει μετά την αποφοίτηση από το λύκειο, με το βλέμμα στραμμένο στις ανάγκες της αγοράς εργασίας.
Μια ευχάριστη έκπληξη ήταν για τη Λουκία Κουσκουσάκη το άκουσμα της είδησης ότι θα συμμετέχει στη Βουλή των Εφήβων και μάλιστα στην επιτροπή Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων!
Η μαθήτρια του Εκκλησιαστικού Γενικού Λυκείου πήρε μέρος στο διαγωνισμό, όπως και οι υπόλοιποι συμμαθητές της, χωρίς να έχει ιδιαίτερες προσδοκίες. Τώρα δηλώνει έτοιμη να ζήσει την εμπειρία.
Η Λουκία κάνει ό,τι και οι περισσότεροι έφηβοι, δηλαδή αλλάζει κανάλι όποτε η συζήτηση στρέφεται γύρω από την πολιτική και τους πολιτικούς. Ωστόσο έχει άποψη για την κατάσταση που βιώνουμε, θεωρώντας ότι παρά τις βολές που δέχονται οι πολιτικοί «δεν είναι σωστό να μπαίνουν όλοι σε ένα τσουβάλι. Υπάρχουν και σ’αυτήν την περίπτωση οι καλοί και οι κακοί».
Η ίδια επιθυμεί να πάει επιτέλους μπροστά η χώρα μας, προσδοκώντας ότι οι πολίτες κάποτε θα έχουν περισσότερη ανάμειξη στη λήψη των αποφάσεων.
«Έχουμε δημοκρατία, αλλά τη δημοκρατία τη θυμούνται μόνο όταν τους ψηφίζουν», λέει με νόημα.
Εκτός από τον Κωνσταντίνο και τη Λουκία ως αναπληρωματικοί έφηβοι Βουλευτές Χίου έχουν οριστεί ο Μιχάλης Τσουκαλάς από το 2ο Γενικό Λύκειο και ο Νικόλαος Μπεκιάρης από το ΕΠΑΛ Οινουσσών.
Χρ। Ψ।

πηγη: www.alithia.gr