Σαββάτο 23/10/2010 11:36
Για απαξίωση και ταπείνωση των δημόσιων ΑΕΙ κάνει λόγο η Σύγκλητος του ΕΜΠ. Ζητούμενο είναι η αυτοτέλεια των ιδρυμάτων, αναφέρει το Πανεπιστήμιο Πάτρας. Συνθήκες εμφράγματος σε μεγάλα ΤΕΙ
Σε κατάσταση αναβρασμού βρίσκεται η ανώτατη εκπαίδευση της χώρας λόγω των αλλαγών που προωθεί η κυβέρνηση αλλά και της μείωσης στη φετινή χρηματοδότηση.
Σήμερα ξεκινά στην Κρήτη η σύνοδος των πρυτάνεων, όπου οι πανεπιστημιακοί αναμένεται να πάρουν θέση σχετικά με τον διάλογο που ανοίγει το υπουργείο Παιδείας για τις αλλαγές στα ΑΕΙ.
Οχι στην εισαγωγή μάνατζερ στα πανεπιστήμια, είπαν χθες φοιτητές
Ηδη, όμως, τα πανεπιστήμια αντιδρούν στα σχέδια της κυβέρνησης και θεωρούν ότι ο διάλογος είναι προσχηματικός.
Το ΕΜΠ, με ομόφωνη απόφαση της Συγκλήτου, ανακοίνωσε ότι «επιφυλάσσεται για τη συμμετοχή του σε αυτόν και θα επαναπροσδιορίσει τη στάση του το επόμενο διάστημα», υποστηρίζοντας ότι οι εξαγγελίες της κυβέρνησης έχουν στόχο την απαξίωση και ταπείνωση των δημόσιων ΑΕΙ.
Ομάδα φοιτητών συγκρούστηκε χθες με δυνάμεις των ΜΑΤ, που είχαν παραταχθεί στη Β. Σοφίας
Στο ίδιο κλίμα κινείται και το Πανεπιστήμιο Πάτρας, οι πρυτανικές αρχές του οποίου τονίζουν ότι το ζητούμενο είναι η αυτοτέλεια των ΑΕΙ (οικονομική, θεσμική και διοικητική). Τόσο τα πανεπιστήμια όσο και τα ΤΕΙ δηλώνουν ότι σήμερα δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν ούτε τα λειτουργικά τους έξοδα και παρ’ όλα αυτά η πολιτεία τούς ζητά να αξιολογηθούν σε θέματα αριστείας.
Σε οριακό σημείο
Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση των μεγάλων ΤΕΙ της χώρας (Αθήνας, Πειραιά, Θεσσαλονίκης κ.ά.) τα οποία έχουν φτάσει σε οριακό σημείο, καθώς, εξαιτίας της υποχρηματοδότησης, των ελλείψεων σε κτιριακές υποδομές, αλλά και των εκατοντάδων σπουδαστών που θα προστεθούν την ερχόμενη εβδομάδα από τις μετεγγραφές, διακυβεύεται η ομαλή λειτουργία τους.
Μάλιστα, πολλά ΤΕΙ απειλούν ότι δεν θα κάνουν τις μετεγγραφές αν δεν πάρουν χρήματα.
Οπως τονίζει στο «Εθνος» ο πρόεδρος του ΤΕΙ Πειραιά, Λάζαρος Βρυζίδης, οι περικοπές στη χρηματοδότηση έχουν φτάσει το 45%, προσθέτοντας ότι με τις παρούσες συνθήκες αδυνατεί να εγγράψει τους νέους σπουδαστές που θα έρθουν λόγω μετεγγραφών. «Ζητάμε από το υπουργείο Παιδείας πρόσθετα κονδύλια. Οι σπουδαστές σε ορισμένα τμήματα δεν θα χωράνε στα αμφιθέατρα». Σχετικά μάλιστα με τους νέους φοιτητές που θα εγγραφούν, τονίζει ότι θα παρακολουθήσουν μόνο θεωρητικά μαθήματα και όχι εργαστηριακά αφού «δεν χωράνε».
Σαν τα ράντζα
Μια ανάλογη εικόνα παρουσιάζει και ο πρόεδρος του ΤΕΙ Αθήνας, Δημήτρης Νίνος, ο οποίος δηλώνει: Εμείς θα πάρουμε από τις μετεγγραφές πάνω από 1.500 άτομα. Πού θα τους βάλουμε; Θα παρακολουθούν μόνο τα θεωρητικά μαθήματα. Τα εργαστήρια του χρόνου και... βλέπουμε».
Ακόμη δυσκολότερη είναι η κατάσταση που περιγράφει ο πρόεδρος του ΤΕΙ Χαλκίδας, Ιωάννης Σταθαράς, ο οποίος παρομοιάζει την εικόνα που επικρατεί στα αμφιθέατρα του ιδρύματος με τα ράντζα στα νοσοκομεία: «Εχουμε μόνο ένα μεγάλο αμφιθέατρο που χωράει 400 άτομα και όλα τα τμήματα θέλουν να κάνουν εκεί μάθημα. Στις περισσότερες όμως αίθουσες χωράνε 50 με 60 άτομα και υπάρχουν περιπτώσεις που παρακολουθούν μαθήματα 200. Βλέπουμε πολλές φορές να είναι όρθιοι οι φοιτητές έξω από την πόρτα της αίθουσας, προσπαθώντας να ακούσουν το μάθημα».
ΝΙΚ. ΤΡΙΓΚΑ - ΜΙΧ. ΝΙΒΟΛΙΑΝΙΤΗΣ(εφημεριδα εθνος)