Της Χαράς Καλημέρη(εφημεριδα ημερησια)
Αναβρασμός επικρατεί στην πανεπιστημιακή κοινότητα, ενόψει της ανακοίνωσης των προτάσεων του υπουργείου Παιδείας για το νόμο - πλαίσιο στη σύνοδο των πρυτάνεων το Σάββατο στην Κρήτη. Το ΕΜΠ γνωστοποίησε χθες την απόφασή του να μην παραστεί στη σύνοδο, χαρακτηρίζοντας το διάλογο «προσχηματικό», ενώ σε υψηλούς τόνους κινήθηκε η ανακοίνωση του Πανεπιστημίου Πατρών για το θέμα.
Προσχέδιο
Το υπουργείο, σε μια προσπάθεια να μη δυναμιτίσει το κλίμα στα ΑΕΙ, αλλά και να αποφύγει την πολιτική πόλωση ενόψει νομαρχιακών και δημοτικών εκλογών, φαίνεται να προκρίνει ως καταλληλότερη λύση τη δημοσιοποίηση ενός λιτού προσχεδίου, ώστε οι πρυτάνεις να «χτίσουν» πάνω σε αυτό τις προτάσεις τους.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το προσχέδιο θα περιλαμβάνει εναλλακτικά σενάρια για κάθε ζήτημα, ενώ υπάρχουν σκέψεις τα «δύσκολα» σημεία - όπως η αλλαγή στον τρόπο διοίκησης των ΑΕΙ, το σύστημα χρηματοδότησης, η καθιέρωση προαπαιτούμενων μαθημάτων κ.ά.- να τεθούν σε «ελεύθερη» διαβούλευση με στόχο να διασφαλιστεί η μέγιστη δυνατή συναίνεση.
Όσο για το διάλογο μεταξύ των κομμάτων, φαίνεται πως θα μετατεθεί για μετά τις εκλογές...Μια πρώτη «γεύση» των αντιδράσεων που θα εκδηλωθούν στη σύνοδο των πρυτάνεων έδωσαν, με ανακοινώσεις τους, το ΕΜΠ και το Πανεπιστήμιο Πατρών. «Η Σύγκλητος του Πολυτεχνείου πιστεύει ότι οι μεταρρυθμιστικές εξαγγελίες της κυβέρνησης, η απαξίωση και η ταπείνωση του δημόσιου πανεπιστημίου και των λειτουργών του, έχουν ως στόχο να πλήξουν το δημόσιο χαρακτήρα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, να συρρικνώσουν περαιτέρω την κρατική χρηματοδότηση και να προλειάνουν το έδαφος για ιδιωτικά ΑΕΙ με ολέθριες για τον τόπο επιπτώσεις», τονίζει η Σύγκλητος του ΕΜΠ σε ομόφωνη απόφασή της.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και το Πανεπιστήμιο Πατρών. «Η τακτική συκοφάντησης του Δημόσιου Πανεπιστημίου δυναμιτίζει οποιαδήποτε δυνατότητα επικοινωνίας», αναφέρει η πρυτανική αρχή.
«Λουκέτα»
Εν τω μεταξύ, με κινητοποιήσεις απειλούν οι διοικήσεις των ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά, εάν δεν λάβουν πρόσθετη επιχορήγηση, προκειμένου να καλύψουν τις ανάγκες που θα δημιουργηθούν από τον αριθμό φοιτητών που θα πάρουν μετεγγραφή φέτος στα ιδρύματα. Ανοιχτό το ενδεχόμενο των κινητοποιήσεων έχουν αφήσει και οι διδάσκοντες στα ΤΕΙ, μαζί με τους σπουδαστές για τη μη έκδοση των επαγγελματικών δικαιωμάτων.