Σάββατο 3 Ιουλίου 2010

Ντομινο στις Πανελλαδικες!

Τα νέα δεδομένα για την εισαγωγή σε ΑΕΙ-ΤΕΙ

Έξι αλλαγές φέρνει η πτώση των βάσεων

«Ψηλώνει» ο πήχης για τις αστυνομικές και στρατιωτικές σχολές, ενώ αναμένεται πρωτοφανής «έκρηξη» αιτήσεων για μετεγγραφές στα μεγάλα αστικά κέντρα

Εξι νέα δεδομένα που αλλάζουν τον τρόπο επιλογής των σχολών και προκαλούν ...πρωτοφανή «έκρηξη» των αιτήσεων για μετεγγραφές στα μεγάλα αστικά κέντρα, φέρνει η διαφαινόμενη πτώση των βάσεων που θα επηρεάσει το σύνολο, σχεδόν, των σχολών, αλλά και η οικονομική δυσπραγία των οικογενειών.

Την ίδια στιγμή, οι μόνες σχολές που φαίνεται να κινούνται σε αντίθετη τροχιά, δηλαδή ανοδική, είναι οι αστυνομικές και στρατιωτικές, εξαιτίας των μειωμένων θέσεων και κατ’ επέκταση αύξηση του ανταγωνισμού αλλά και της επαγγελματικής ασφάλειας που παρέχουν.

Στο «παρά πέντε» της ανακοίνωσης των βαθμολογιών των πανελλαδικών εξεταζόμενων μαθημάτων (γνωστοποιούνται την Τρίτη 6 Ιουλίου), το «Εθνος» σκιαγραφεί τον τρόπο με τον οποίο θα κινηθούν οι φετινοί υποψήφιοι μέσω των μηχανογραφικών δελτίων, παρουσιάζει τις αλλαγές που θα επιφέρει η πτώση των βάσεων και εξηγεί τους λόγους για τους οποίους θα υπάρξει σημαντική αύξηση των αιτήσεων για μετεγγραφές.

Με τα στατιστικά στοιχεία των βαθμολογιών που θα δημοσιοποιηθούν την Τρίτη, θα προστεθεί το δεύτερο κομμάτι του «παζλ» που θα κρίνει εν πολλοίς και το εύρος της πτώσης των βάσεων. Το πρώτο κομμάτι ευκολία/δυσκολία θεμάτων, ώθησε σε μία πρώτη ανάγνωση των βάσεων προς τα κάτω, κάτι που αναμένεται να επικυρωθεί και από τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Παιδείας. Οσον αφορά τον τρίτο παράγοντα διαμόρφωσης των βάσεων, δεν είναι άλλος από τις επιλογές των υποψηφίων στο μηχανογραφικό δελτίο.

Η άμεση και σίγουρη επαγγελματική αποκατάσταση στο Δημόσιο συνεχίζει να αποτελεί τον κορυφαίο παράγοντα επιλογής σχολών, ειδικά τη σημερινή εποχή που δοκιμάζεται όσο ποτέ άλλοτε ο ιδιωτικός τομέας, με «λουκέτα» επιχειρήσεων και απολύσεις.

Μία θέση στην Αστυνομία ή στα Σώματα Ασφαλείας δυσκολεύει όλο και περισσότερο αφού το προσωρινό πάγωμα των προσλήψεων έχει αναγκάσει το αρμόδιο υπουργείο να μειώσει τις θέσεις εισακτέων.

Ο πήχης για τις Αστυνομικές Σχολές ανεβαίνει κι άλλο, ενώ οι 1.650 θέσεις (1.900 πέρυσι) φαντάζουν λίγες. Είναι χαρακτηριστικό ότι το τμήμα Αξιωματικών επιλέχθηκε πέρυσι ως πρώτη προτίμηση από 1.174 υποψηφίους και από αυτούς μόλις οι 113 εισήχθησαν με υψηλότατη βάση, που έφτασε τα 18.553 μόρια. Φέτος, η κατακόρυφη αύξηση του ανταγωνισμού δεν αποκλείεται να ανεβάσει τη βάση κοντά στα 19.000 μόρια.

Μεγαλύτερα περιθώρια ανόδου υπάρχουν για το τμήμα Αστυφυλάκων. Πέρυσι η βάση διαμορφώθηκε στα 13.124 μόρια, ενώ για φέτος είναι πιθανό να ξεπεράσει τα 14.000.

Ελαφρά μειωμένος είναι ο αριθμός των θέσεων που διατίθενται για τις Στρατιωτικές σχολές (1.405 από 1.436 πέρυσι) , γεγονός που δεν θα εμποδίσει τις βάσεις να ανέβουν δυσανάλογα, εξαιτίας της άμεσης επαγγελματικής αποκατάστασης που προσφέρουν τα συγκεκριμένα τμήματα.

Την περσινή χρονιά η πορεία των βάσεων ήταν ανοδική, κάτι που αναμένεται να συνεχιστεί και φέτος. Οι θέσεις για «λίγους και εκλεκτούς», αφού οι βάσεις σε αρκετές περιπτώσεις ξεπερνούν ακόμη και τα 19.000 μόρια.

«Καραμπόλες»
Κενές θέσεις σε «μεσαίες» σχολές


Τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι περισσότερες ελληνικές οικογένειες θα αναγκάσουν αρκετούς υποψηφίους να εγκαταλείψουν ακόμη και τμήματα της επαρχίας στα οποία θα εισαχθούν με βαθμούς κοντά στο 15. Το φαινόμενο ενδεχομένως να πάρει μεγαλύτερες διαστάσεις σε σχολές με μη ελκυστικό γνωστικό αντικείμενο. Αυτή η διάσταση της άσχημης οικονομικής συγκυρίας θα ευνοήσει υποψηφίους επαρχιακών πόλεων που θα μπορέσουν να εισαχθούν σε «καλές» και «μεσαίες» σχολές με χαμηλότερους βαθμούς από αυτούς που περίμεναν.

Η αδυναμία πληρωμής ενοικίων από πολλές οικογένειες θα φέρει πολλούς υποψηφίους στο δίλημμα «υποδεέστερη σχολή ή εξετάσεις του χρόνου». Ως εκ τούτου, αρκετοί υποψήφιοι -πολλοί εκ των οποίων υψηλόβαθμοι- θα διαβάσουν και πάλι προκειμένου να εξεταστούν την επόμενη χρονιά προσδοκώντας καλύτερες βαθμολογίες. Κάποιοι άλλοι θα στραφούν προς την κατηγορία του 10% των θέσεων, δηλαδή δεν θα συμμετάσχουν πάλι στις Πανελλαδικές αλλά θα συμπληρώσουν το μηχανογραφικό περιμένοντας ένα καλύτερο «πλασάρισμα».

Ραγδαία αύξηση της ζήτησης εργασίας με ημιαπασχόληση αναμένεται να παρατηρηθεί μετά τις εγγραφές των πρωτοετών φοιτητών σε όλες τις μεγάλες πόλεις. Προκειμένου να βοηθήσουν τους γονείς τους στα έξοδα που απαιτούνται για τις σπουδές μακριά από τον τόπο κατοικίας τους, πολλοί φοιτητές θα αναζητήσουν δουλειές με τετράωρη απασχόληση και ευέλικτο ωράριο, όπως σερβιτόροι σε καφετέριες και μπαρ.

Επιδόσεις
Μικρή βουτιά για τα περιζήτητα τμήματα

Μικρή μεν, υποχώρηση δε, προοιωνίζεται για τα περισσότερα υψηλόβαθμα/περιζήτητα τμήματα εξαιτίας των χαμηλότερων επιδόσεων που παρατηρήθηκαν.

Οι βάσεις θα πέσουν σε Ιατρικές, Νομικές, Πολυτεχνικές και Οικονομικές σχολές, λιγότερο στις Παιδαγωγικές, όπως και σε τμήματα τεχνολογικών ιδρυμάτων με ευοίωνες προοπτικές στην αγορά εργασίας.

Η πτώση όμως που θα επιφέρει η κατάργηση του βαθμολογικού πλαφόν σε δεκάδες τμήματα, θα μας γυρίσει τέσσερα χρόνια πίσω, όταν βλέπαμε να εισάγονται εισακτέοι σε απομακρυσμένα ΤΕΙ, με βαθμούς 2, 3 ή 4.

Ασφυκτικά αναμένεται να γεμίσουν τα αμφιθέατρα της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης από τον Σεπτέμβρη, αφού ο αρχικός αριθμός των εισαχθέντων θα πολλαπλασιαστεί λόγω των μετεγγραφών.

Τα οικονομικά προβλήματα θα ωθήσουν περισσότερους πρωτοετείς να διεκδικήσουν μετεγγραφή με αποτέλεσμα να ερημώσουν πολλά τμήματα της επαρχίας και να υπάρχει πληθώρα φοιτητών στα αντίστοιχα των μεγάλων πόλεων.

Ενδεικτικό της κατάστασης είναι ότι από τους 15.000 εισακτέους των ΑΕΙ και ΤΕΙ της Αθήνας, λίγο μετά την εξέταση των αιτήσεων για μετεγγραφές, οι εισακτέοι θα ξεπεράσουν τους 20.000.

Αγώνας δρόμου μεχρι τις 20 Ιουλίου
Μόλις 14 ημέρες για τα μηχανογραφικά

Αγώνα δρόμου πρέπει να κάνουν φέτος οι υποψήφιοι προκειμένου να προλάβουν να συμπληρώσουν τα μηχανογραφικά τους δελτία και ιδιαίτερα όσοι διαγωνίστηκαν σε ειδικά μαθήματα καθώς το υπουργείο Παιδείας συρρίκνωσε τα χρονικά περιθώρια για την κατάθεση των μηχανογραφικών στο διάστημα 7 με 20 Ιουλίου.

Παράμετροι
Συνεπώς οι υποψήφιοι ειδικά φέτος θα πρέπει να δείξουν ιδιαίτερη προσοχή στις ημερομηνίες και να μαζέψουν έγκαιρα τα απαραίτητα έγγραφα. Οταν λοιπόν ανακοινωθούν οι βαθμολογικές επιδόσεις στις 6 Ιουλίου -σύμφωνα με τον προγραμματισμό του υπουργείου- οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να έχουν υπόψη τα εξής:

* Oσοι συμμετείχαν στις φετινές Πανελλαδικές Εξετάσεις των ΓΕΛ (μαθητές και απόφοιτοι) πρέπει να φροντίσουν να παραλάβουν τη βεβαίωση πρόσβασης από το Λύκειό τους στις 8 και 9 Ιουλίου (δεδομένου ότι μετά την ημερομηνία αυτή τα σχολεία κλείνουν λόγω θέρους).
* Οσοι υποψήφιοι εξετάστηκαν σε ειδικά μαθήματα θα πρέπει να γνωρίζουν ότι τα αποτελέσματα θα εκδοθούν μέχρι τις 10 Ιουλίου, άρα θα έχουν στη διάθεσή τους μόνο δέκα μέρες για να καταθέσουν το μηχανογραφικό τους.
* Μέχρι τις 12 Ιουλίου θα ανακοινωθούν και οι βαθμολογίες των υποψηφίων ΕΠΑΛ (Ομάδα Α’) στα μαθήματα που διαγωνίστηκαν για την εισαγωγή τους στα ΤΕΙ, καθώς και τα μαθήματα ειδικότητας όλων των υποψηφίων ΕΠΑΛ (Ομάδα Α’ και Β’). Οι αντίστοιχες καταστάσεις στα ΕΠΑΛ (Ομάδα Β’) προκειμένου να εκδοθούν οι σχετικές βεβαιώσεις πρόσβασης αναμένεται να αποσταλούν περί τις 15 Ιουλίου.
* Οι απόφοιτοι προηγούμενων ετών που επιθυμούν να καταθέσουν μηχανογραφικό δελτίο για το 10% των θέσεων εισακτέων πρέπει να βεβαιωθούν πριν από τις 7 Ιουλίου ότι είναι κάτοχοι της πρωτότυπης βεβαίωσης πρόσβασης, προκειμένου να καταθέσουν το μηχανογραφικό δελτίο από την πρώτη ημέρα της προθεσμίας υποβολής τους.
* Εκείνοι που θα λάβουν μέρος στις επαναληπτικές εξετάσεις των ΓΕΛ -αφορά όσους απουσίασαν δικαιολογημένα λόγω ασθένειας από την εξέταση ορισμένων μαθημάτων-, οι οποίες θα ολοκληρωθούν το Σάββατο 10 Ιουλίου, θα πάρουν βαθμούς μέχρι την Τετάρτη 14 Ιουλίου.
* Τα μηχανογραφικά για όλες τις κατηγορίες των υποψηφίων θα κατατεθούν στο διάστημα 7-20 Ιουλίου στην επιτροπή που εδρεύει στη Διεύθυνση ή στο Γραφείο Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στο οποίο υπάγεται το Λύκειο από το οποίο αποφοίτησε ο ενδιαφερόμενος ή στο οποίο κατέθεσε φέτος την αίτηση για συμμετοχή του στις εξετάσεις.
* Το ίδιο χρονικό διάστημα θα καταθέσουν τα δικαιολογητικά τους και οι απόφοιτοι Γενικού Λυκείου προηγούμενου έτους ή άλλου τύπου Λυκείου που διαγωνίστηκαν στα μαθήματα της Γ’ τάξης ημερήσιου ΓΕΛ ή ΕΠΑΛ (Ομάδα Β’) σε πανελλαδικό επίπεδο τα έτη 2008 ή 2009 και θέλουν να είναι υποψήφιοι για το 10% των θέσεων (χωρίς εξετάσεις).

Τρεις κατηγορίες
Προϋποθέσεις συμμετοχής

Δικαίωμα υποβολής μηχανογραφικού δελτίου έχουν οι εξής:

* Για το 90% των θέσεων εισακτέων όσοι συμμετείχαν, είτε ως μαθητές της τελευταίας τάξης Ημερήσιου ΓΕΛ και ΕΠΑΛ (Ομάδα Β’) είτε ως απόφοιτοι προηγουμένων ετών, στις εξετάσεις των μαθημάτων της τελευταίας τάξης τα οποία εξετάστηκαν κατά το τρέχον σχολικό έτος σε πανελλαδικό επίπεδο, με την προϋπόθεση φυσικά ότι είναι κάτοχοι του απολυτηρίου Λυκείου.
* Για το 10% των θέσεων, όσοι δεν πήραν μέρος στις φετινές εξετάσεις αλλά συμμετείχαν στις εξετάσεις της Γ’ τάξης ημερήσιου ΓΕΛ ή ημερήσιου ΕΠΑΛ (Ομάδα Β’) τα έτη 2008 ή 2009.
* Οι κάτοχοι απολυτηρίου Γενικού Λυκείου και ΕΠΑΛ (Ομάδα Β’) που ανήκουν στην ειδική κατηγορία των Μουσουλμάνων Δ. Θράκης και κατέχουν βεβαίωση πρόσβασης των ετών 2008 ή 2009 ή 2010.
* Οι απόφοιτοι Εσπερινού Γενικού Λυκείου ή Εσπερινού ΕΠΑΛ (Ομάδα Β’), οι οποίοι πληρούν τις προϋποθέσεις του Ν. 2909/2001.

Πηγή: Έθνος